Yrd. Doç. Dr. Murat Doğan; Koranavirüs’ün ülkemizdeki yayılma hızının, İstanbul’da virüsün kontrol altına alınmasıyla paralel olacağını açıkladı.

 

Nişantaşı Üniversitesi

Çocuk Gelişimi Bölümü Öğretim Görevlisi

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Yrd. Doç Dr. Murat Doğan                                                                                     

@hekimmuratdogan

 

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkarak dünyayı etkisi altına alan ve 123 ülkeye yayılan, dünyada 100 binden fazla kişiye bulaşan ve 4 bin 716 kişinin ölümüne yol açan Coronavirüs Türkiye'de de bir hastada tespit edildi. İstanbul’da virüsün kontrol alınması durumunda Türkiye’deki yayılma hızının yüksek olmayacağı görüşünde olan Nişantaşı Üniversitesi Öğretim Görevlisi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç.Dr. Murat Doğan, Korona Virüsünden korunmak için yapılması gerekenleri anlattı. Dr. Doğan, bilinen önlemlerin yanında el temizliği ve dezenfektan kullanımının önemini tekrar vurgularken; alın, çene ve boyun temizliğinin de unutulmaması gerektiğini belirtti.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Doğan çocuklarımızı ve kendimizi virüsten korumak için yapmamız gerekenleri sıraladı, merak edilen soruları cevapladı. COVİD-10 parçacıklarla bulaştığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Murat Doğan, yüksek ateş, kas ağrısı, nefes darlığı gibi belirtilerle ortaya çıkan hastalığın kuluçka süresinin 14 güne kadar uzayabildiğini belirtti.

COVID-19 Nasıl seyreder?

1. Önce boğazı enfekte eder, böylece 3-4gün süren boğaz ağrınız olur.
2. Virüs daha sonra nefes borusuna (trakeaya) ve daha sonra akciğerlere karışarak zatüreye (pnömoniye) neden olur. Bu yaklaşık 5-6 gün daha sürer.
3. Zatürree ile yüksek ateş ve nefes almada zorluk gelir.
4. Burun tıkanıklığı normal tür grip gibi değildir. Boğuluyormuş gibi hissedildiği belirtilmektedir. O zaman 112'i veya doktorunuzu arayarak destek almanı uygun olacaktır.

Hastalıktan korunmak için neler yapılabilir?

Gönüllü Ev İzolasyonu: Solunum hastalığı belirtileri ile hasta olduğunuzda evde kalın. Şu anda, bu semptomların influenza veya diğer solunum virüsleri nedeniyle olma olasılığı daha yüksektir.COVID-19 ile ilişkili virüse bağlı olma ihtimali daha düşüktür yani daha düşük olasıdır.
* Solunum Görgü Kuralları: Öksürükleri ve hapşırmalarını bir mendille örtün, ardından çöp kutusuna atın.
* El Hijyeni: Ellerinizi en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkayın; özellikle tuvalete gittikten sonra; yemeden önce; ve burnunuzu üfledikten, öksürdükten veya hapşırdıktan sonra.
* Sabun ve su hazır bulunmuyorsa,\% 60-\% 95 alkol içeren alkol bazlı el dezenfektanı kullanın.

* Çevresel Sağlık Eylemi: Sık dokunduğunuz yüzeyleri ve nesneleri rutin olarak temizleyin

Yrd. Doç. Dr. Murat Doğan yukarıdaki önlemlerin yanında el temizliği ve dezenfektan kullanımının önemini tekrar vurgularken; Alın, Çene ve Boyun temizliğinin de unutulmaması gerektiğini belirtti. Ayrıca bireylerle aranıza 1,5-2 mt’lik mesafe koyulması gerektiğini, zorunlu olmadıkça kalabalık ortamlara girilmemesi gerektiğini de ekledi.  Çok tartışılan maske kullanımı ile ilgili de; salgını önlemede işe yaramayacağı görüşünde olan Dr. Murat Doğan, sadece hasta olanların kullanması gerektiğinin üzerinde durdu. 

Bu hastalık için aşılar veya tedaviler var mı?

Şu anda COVID-19 için aşı veya kesin bir tedavi protokolü yok, ancak her ikisi de şu anda geliştirilme aşamasında. Klinik araştırmalar en az bir terapötik üzerinde devam etmekte ve bir aşı adayının klinik araştırması devam etmektedir.

Şu anda hastalığa maruz kalanlara da maruziyet sonrası profilaksi tedavisi mevcut değil.

Yazın enfeksiyon devam edebilir mi?

Virüs bizim için nispeten yeni olduğundan, dayanabileceği sıcaklıklar, tedaviler ve davranış modelleri gibi, hakkında bilmediğimiz çok şey var. Yapabileceğimiz şey, ilgili virüslere bakmak. Coronavirus, soğuk algınlığı, SARS ve Covid-19'a neden olan virüs içeren bir virüs ailesidir.

Çalışmalar, başka bir koronavirüs olan MERS’in sıcağa dayanıklı olduğu ve SARS’ın ise düşük sıcaklıklarda daha kararlı olduğu ve daha sıcak, nemli bir ortamın iletimini yavaşlattığını bulmuştur. Koronavirüs’ün SARS COV2 olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), koronavirüslerin genel olarak pişirme seviyelerinde yaklaşık 70 ° C’de yok edilebileceğini söylemektedir.

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat