Uzm. Ecz. Ayşe ARIK

 

BASEL ECZANELERİNDE ESRAR SATIŞ DENEMESİ

Eczanelerde yasal esrar satışına ilişkin ilk İsviçre projesi 15 Eylül'de Basel City kantonunda başlayacak. 18 yaş üstü kenevir kullanıcıları katılmak için kayıt yaptırabiliyor ama katılımcı sayısı 370 ile sınırlı tutuluyor.

Kanton Sağlık Bakanı Lukas Engelberger, Perşembe günü yaptığı açıklamada, altı kannabioid ürününün (Dört tür kenevir çiçeği ve iki tür esrarın) yetkililer tarafından seçilen dokuz eczanede satılacağını söyledi.

Eczanelerin uyguladığı fiyatlar, THC içerikli ürünler için karaborsada alınan fiyatlar civarında olması bekleniyor. Bu nedenle bir gram CHF8-CHF12 için fiyat, 8.40$-12.60$ aralığında düşünülüyor.

Federal Halk Sağlığı Ofisi, Nisan ayında pilot uygulamayı onayladı. Basel Üniversitesi, psikiyatri klinikleri ve kanton sağlık departmanı tarafından yürütülen bir projenin parçası olacak.

Yeni düzenlemelerin esrarın eğlence amaçlı kullanımı üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesine ve nihayetinde karaborsa dağıtımıyla mücadele edilmesine yardımcı olmayı amaçlamaktadır.

YASAL YASAK

Zürih, Cenevre ve Bern de dahil olmak üzere diğer bazı yerel makamlar da benzer denemeleri başlatmak için başvuruda bulundu. İsviçre parlamentosu, Eylül 2020'de bu tür küçük ölçekli girişimler için yasal temel oluşturdu.

Sağlık ofisi, İsviçre'de 220.000 düzenli esrar tüketicisi olduğunu tahmin ediyor. Esrar kullanımına yalnızca tıbbi nedenlerle izin veriliyor.

2008'de İsviçreli seçmenlerin neredeyse üçte ikisi esrar tüketimini suç olmaktan çıkarma girişimini reddetti; bu, on yıl içinde konuyla ilgili ikinci ulusal oydu.

 

Kaynak: https://www.swissinfo.ch/eng/society/health-office-paves-way-for-test-with-recreational-cannabis/47527102

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat