Yaş aldıkça cildimizin yaşlanacağı gerçeğini değiştirmek imkansız…

Süreci yavaşlatmak ise elimizde!

Kollajen vücudumuzdaki toplam protein miktarının yaklaşık %30’unu oluşturan önemli bir protein grubudur. Cilt, tendon, ligament, eklem kıkırdağı ve kaslar gibi birçok dokuda yoğun olarak bulunur, dokuların dirençli olmasında ve rejenerasyonunda görev alır.

Kollajen vücutta fibroblast adı verilen mekik şeklindeki hücreler tarafından üretilir. Üretim için kollajen oluşumunda görevli olan glisin, prolin ve 4-hidroksi prolin başta olmak üzere kollajen sentezini stimüle eden amino asitleri içeren peptidlere ihtiyaç duyulmaktadır.  Kollajenin dokulara direnç sağlama görevi sahip olduğu moleküler yapısıyla ilişkilidir. Üçlü sarmal yapısı olan kollajenin, çapraz bağları vardır. Bu çapraz bağlarda özellikle lizil hidroksilaz ve prolil hidroksilaz enzimlerinin aktivasyonu ile oluşur. C vitamini ise bu enzimlerin kofaktörü olduğu için kollajen sentezinde önemli rolü olan bir vitamindir.

Son çalışmalarda kollajenin tanımlanmış 28 tipi olduğu bilinmektedir. Her bir kollajen tipinin farklı dokularda işlevi olduğu, en yoğun olarak ciltte, tendon ve ligamentlerde Tip I ve Tip III kollajenin, eklem kıkırdağında ise Tip II kollajenin bulunduğu bilinmektedir.

Kollajen sentezinin yapılan araştırmalarda 20’li yaşların başlarından itibaren azaldığı biliniyor.  Kollajen miktarının azalması ise doku fonksiyonlarında anomalilerin oluşmasına sebep olur. Örneğin, eklem kollajenin azalmasına bağlı olarak eklem kıkırdağının hasarlanması ve eklem disfonksiyonları, cilt kollajeninin azalmasına bağlı olarak ciltte elastikiyet kayıpları ve kırışıklık oluşması gibi…

Kollajen sentezine etki eden faktörler arasında diyabet gibi kronik hastalıklar, oksidatif stres, alkol ve sigara kullanımı gibi oksidan madde miktarını arttıran alışkanlıklar da yer alıyor.

Kollajen moleküler yapı olarak oldukça büyük olduğu için oral olarak kullanılan takviye edici gıdalarda moleküler boyutu küçültülmüş hidrolize kollajenler (kollajen peptidi) tercih edilmelidir. Hidrolize kollajenlerin moleküler boyutlarının 1000-3000 Dalton olması etkinlik sağlayabilmeleri açısından önemlidir.

Moleküler boyut dışında kollajen takviyelerinde dikkat edilmesi gereken bir diğer konu kollajenin miktarıdır. Araştırmalara bakıldığında cilt sağlığını desteklemek için 2500-5000-10000 mg ile yapılmış çalışmalar görülüyor. Her birinin etkinlikleri ile ilgili sonuçlar olmakla beraber doz önerisinde bulunurken tüketicinin yaşı, beslenme alışkanlıkları, yaşam rutinlerinin sorgulanması üründen maksimum etkinliğin sağlanması içinde önemli görülüyor.

Azalan kollajen sentezini arttırabilmek içinde özellikle kollajen sentezini stimüle edebilecek düşük moleküler ağırlıklı hidrolize kollajen takviyelerinin kullanılması ve fibroblastları stimüle edecek bileşenlerin tercih edilmesi, üründen beklenilen etkinin artışına destek olacaktır. Yapılan araştırmalarda bakır mineralinin bağ doku rejenerasyonunu sağladığı ve fibroblastların aktivitesini arttırdığına değinilmektedir.

Kollajen üretiminin desteklenmesinin yanı sıra cilt hücrelerinin UVA ve UVB ışınlarından korunması anti-aging uygulamalarda dikkat edilmesi gereken noktalar arasında yer almaktadır. Kışın, güneşin bulutların arkasına tamamen saklandığı dönemlerde dahi cildimize ulaşan güneş ışınları cilt hücrelerimizde degredasyona sebep olabilir ve yaşlanma sürecini hızlandırabilir. Bu noktada özellikle UVA ve UVB ışınlarına karşı etkinlik sağlayan, güçlü antioksidan etkileri olan yeşil çay, üzüm çekirdeğinden elde edilen resveratrol gibi ekstreler cildi koruyarak yaşlanma sürecini yavaşlatabilir.  

Voonka Collagen Shake Drink Mix, 50 ml’lik şişesinde moleküler ağırlığı 2000 Dalton olan 10000 mg hidrolize Tip I ve Tip III kollajen, B vitaminleri, hyaluronik asit, C vitamini, yeşil çay ve üzüm çekirdeği ekstresi içeriyor. Vitamin mineral kombinasyonlarının hazırlanma süreçlerinde özellikle C vitamini gibi ısıya duyarlı olan vitaminlerin farklı üretim teknolojileri ile tüketiciye ulaştırılması tüketicinin kullanım anında besin öğesine en efektif şekilde ulaşmasını sağlar. Voonka Collagen Shake Drink Mix adlı ürün ‘Çevir-Çalkala-Yudumla’ sloganıyla tüketiciye ulaşmaktadır.  Voonka Collagen Shake Drink Mix sahip olduğu Türkiye’de ilk ve tek* özel kapak teknolojisi ile kapağın gizli haznesinde C, B ve E vitaminlerini bulundurur. Kullanımdan önce kapak aksi yönde çevrildiğinde içerisinde vitaminler şişenin alt kısmındaki diğer aktif bileşenler ile buluşur, çalkalayarak homojen hale geldikten sonra tüketicinin kullanımına hazır hale gelir.

Kollajen takviyesini kullanırken tadının tüketici ile uyumlu olması, ürünün kullanımını ve tüketici-ürün uyumunu arttırır. Voonka Collagen Shake Drink Mix portakal-şeftali ve beyaz üzüm aromalı olmak üzere iki farklı aromaya sahiptir. 2021 yılında hem Amerikan tat ödülü hem de Singapur tat ödüllerinde altın madalya alan portakal-şeftali aroması, tüketicilerin kollajen kullanımlarını lezzetli hale getirir.

Biyolog Pınar CAVA MSc., PhD Candidate

Medikal Eğitim & Proje Müdürü

Kampotu İlaç

 

Referanslar:

  1. Geng R. et al. Boosting the Photoaged Skin: The Potential Role of Dietary Components. Nutrients 2021, 13, 1691.
  2. Proksch E. et al. Oral Supplementation of Specific Collagen Peptides Has Beneficial Effects on Human Skin Physiology: A Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Skin Pharmacol Physiol 2014;27:47–55
  3. Proksch E. et al. Oral Intake of Specific Bioactive Collagen Peptides Reduces Skin Wrinkles and Increases Dermal Matrix Synthesis. Skin Pharmacol Physiol 2014;27:113–11
  4. Czajkaa A.  and Kanjaa EM. et al. Daily oral supplementation with collagen peptides combined with vitamins and other bioactive compounds improves skin elasticity and has a beneficial effect on joint and general wellbeing. Nutrition Research; 57;2018;97-108
  5. Sipilä K. Et al. Proline hydroxylation in collagen supports integrin binding by two distinct mechanisms. J. Biol. Chem.;2018;293;20;7645–7658
  6. Choi FD. et al. Oral Collagen Supplementation: A Systematic Review of Dermatological Applications. J Drugs Dermatol. 2019 1;18(1):9-16.
  7. Sandu SV.et al. Collagen in Health and Disease. Journal of Orofacial Research,2012.
  8. Arseni L.et al. From Structure to Phenotype: Impact of Collagen Alterations on Human Health. Int J Mol Sci. 2018 May; 19(5): 1407.

*IMS verileri referans alınarak hazırlanmıştır. Türkiye’ deki takviye edici gıda likit kategorisinde özel kapak teknolojisine sahip ilk ve tek üründür.

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat