ECZACININ SESİ/ ÖZEL HABER

SGK tarafından gerçekleştirilen SUT güncellemesi ile başta topikal ürünler olmak üzere birçok ilaçla ilgili ciddi değişiklikler hayatımıza girdi.

1-Hangi ürünler geri ödemeden çıktı?

Geri ödemeden çıkan iki ana grup var. Bunlar “tiyokolşikosid içeren topikal ürünler” ve “sprey formundaki topikal ürünler”.

Sprey formundaki ürünleri de iki alt gruba ayırmak lazım. Soğuk algınlığı & boğaz ağrısı için kullanılan boğaz spreyleri ve kas iskelet sistemi ağrılarında kullanılan spreyler.

 2-Boğaz ağrısı için kullanılan spreyler geri ödemeden çıktığına göre gargaralar da geri ödemeden çıktı mı?

 Hayır, boğaz ağrılarında sıklıkla kullanılan gargaralar geri ödeme kapsamında.

 3-Kas iskelet sistemi ağrılarında kullanılan tiyokolşikosid içerikli topikal ürünler geri ödemeden çıktığına göre, diğer tüm topikaller de geri ödemeden çıktı mı? Özellikle de tiyokolşikosid içeremeyen ama kombine olan diğer topikallerde durum nedir?

 Kas iskelet sistemi ağrılarında kullanılan topikal ürünlerden sadece tiyokolşikosid içerikli jeller/kremler ve etkin maddesinden bağımsız şekilde tüm sprey formundaki topikal ürünler geri ödemeden çıkarılmıştır.

Bunlar dışında kalan mono içerikli topikaller ürünler geri ödeme kapsamındadır.

Tiyokolşikosid içermeyen diğer kombine etkin maddeli topikaller (Naproxen jeller gibi) geri ödeme kapsamındadır.

 4-Topikal ağrı kesiciler ve antienflamatuvar gargaralar için reçete başına 1 kutu şeklinde bir kısıtlama mı geldi?

 SGK’nın son tebliğine göre hekimler topikal ağrı kesici ya da antienflamatuvar gargara reçete etmek istediğinde her reçetede sadece 1 kutu tercih edebilecekler. SGK bu uygulamayı raporlu hastalar için de 10 günde 1 kutu şeklinde sınırlandırmıştır.

 5-Referans grup uygulaması nedir? Sadece topikal ağrı kesiciler ve gargaralar için mi geçerlidir?

 Eskiden bir ilacın kamu fiyatı (geri ödeme fiyatı) belirlerken aynı etkin maddeyi aynı formda içermesi dikkate alınıyordu. Referans grup uygulaması ile ilaçlarda geri ödeme fiyatı belirlenirken eşdeğer olup olmamasına bakılmaksızın terapötik gruplar dikkate alınacaktır. Ancak SGK’nın bu referans gruplarını kendi içinde neye göre dizayn edeceği henüz belli değil.

Referans grup uygulaması yeni SUT güncellemesi ile sadece kas iskelet sistemi ağrılarında kullanılan topikal ürünlerde ve antienflamatuvar boğaz gargaralarında geçerli olacaktır.

 6-Eşdeğer ilaç bant uygulaması nedir?

 Eskiden eşdeğer ilaçlar için baz fiyat belirlenirken referans ülke fiyatlarının en düşüğü baz alınıyor ve ardından kurum iskontosu uygulandıktan sonra, oluşan rakamın %10 üstüne kadar fiyat hesabı yapılabiliyordu. Ancak bu yeni tebliğ ile bu bant %10’dan %5’e düşürüldü. Dolayısıyla SGK artık piyasada yer alan ve yeni girecek olan eşdeğer ilaçlara %5 daha az ödeme yapacak, ilaçların kamu ödenen fiyatlarında %5’lik bir düşüş gözlemlenecektir.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat