Sn. Abdullah GÜL

         T.C. Cumhurbaşkanı

 

         KONU: 2009 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısına eklenen “Muayene ücretlerinin eczanelerde tahsil edilmesi” hakkında.

 

         Sayın Cumhurbaşkanı,

         İstanbul ili, Zeytinburnu ilçesi, Merkezefendi mah., Gümüşsuyu-Davutpaşa cd. No:46 adresindeki Cevizlibağ Eczane’sinin sahip ve mesul müdürü olarak mesleğimi yapmaktayım.

         2005 yılı başından itibaren SSK ve Yeşil Kart sahiplerinin ilaçlarının serbest eczanelerden karşılanması uygulamasının başlatılması nedeni ile kamu kurumları % 85–90 oranında ilacın tek alıcısı haline gelmiş bulunmaktadır. Bu nedenle kamu kurumları ile mensupları ve bakmakla yükümlü olduklarının ilaçlarını vermek için anlaşma yapmayan eczane sahibi eczacıların mesleklerini icra etme olanağı kalmamıştır.

         Bu durum her geçen gün artan birçok teknik ve ekonomik sorunu da beraberinde barındırmaktadır. Ne yazık ki, bu sorunlar kamu kurumları ilgilileri ile görüşülerek çözülememektedir.

         Bu sorunların eczacılar açısından dayanılamaz bir hal alması nedeni ile ülkemizin her ilinden gelen on binlerce eczacı 21 Aralık 2008 Pazar günü Ankara’da miting yaparak seslerini duyurmaya çalışmıştır.

         Sorunlardan bir tanesi de birinci basamak sağlık kuruluşu (sağlık ocakları, aile hekimleri) haricinde ikinci veya üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına başvuran SGK mensubu hastalardan, sağlık kuruluşlarının aldığı ücretin haricinde SGK tarafından talep edilen muayene ücretleridir. Bu ücretler SGK adına eczanelere tahsil ettirilmektedir. Kaldı ki, bu uygulama yılbaşından sonra tüm kamu kurumu mensubu ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler için de geçerli olacaktır.

         Devlet Hastaneleri için 3,00 YTL, Araştırma Hastaneleri için 4,00 YTL, Üniversite Hastaneleri için 6,00 YTL, Özel Hastaneler için 10,00 YTL olarak belirlenen bu ücretler hastanelerde yapılan her işlem için ayrı ayrı olarak hastalardan talep edilmektedir.

         Örneğin; özel hastaneye giden bir hasta tek bir muayene için 10,00 YTL ödemekte, ancak ikinci bir doktorun konsültasyonu, kan tahlili ve röntgen çekimi istendiğinde hasta eczaneye geldiğinde kurum provizyon sistemi kendisine 40,00 YTL muayene ücreti çıkarmakta ve bu ücret SGK adına eczacı tarafından hastadan tahsil edilmektedir.

         Tahsil edilen muayene ücretleri SGK tarafından eczane ödemelerine mahsup edilmektedir.

         Eczacılara kendi istemleri dışında zorla, her hangi bir karşılığı ödenmeden yaptırılan bu işlem Anayasamızın 18. maddesine açıkça aykırı olduğu gibi hasta ve hasta sahipleriyle gereksiz tartışmalara girilmesi sebebi ile eczacılara büyük eziyet vermektedir. Birine eziyet etme veya eziyet edilmesine sebep olma tüm dinlerce günah sayıldığı gibi, sosyal yaşamda ayıp, tüm toplumların genel kabul görür ahlak ilkelerine de karşı bir tutumdur.

         Şimdiye kadar muayene ücretleri eczanelere kamu ilaç alım protokolü hükümleri gereği tahsil ettirilmekte idi. Bu uygulamaya karşı açılmış davalar halen derdesttir.

         2009 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısının görüşüldüğü T.B.M.M. Genel Kurulu 23. Dönem 3. Yasama Yılı 38. Birleşimin yapıldığı 26 Aralık 2008 Cuma günlü toplantıda kanun tasarısının 28. maddesi 5. fıkrası hakkında bazı milletvekilleri tarafından katılım payının gerektiğinde ilgililerin aylık ücretlerinden kesilmesine veya eczaneler ile diğer kurum ve kuruluşlar aracılığı ile tahsiline ilişkin esas ve usulleri belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir” şeklinde verilen değişiklik önergesi aynen kabul edilmiştir.

         Tebliğ ve sözleşme hükümleri gereği gerçekleştirilen şu anki uygulamaya karşı açılmış davalar mahkemelerde sonuç beklerken, on binlerce eczacının haykırarak dile getirdiği talebinin yok sayılarak uygulamanın Anayasamıza da aykırı olan şekliyle yasa maddesi haline getirilmesini anlamakta zorluk çekiyorum.

         Sonuç olarak; her geçen gün giderek artan ekonomik ve bürokratik sorunlar, bu sorunların gitgide çözümsüzlüğe dönüşmesi bizleri mesleğimizi yapamaz hale getirmektedir.

         Yukarıda izah etmeye çalıştığım bize eziyet haline gelen, muhasebe sistemimizi karıştıran ve bizlerle hiçbir ilgisi olmayan kurum adına muayene ücretlerinin eczacılara tahsil ettirilmesi uygulamasının yasal hale getirildiği 2009 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununun T.B.M.M.’nce kabul edilip makamınıza onay için sunulduğunda ilgili 28. madde 5. fıkrasının tarafınızca onaylanmamasını saygılarımla arz ederim.

 

 

                                                       Ecz. Ertan ÇİFTÇİ

 

 

NOT: 29.12.2008 tarihinde APS olarak gönderilmiştir.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat