Ecz. Kubilay AYDIN

Bursa Eczacı Odası Başkanı

 

Değerli Meslektaşlarım,

Bir yandan gittikçe kötüleşen ekonomik şartlarımız nedenli yaşama mücadelesi verirken, diğer taraftan SGK’nın akıl sır ermeyen trajikomik uygulamaları altında mesleğimizi icra etmeye çalışıyoruz.

Eczacının artık sadece ekonomisi değil psikolojisi de bozulmaya başladı.

Her gün farklı bir moda olan reçete kesintilerinde şimdi de majistral reçeteler revaçtadır. Mikro konsantrasyon hesaplamaları sonucunda kamunun tartışılabilir üç kuruş alacağı gerekçesi ile eczacının günler süren alın terine el konulmaya çalışılmaktadır. Bizler bu konuda bir standart uygulama çalışması içindeyken önceki gün başka bir sorun ile karşılaştık. Medula Sistemine hasta rapor/ilaç bilgilerinin görünmesi için hasta izin kutucuğu ilave olunmuş.

Hayatın pratiği ile bağdaşmayan bu tür uygulamalar sanki eczacıya periyodik işkence için hazırlanmakta.

Ne yazık ki 25 bin eczacıyı temsil ettiğini düşünen ve Protokol’de bizler adına taraf olan Merkez Heyeti eczacı yararına hiçbir kazanımı getirmediği gibi bu tür uygulamalarda da muhatap alınmadığı kanaatini uyandırmaktadır.

Bizler sistemin bütün kahrını çeken eczacının da artık temsil edilmesi gerektiğine inanıyoruz.

Bir halk tabiri vardır, semer alınırken eşeğin fikri değil ölçüsü alınır diye, biz fikrimizin alınmasını, eczacının dinlenmesini istiyoruz.

Birilerinin şaibeli mal varlıklarının ve şaibeli yaşantılarının koruma altına alınması ile ilgili çıkartılmış bazı yasaların yan etkilerini ve zan etkilerini yaşamak değil mesleğimizi kendi tanımına göre yapmak istiyoruz.

Hiçbir eczacımız hiçbir hastanın ödememe tuzakları ile dolu raporuna saatlerce bakmaya bayılmıyor.

Şikayet söz konusu olduğunda hastanın size raporuna bakma yetkisini verip vermediğini nasıl ispatlayacaksınız?

Aldığı ilacı bile hatırlamadığı için kaç meslektaşımızın başının derde girdiği yaşanmış gerçeklerdir.

Böyle bir uygulamayı başlatıyorsanız Medula Sisteminiz eczacının rapora bakmasına gerek bırakmayacak şekilde düzenlenmelidir ve Sistemin ödediği ilaçlar da Kurum tarafından ödenmelidir.

Mesleğimiz bu sıkıntıları yaşarken yetkililerin şov yapmak ve gündem değiştirmek amaçlı akıllı telefonlar ile ilacın sahte olup olmadığı kontrolü tanıtımları tüm eczacıları zan altıda bırakmaktadır. Bu uygulamalar eczacılar için değil servetini açıklayamayan ve adaletten kaçanlar için yapılmalıdır.

Merkez yöneticiliği evrak memurluğundan ve anı derlemesinden öte sorumluluklar gerektirir.

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat