İSTANBUL ECZACI ODASI YÖNETİM KURULU

BAŞKANLIĞI'NA

 

Bilindiği üzere, eczacı odalarının seçimle işbaşına gelen kurulları arasında Büyük Kongre delegeleri denilen delegasyon kuruluda bulunmaktadır.

Delegasyonu oluşturan delege eczacılar Türk Eczacıları Birliği yönetimini, Denetleme ve Onur kurullarını belirlerler.

Delegelerin belirlediği TEB yönetimi, ülkedeki eczacıların çalışma hayatı ile ilgili çok önemli anlaşmaları yasal yetkiliyim diyerek imzalamaktadır.

Bugüne kadar, bu anlaşmaların koşullarının, eczacılar için çok ağır olması, bilimsel, hukuksal ve eczacılık mesleği açısından kabul edilemez uygulamalar ihtiva etmesi sonucu, eczane sahibi eczacılar ekonomik açıdan ve çalışma hayatı bakımından bitme noktasına gelmişlerdir.

Hükümetlerin sağlıkta dönüşüm adı altında yaptığı halkın ve eczacının aleyhine olan yasal değişikliklere ve ilaç ve de sağlık politikalarına karşı bu TEB yönetimi hiçbir tavır almadığı gibi, ilaç politikalarını belirleme konusunda IMF ve Dünya Bankası güdümünde hareket eden AKP hükümeti ile uyum içinde, işbirliği içinde olduğunu kabul etmektedir.

Delegelerin, yaptığı görev bu anlamda çok önemlidir. Delegelerin görevi, sadece Büyük Kongrede oy kullanıp, sonra iki sene yan gelip yatmak değildir.

6643 sayılı örgüt yasamızda gerekirse, koşulları olgunlaşırsa olağanüstü kongre yapmak gibi bir görev, delegelere tanınmıştır.

Delegelerin, bu görevlerini yapabilmeleri için ise oy kullanmanın dışında bilfiil yani aravermeksizin TEB yönetiminin çalışmaları ile ilgilenmeleri, bu çalışmaları yakından takip etmeleri, TEB yönetiminin yaptığı her etkinlikten, faaliyetlerden haberdar olmaları, içinde TEB'in olduğu tüm toplantılara katılarak, fikir sahibi olmaları, diğer odaların delegeleriyle iletişim kurmaları gibi bir dizi çalışmanın içinde olması gerekmektedir. Bu çalışmaları değerlendirmek için aralarında da sık sık toplantılar yaparak, değerlendirmelerde bulunmaları da gerekmektedir.

Delegelerin, görevlerini yapabilmeleri ve sonuçta oda yönetimini de ilgilendirecek kararlarını daha sağlıklı verebilmeleri için gerekli tüm bu çalışmalarına yardımcı olmak, onları TEB ile ilgili tüm toplantılara devet etmek, TEB'in tüm etkinliklerinden ve kararlarından haberdar etmek, değerlendirme çalışmaları için delegeleri sık sık toplantıya çağırmak ve bu toplantılara icra kurulu sıfatıyla bizzat katılarak kendi çalışmaları hakkında bilgiler vermek, TEB ile uygulanacak politakalarda karşılıklı görüş alışverişinde bulunmak, birlikte politika ve tavır tespit etmek gibi bir dizi eşgüdüm çalışmaları yapmak görevi, 6643 sayılı yasanın hem lafı hem de ruhu açısından Bölge Eczacı Odası Yönetim Kurullarının faaliyetleri içinde yer almaktadır.

Oda yönetimlerinin delegeleri ile birlikte böylesine yaptıkları çalışmalar, yönetimlerin iş yükünü azaltarak, kararlarda ve bu kararların sorumluluğununda da paylaşımı getirir ve oda yönetimi ile eşgüdüm içinde çalışan Delegeler, bir anlamda TEB komisyonu gibi bir görevi de yürütmüş olurlar.

Bilhassa, 14-Ocak-2007 eczacı mitinginin sonuçlarından sonra önümüzdeki takribi 8 aylık sürede TEB ile ilgili her konuda, bu anlamda bir çalışmanın içine girilmesi artık görevin, çalışma biçiminin yanında eczacı kamuoyuna karşı sorumluluklarımız açısından da ihtiyaç haline gelmiştir.

Diğer delege arkadaşlarımında bu yazının içeriğine ve talebime katılacığına eminim.

Gereğini yapmanızı arz ve talep ederim. 25-Ocak-2007

Ecz. Can Yetişen

İstanbul Eczacı Odası Delegesi

NOT: Bu metin İstanbul Eczacı Odası Yönetimine Faksla İletilmiştir.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat