Değerli Meslektaşlarım,
Son olarak TEB genel kurulunda yapmış olduğum konuşmada ve bugüne kadar yazdığım makalelerde majistral formüllerin eczanelerde eczacılar tarafından yapılmasının önemini bir türlü anlatamamış olacağız ki bugün geldiğimiz noktada süreç malesef majistral formülasyon yapan eczanelerimizin aleyhine gelişmiştir. Bakınız 13 mart 2013 tarihinde Eczacının Sesi Yayın Kurulu olarak TEB’ ne bir dilekçe verdik. İsterseniz öncelikle bu dilekçeye tekrar bir göz atalım.
"TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ MERKEZ HEYETİNE
Eczanelerimizde laboratuvar ortamında MAJİSTRAL FORMÜL içeren reçeteleri hazırlamada yaşadığımız zorlukları mesleğimizin en yetkili üst kurulu olan siz değerli meslektaşlarımıza bir kez daha hatırlatmak istiyoruz.
Bu sorunları başlıklar halinde ifade edecek olur isek;
1-Mevcut majistral tarife içerik olarak günümüz formüllerini oluşturan maddeleri bulundurmakta yetersizdir. Bu anlamda zenginleştirilmiş güncel etkin ve yardımcı maddeleri içeren tarife yeniden düzenlenmelidir.
2-Yine mevcut majistral tarife günümüz ekonomik koşullarını göz önüne alarak "Eczacının Meslek Hakkı'nı" koruyacak ve produi' lerin güncel fiatlarını dikkate alacak şekilde yeniden oluşturulmalıdır.
3-TEB Eczacının laboratuvar bankosunda ve reçeteyi yazan doktorun masasında yer alan kaynak kitap oluşturacak TÜRK İLAÇ FORMÜLERİ'ni bir an önce hayata geçirmelidir.
4-Egaş; Eczanelerimizin ihtiyaç duyduğu produi' leri kalite ve çeşitlilik anlamında karşılayabilecek şekilde yeniden yapılanmalıdır. Laboratuvarlarımızın modernize edilmesinde ihtiyaç duyulan cihaz ve donanımlar Egaş'tan rahatlıkla temin edilebilmelidir.
5-Eczanesinde gerekli yenilenme ve cihaz yatırımı yapacak meslektaşlarımıza KOSGEB desteği sağlanmalı, mümkünse bu destekler hibe şeklinde olmalıdır.
6-SGK tarafından yapılan majistral reçete kontrollerindeki kesintiler bu kurumda çalışan meslektaşlarımızın yorumlarına bırakılmamalı, ihtilaf ve itirazları değerlendirecek bilimsel kurulun bir an önce oluşturulması için gerekli adımların atılması önem arzetmektedir.
Artık majistral formül yapımının eczacının mesleki tatmin veya hobisi olarak görülmediği, eczanelerimizde mevcut laboratuvarlarımızın küçük bir ilaç imalathanesi haline gelmesi, yokluğu çekilen her ilacın laboratuvarlarımızda yapılabildiği bu formüllerin yapılışında eczacının meslek hakkını alabildiği, mesleğimizin üretimden gelen güçle saygınlığını artırdığı ve böylelikle içerisinde eczacının düşünülmediği tüm senaryoların itibar göremeyeceği günlere kavuşmak dileğiyle yaptığımız çağrının dikkate alınmasını dileriz. "
Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan Ecz.Özlem Demir Ecz.Ertan Çiftçi
Ecz.Hakan Gençosmanoğlu Ecz.Nurdan Şahin
Bu dilekçeye verilen cevabı tahmin ediyor olmalısınız. TEB ne yazık ki dilekçemizi biz bu problemleri biliyoruz, bunun için gereken çalışmalar yapılıyor ve de yapılacaktır kabilinden sözler içeren bir yazı ile geçiştirmiştir.
Şimdi geldiğimiz noktada "majistral formülasyon yapılan eczane" ortalamasının % 10 lara gerilediği ülkemizde mesleki tatmin ya da adeta bir hobi olarak majistral reçete yapan az sayıdaki eczanemizi iyice zora sokacak bir uygulama olarak gördüğümüz kota sınırlamasıyla majistral formül projesine son darbe vurulmak istenmektedir.
Bu satırları yazarken buradan duyar gibiyim. Haksızlık yapmayın Majistral tarifede %7,80 artış sağladık sözlerini... Değerli arkadaşlarım birçoğumuz eminim ki tedarikçilerden almış olduğumuz produi’lerin maliyet hesabını yapmadan, majistral tarifede yer alan produi fiatlarını baz alarak hesaplamalarımızı yapmakta ve bir çok maddede zarar etmekteyiz. Dolayısıyla tarifede yapılan %7,80 lik artış yeterli olmamaktadır. Kuruş hesabına alıştırılan biz eczacılar yine bu yetersiz artışa sessiz kaldık. Sadece bununla kalmadı sessizliğimiz majistral formül içeren reçetelere getirilen kotayı da tepkisiz kalarak izlemekle yetindik. MAGİSTRAL kelimesi Latince MAGİSTER (usta) den gelir. Yani usta tarafından yapılan ilaç manasına gelir. Üniversitede farmasötik teknoloji derslerinde bizlere eczanelerimize gelen reçteleri nasıl hazırlayacağımız anlatılırken birgün ustanın yani bizlerin ilaç yapmasını kısıtlayan bu kota saçmalığını yaşayacağımız hiç aklımıza gelirmiydi.
Yine duyar gibiyim, olabilecek suistimalleri önlemek adına alınmış bir tedbir fısıltılarını. Öyle düşünüldü ise çok ayıp... Eczacıya bu gözle bakan mantığı buradan ayıplamak istiyorum. Yani eczacıya verilen kota kadar mı suistimal hakkı tanınmakta? Bakın böyle bir düşünce ile hareket ediliyor ise Medula denen sistemi olabilecek suistimali ortadan kaldıracak hale getirmek çok zor olmasa gerek. Örneğin signolin etken maddesinin formüllerde kullanılacak maksimal dozları bellidir. Bunun üst doz miktarlarını sisteme tanımlarsanız abartılı formüllere onay vermez. Olmadı mı size bir öneri daha belli tutardaki formüllere sözlü provüzyon alma zorunluluğu getirirsiniz, aynı özel sağlık sigorta şirketlerinin provüzyon sistemlerinde yaptıkları uygulama gibi. Fakat sizin amacınız eczacının elindeki son silahı olan majistral’i alarak zayıflatmak ise o başka bir şey.
Değerli meslektaşlarım Meduladaki majistral tarifede produi’lerin miktarları gr cinsinden yer almakta. Oysaki reçetelerde yer alan bazı maddelerin ml cinsinden yer aldığı formülasyonlarda elbetteki bu formülleri hazırlarken pratikte gr’mı gram olarak tartarak ml’yi ml cinsinden hacmen alarak formülleri hazırlamaktayız. Olması gereken nedir majistral tarifede özellikle sıvı prodüi’lerin ml cinsinden hesaplamalarına imkan veren bir sütun açılmasıdır. Böyle bir hesaplama imkanı yoksa bunun faturası eczacıya çıkarılmamalıdır. Bir örnek teşkil etmesi açısından niçin pratikte reçetede ml cinsinden yazılı gliserini formülde ml cinsinden hazırlarken sırf majistral tarifede başka bir seçenek yok diye hesaplamalarını yaparken ml cinsinden gliserini gr’a çevirmek zorunda kalalım. Ya da kompleks formülasyonlara örnek olarak reçetede yazılı ml cinsinden CASTELLANİ solusyonunu da gr’a çevirebilecekmiyiz. SGK ‘da görev yapan eczacı meslektaşlarımızın majistral tarifenin yetersizliğinden oluşan nedenleri kesinti sebebi yapmamalıdırlar diye düşünmekteyim.
Bir diğer konu ise bana çokca sorulan ve son torba yasa tasarısında yer alan bir cümle: "Ruhsatsız olarak önceden hazırlanarak eczanede bulundurulan hazır ilaç imal edenler veya bu şekilde imal edilen bu ilaçları bilerek satan, satışa arz eden veya sattıranlara 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek." Elbette laboratuarlarımızda doktor reçetesi olmadan tedavi amaçlı ilaç imal etmek bizim konumuz değil. Fakat öylesine muğlak ve bir o kadar da eczacıları tedirgin eden bir cümle olduğu tartışılmaz. Eczanelerimizde yapmış olduğumuz kozmetik amaçlı çatlak önleyici bir el kremi, terlemeyi önleyici bir losyon, hemoroid vakalarında rahatlatıcı ve hijyen amaçlı bir krem ilaç mı yoksa kozmetik amaçlı bir preparat mı işte bunun kararını kim verecek? Ya da böylesi bir durumda eczacının suçsuz olduğu ortaya çıkana kadar sırf kozmetik amaçlı majistral formül hazırladığı için hapis mi yatacak? Bu soruların cevabını net olarak torba yasaya bu maddeyi koyanlardan duymak istiyoruz ve ümit ediyoruz ki bu cevabı verirken kısa süre önce reçetesiz ilaç satışındaki verdikleri anlaşılmaz beyanlarla geçiştirmezler.
Son olarak majistral formüllerin reçete edilmesi ve eczanelerde yapılmasını yaygınlaştırmak TEB’in görevidir. Bu projenin ilk ayağı MİLLİ FORMÜLER KİTABI’nın bir an önce hazırlanmasıdır. MİLLİ FORMÜLER KİTABI basılmadan yapılması düşünülen eczacılık son sınıf öğrencilerinin yapacağı hekim ziyaretleri ile majistral formül tanıtımları ve bunun sonucu formüllerin reçete edilmelerinin yaygınlaştırılması projeleri hayalcidir ve sürdürülebilir değildir.
Majistral tarife, günümüzün modern formülleri dikkate alınarak içerik anlamında baştan düzenlenmeli yine "Eczacının Meslek Hakkı'nı" koruyacak şekilde yeniden fiyatlandırılmalıdır.
Günümüzde hekimler tarafından MAJİSTRAL FORMÜLASYONLARIN reçete edilmesi ve eczanelerde yapılma oranları her geçen gün azalırken bu konunun tedbir alınarak, teşvik edilmesi yerine anlaşılmaz bir düşünceyle kota konulması kabul edilemez.
SON SÖZ….
Ustanın binbir zahmetle üniversitelerde öğrenmiş olduğu mesleğini icra etmesini kota ile sınırlandıramaz ve engelleyemezsiniz...
İyi haftalar dileğiyle…
Tel: (332) 3520657
Fax: (332) 3512816
http://www.majistralformul.com/