Sağlıkta soygun başladı 
image SSGSS ile "ek ödeme" adıyla yapılan soygun başladı.

1 Ekim'de yürürlüğe giren SSGSS yasası ile ''ek ödemeler'' sessiz sedasız başlatıldı. Uygulama ancak eczaneye gidilince öğrenilebiliniyor.

soL (İzmir) Hastalardan ister kamu ister özel sağlık kuruluşlarına başvurmaları halinde ödemek zorunda oldukları bildirilen muayene ücreti katkı payı alınması tepkilere yol açtı. 

Hastalar, Sağlık Bakanlığı hizmet hastanelerinden birine (örnek olarak İzmir'deki Karşıyaka, Buca Seyfi Demirsoy, Alsancak devlet hastaneleri) başvurduğunda eczaneye muayene katkı bedeli olarak 3 YTL, eğitim hastanesine (Atatürk, İzmir, Tepecik, Behçet Uz Çocuk) 4 YTL, üniversite hastanelerine (Ege, Dokuz Eylül) 6 YTL, özel hastaneler, poliklinik, dal ve tıp merkezlerinde muayene olmaları halinde eczaneler kanalıyla devlete 10 YTL ödeyecek. Ancak çok sayıda hastanın yeni uygulamadan henüz haberi yok. Uygulamayı ilacını aldığı eczanede öğreniyor ve ateş püskürüyor. 
 
'Halk cezalandırılıyor, Devlet özelleşti'
 
İzmir'deki 145 özel tıp, dal merkezi ile polikliniklerin bağlı olduğu Özel Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Serap Uluırmak, Sağlıkta Uygulama Tebliği'nin (SUT) etkilerini hem özel kurumların hem de vatandaşların yeni yeni anlamaya başladığını söyledi.

Uluırmak, "Vatandaş cezalandırılıyor. Devlet, vatandaşın üzerinden sağlık hizmetini öder pozisyona geldi. Biz özel sağlık kuruluşları devletleştirildik, devlet ise özelleşti, vatandaşın üzerinden sağlık hizmeti alıyor" dedi.

Özel Buca Tıp Merkezi Kurucu Temsilcisi Mehmet Bekdur, Danıştay tarafından bir önceki SUT'un paket fiyat uygulamasının iptal edildiğini buna karşın fiyatların artması gereken bir piyada tarifede indirim yapılarak yeniden yayınlandığını belirtti. Bekdur, uygulamanın iptali için yeniden yargıya başvuracaklarını belirtirken, vatandaşların da sorunlarına sahip çıkması gerektiğini söyledi. 
 
Sosyal devlet anlayışı bitti 
İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, “muayene katkı payı” adı altında bir garip uygulamaya gidildiğini, işyeri hekimlerinden gelen reçetelere bile 3 YTL muayene katkı payı çıkarıldığını söyledi. Bu uygulamayla devletin sosyal devlet yapısını kaybettiğini belirten Sayılkan, "Her zaman söylediğimiz gibi herkesin parası kadar sağlık hizmeti aldığı bir yola girilmiş oldu. 1 Ekim'den sonra bu daha da netleşti" diye konuştu. 
 
Her şey parayla 
İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, sağlıkta sosyal devlet yapısının artık kaybolduğunu savundu. Sayılkan, "Vatandaş sağlık hizmetinin önemli bir kısmını kendi cebinden karşılar hale geldi" dedi. Özel Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Serap Uluırmak, bu durumun kendilerini de mağdur ettiğini söyledi. 
 
Soygun tarifesi 
Hastalar, reçetelerinin yazıldığı hastanelere göre, "muayene katkı payı" olarak eczaneler kanalıyla devlete şu ödemelerde bulunuyor: 
 
Devlet hastaneleri: 3 YTL 
Eğitim araştırma hastaneleri: 4 YTL 
Üniversite hastaneleri: 6 YTL 
Özel sağlık kuruluşları: 10 YTL



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat