PAYLAŞARAK  HEP BİRLİKTE  YAŞAMAK MI…? 

YOKSA 8.000 ECZANENİN  İÇİNDE KALMAK  İÇİN  VAHŞİ REKABET Mİ…?

KARAR  SİZLERİN…

 

 

 

Yatan hastalar gibi ayakta tedavi gören hastalarında reçetelerini, SERBEST ECZANELERİN PAYLAŞMASINI ÖNERMİŞTİM.

Derler ya, doluya koydum almadı, boşa koydum dolmadı...

Eczanelerin bir bütün içnde yaşaması ve eczacıların elinden para kazanma konusunda yapabilecekleri neredeyse tek iş olan eczane eczacılığının alınmaması için EN BİRİNCİ VE VAZGEÇİLMEZ ŞART OLAN, en küçük cirolu tek bir eczanenin bile sistem içinde rahatça yaşama olanaklarını artırmanın yollarını aramak, bu  ekonomik konjoktürde eczacılar ve örgüt yöneticileri için varlık sebebi olmuştur.

Bu sistem içinde eczane eczacılığının devam etmesi için, en akıllı yol olan ve Anayasasında hala sosyal devlet yazan ülkede, herkese kabul ettirebileceğimiz yöntem paylaşmaktır.

TEK YOL PAYLAŞMAKTIR.

Paylaşmak, yolsuzlukların, deontolojik ihlallerin, haksız kazançların, doktor-eczacı-firma çetelerinin ahlaksız ilişkili soygunlarının, hazinenin soyulmasının, rüşvetlerin, haksız kazanca yönelik işbirliklerinin, deveyi hamuduyla yutmanın ciddi olarak önüne geçecektir.

AŞAĞIDA İZAH EDECEĞİM ŞEKİLDE, PAYLAŞMA FÖRMÜLÜ, ÇOK KOLAY HAYATA GEÇİRİLECEK BİR PROJEDİR.

2007 yılında artık karşımızda tüm kurumları temsilen tek bir kurum olması, paylaşmayı kolaylaştıracak en güzel fırsattır. Bu fırsatı kaçırmamalıyız.

Tek bir provizyon ekranında, kendimiz dahil her eczanenin verdiği 1 günlük-5 günlük-20 günlük-28 günlük - aylık ciroyu görebiliriz ve kotası dolan arkadaş çok rahatlıkla yakınında ki kotasını bilgisayar aracılığıyla gördüğü meslektaşına hastasını yönlendirir. Çok acil olarak ilaç verilmek durumunda, nöbetlerde kotamız dolsa bile ilaç veririz ve önümüzde ki ayın kotasından düşülür. Yani bilgisayar yazılım programında, kota sınırlamasını yaparken, sınırı aşana bir yüzde oranında aşma hakı verilir.

Bu yöntemle sadece ayakta tedavİ görenlerİn reçetelerİnİ  değİl, yatan hasta reçetelerİnİ de paylaştIrabİlİrİz. Böylece, reçete tutarI başına eczacInIn ödedİğİ katkI paylarI sanIrIm, % 0 (sIfIr) olabİlİr.

SSK  işyeri hekim reçetelerini paylaştırma yöntemini  hayata geçirenler, benim önerdiğim  masrafsız ve sadece bir yazılım programı gerektiren yöntemi de hayata geçirebilirler.

Geçmiş örneği ise;

11-Şubat-2004  tarihinde yayınlanan   BUT’un  “13-Eczanelerle yapılacak anlaşma” başlıklı bölümünün 13.12 maddesi,aynen şöyleydi;

“TEB Merkez Heyeti, sağlık kurum ve kuruluşlarınca ayakta tedavi için gerekli görülen ilaçlara ait reçetelerin, REÇETE SAYISI ve/veya PARASAL LİMİTLİ  olarak hastaların mağduriyetine meydan verilmeksizin ECZANELER  ARASINDA  DÖNÜŞÜMLÜ VERİLMESİ hususunda ilgili Bölge Eczacı Odaları ile işbirliği halinde uygulama yaptırmaya yetkilidir.”

TEB Merkez Heyeti, kendisine verilen bu yetkiyi hiç  kullanmamıştır.

Bu yetkiyle birlikte 13.11 maddesiyle verilen Reçete Kontrol Üniteleri kurma yetkisi için milyarlarca para harcamış ve bu RKÜ uygulaması garip bir şekilde 4-Temmuz-2004 Pazar tarihli 25512 sayılı resmi gazetede yayımlanan  Maliye Bakanlığı TEBLİĞİ ile yürürlükten kaldırılmıştır.

Fakat, ilginçtir RKÜ’yü ortadan kaldıran 4 Temmuz-2004 tarihli Tebliğ, 13.12 maddesini  yani Ayakta Tedavi Olanlara ait reçeteleri  Paylaştırma yetkisini, TEB Merkez Heyetinden Almamıştır.

“11/2/2004 tarihli ve 25370 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan tedavi yardımına ilişkin (4) sıra nolu 2004 Mali Yılı Bütçe Uygulama Talimatı ile getirilen düzenlemelerle ilgili olarak aşağıdaki açıklamaların yapılması gerekli görülmüştür

“5. Anılan Talimatın "13. Eczanelerle Yapılacak Anlaşma" başlıklı bölümünde yer alan 13.11 inci maddesi ile Talimat eki (Ek-3) Protokolün "VI. Anlaşma" başlıklı bölümünde yer alan 5, 6 ve 7 nci maddeleri yürürlükten kaldırılmıştır”

Bundan iki yıl önce, Devlet ayakta tedavi görenlerin reçetelerini paylaştırma yetkisini eczacı örgütüne veriyorsa bugün niye vermesin...

                                      *****    *****   *****   *****

HANİ, ÇOK ESKİLERİN YAPTIĞI GİBİ,

" BU GÜN BEN YETERİNCE İŞ YAPTIM, KOMŞU İYİ İŞ YAPAMADI, LÜTFEN ONA GİDİP ALIŞVERİŞ YAPIN GİBİ ".

PAYLAŞMANIN, KOTA BELİRLEME YÖNTEMİ, ŞÖYLEDİR;

2005 ve 2006 kamu kuruluşlarının tamamının serbest eczanelere ödediği total ilaç paralarının ortalamasının, tüm kamuya ilaç veren eczane sayısına bölünerek belirlenecek rakkamın makul ölçüde altında OLAN ECZANE BAŞINA (bir eczaneye insanca yaşaması için yetecek asgari miktarda) BELİRLENECEK ASGARİ BİR YILLIK VEYA AYLIK KAMUYA İLAÇ SATIM CİRO KOTASI BELİRLENMESİ İLE,

BU ASGARİ KOTANIN FAZLASI OLAN CİRONUN GERİ KALANININ DA, HER ECZANENİN 2005 VE 2006 YILINDA, YILLIK VEYA AYLIK KAMUYA SATTIĞI İLAÇ CİROSUNUN, KAMUNUN TOTAL YILLIK VEYA AYLIK KAMU İLAÇ PARASI ÖDEME CİROSUNA GÖRE BELİRLENECEK BİR KATSAYIYA GÖRE (koopların RİSTÜRN dağıtma katsayısı hesaplama yöntemiyle) , ASGARİ KOTAYA İLAVE OLARAK YİNE TÜM ECZANELERE  AZDAN  ÇOĞA  DOĞRU  DAĞITILMASI  İLE  DE, EN YÜKSEK YILLIK VEYA AYLIK KAMUYA İLAÇ SATIM CİRO KOTASI  BELİRLENMESİDİR.

Şimdi bu yazılı şekilde anlatılanı, gerçeğe yakın rakkamlarla anlatayım;

2007 yılında Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde toplanacak tüm kamu kurumlarının, eczanelere ödeyeceği yıllık ilaç parasına KAMU CİROSU diye adlandıralım.

Bu rakkamın 2007 yılında, yıllık 9 katrilyon lira ( eski para ile konuşmak daha anlaşılır oluyor) olacağını hesapladım.

Kurum reçetesi yapacak olan eczane sayısını da en fazla 21.300 olarak tespit ettim.

9 Katrilyonu 21.300'e bölünce, eczane başına yıllık 422 milyar kamu cirosu çıktı.

Aylık hesap yaparsak, eczane başına 35 milyar kamu cirosu düşüyor.

Ortalamanın %30'u olan 10 milyar eksiğini alarak;

Eczane başı ASGARİ KAMU CİROSUNU Aylık 25 MİLYAR olarak tespit ettim.

Yıllık olarak 300 milyar TL.dir.

Eczane başına düşen 35 milyarın,  25  milyarını   TABAN   yani  ASGARİ  kamu cirosu  almamın sebebi;

Hastane ve sağlık kurumu yakınlarında ki eczanelere daha fazla kota tanıyabilmek içindir.

                                                * * *    ***     ***     ***

35 milyar – 25 milyar = 10 milyar   kamu cirosu, eczane başına dağıtılmayı bekliyor. Bu 10 milyarı  21.300 eczane  ile çarpınca, 10 milyar  x  21.300 = 213 trilyon eder.

213 Trilyon x 12 ay = 2.55 Katrilyon yıllık  miktardır.

Bu 2.55 katrilyonu veya aylık 213 trilyonu tüm eczanelere, asgari kamu cirosunun üstüne ilave olarak dağıtmanın yöntemi ise;

Kooperatiflerde yapılan gibi, yani koop. ortaklarına dağıtılacak ristürn denen geliri, toplam ristürn miktarının her ortak eczacının koop.tan yaptığı alışveriş cirosuna oranıyla bulunan RİSTÜRN KATSAYISIYLA hesapladığımız şekilde olacaktır.

Bu katsayıyı bulmak için de, eczanelerin 2005-2006 yıllarına ait kamu cirolarının  tespiti gerekmektedir. Sonra bu 24 ay veya 23 ay veya 22 aylık cirolarının ortalaması, KATSAYI HESABINDA KULLANILACAK  HER ECZANEYE AİT  KAMU CİROSUDUR.

Her eczanenin, yıllık kamuya kestiği fatura bellidir ve bu tespiti, bölge temsilcileri de marifetiyle bölge eczacı odaları da yapar veya kurumlardan alınacak eczane bilgileri ile de bu tespit yapılır. İki bilgi de alınmalı ve işin sağlaması yapılmalıdır. Sağlama için çıkan rakkam, ilk başta tespit ettiğimiz tahmini yıllık kamu ilaç ödemesi olan 9 KATRİLYONDAN az çıkmalıdır. (yolsuzluğu engelleyecek şekilde katsayı hesabı için ilave yöntem vardır)

Sonra, bu tek tek eczanelerin  yıllık kamu cirosu rakkamları  ile,  dağıtılacak fazla ciro olan 2.55 katrilyon  arasında  ilişki  kurularak,  koop.ların ristürn katsayısı  bulma  hesap  yöntemiyle  CİRO   KATSAYI BULUNUR.

Her eczane için ayrı ayrı  bulunan KATSAYIYA  göre, bu 2.55 katrilyon dağıtılır.

Tabii ki, 2005-2006 yılları ortalaması düşük kamu cirolu   eczanelerin,  ciro katsayıları çok düşük olacağı için, bu cirolara ilave cirolarda çok düşük olacaktır.

2005-2006 yılları ortalaması yüksek kamu cirolu eczanelerin, ciro katsayıları da yüksek olacağı için  bu cirolara ilave cirolar milyarlarla ifade edilecektir.

Hesabıma göre, TAVAN VEYA EN YÜKSEK KAMU CİROSUNUN yıllık tutarı 900-950 MİLYARI BULACAKTIR. Aylık ise 75 milyar civarında olacaktır.

                                              * * *    ***    ***   ***

Bu asgari 25 milyar kotanın, net geliri tüm masraflar çıktıktan sonra, aylık 2.5 milyardır.

Bugünkü %3'lüklerin  nakit  ciroları, kamu ciroları gibi herşey dahil cirolarının  aylık net getirisi 1.5 milyardır.

Bu 2.5 milyarı artırmak için de nakit ilaç, kozmetik ve itriyat satışı yapan bugünün minik cirolu eczanesi ayda 30 - 35 milyar ciroya ulaşarak, aylık net kazancını 3- 3.5 milyar civarına çıkarabilir.

Bugünkü  %3’lüklerin, bu yöntemle, aylık kazançları iki misline çıkacaktır.

İşte bu aylık 3 - 3.5 milyar TL.lik net kazanç üniversite eğitimi almış bir eczacının asgari ücretidir.

                                              * * *   ***    ***    ***

Tavan kamu cirosuna ise, bu eczanelerinde kozmetik, itriyat, nakit ilaç satışı eklenince aylık ve yıllık ciroları yine yüksek olacaktır.

Bunlar da aylık cirolarını 100 milyar ve üzeri yapabilirler. Yani yıllık olarak da TRİLYONU  geçeceklerdir.

Bu yöntem ile aşağı yukarı en alt gelir dilimi ile en yüksek gelir dilimi arasında ÜÇ KAT fark olacaktır.

Türkiye'nin koşullarına göre çok iyi bir gelir farklılığıdır.

Gönül ister ki, tamamen eşit kamu cirosu olsun, farklılık diğer nakit satışlardan oluşsun.

Şu anda ki konjöktürde ileri sürülecek en makul asgari ile tavan kamu cirosunun belirleme yöntemi böyledir diye düşünüyorum.

Bu yöntemle  yatan hasta reçetelerini de, bir yazılım programı vasıtasıyla bilgisayar ortamında  eczacılardan katkı payı almadan paylaştırabiliriz.

KOTA KOYARAK  KAMU CİROLARINI  PAYLAŞIM YÖNTEMİ  İÇİN, MUTLAKA AMA MUTLAKA GEREKLİ OLAN ECZANE AÇILMASINA  NUFÜS VE MESAFE KISITLAMASI KOYMAKTIR.

Bunun içinde 6197 sayılı yasada, en azından nufüsa göre eczane açılmasının kısıtlanması gerekmektedir.

Ayrıca, 25 milyarlık asgari cirodan faydalanmak için  bilhassa yıllardır eczacılık yapmayanların diplomalarının kullanarak, muvazaa yoluyla eczane açılmasını önlemek için  bazı tedbirleride almak gerekir.

Yine, eczacıyı sıkıntıya sokmayacak, TEB ve Odalar tarafından ortaklaşa ve  masrafların bir kısmının veya hepsinin  sübvanse edilerek ve  mutlaka bölgesel de olacak şekilde   ECZACILARA AİT REÇETE KONTROL ÜNİTELERİNİN eskisinden daha sağlıklı ve daha az benmerkezci olarak devreye  sokulmasıda  diğer ek önlemlerle beraber birlikte düşünülebilir.

                                                                 ***    ***     ***     ***

Sonuç olarak bu şekilde paylaşım olursa, iktidara, kamuoyuna, basına, bürokrasiye, halka, diğer meslek kamuoyuna ve biz eczacılara daha rahat anlatabiliriz ve ikna edebiliriz.

Bu önerimde olası eksik bıraktığım, yazmayı unuttuğum veya mantık hatası, sayı hatası  yaptığım kısımlar olabilir. Elbirliği ile hepsinin cevabı bulunur elbet...

Saygılarımla.

Ecz. Can Yetişen

www.eczacininsesi.com

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat