TÜRK-İŞ'İN "SAĞLIKTA REFORM" TEBLİĞİYLE İLGİLİ RAPORU: Sağlık hizmetinde giderler artacak, hizmet daraltılacak   

Türk-İş, 15 Haziran'da yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği ile ilgili bir rapor hazırlayarak, "kamuoyuna sağlıkta reform olarak takdim edilen tebliğin, gerekli düzenlemeler yapılmadığı takdirde önemli sorunlar yaratacağını" bildirdi. Sorunların başında, "SGK tarafından satın alınacak sağlık hizmet bedellerinin düşük tutulmasının geldiği"nin ifade edildiği raporda, şöyle denildi:

'MALİYET KARŞILANAMAZ'
"Örneğin dahiliye muayenesi için kurumun yatak sayısına göre özel sağlık kuruluşuna, bazı tetkikler de dahil olarak ödeyeceği miktar 27,60 YTL iken, özel hastanelerde uygulanan fiyat 150-300 YTL'dir. Sigortalı hastanın cepten ödeyeceği fark miktarı özel hastanelere göre değişse de ortalama 100 YTL olacaktır. Kurumun doğum için ödediği miktar 500 YTL iken, özel hastanelerde doğum için alının miktar asgari 5 bin YTL'dir."

Düşük ve orta gelirli sigortalıların bu farkları ödemesinin mümkün olmadığı vurgulanan raporda, "düşük tutulan ücretler nedeniyle sağlık maliyetleri artacak olan devlet ve üniversite hastanelerinin, sigortalılar için gerekli bazı teddk ve tahlillerden kaçınma olasılığı bulunduğu" belirtildi.

'SEVK ZİNCİRİ SONA ERİYOR'
Yürürlük tarihi ertelenen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda (SSGSS) birinci basamak sağlık hizmeti sunmak üzere Aile Hekimliği kurumunun getirildiği ve sevk zincirinin öngörüldüğü hatırlatılan raporda, tebliğde ise sevk zincirinden vazgeçildiği kaydedildi. Raporda, şu görüşlere yer verildi:

"Oysa Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde, sevk zinciriyle sağlık harcamalarının önemli miktarda düşeceği hesaplanmış, genel sağlık sigortasının getireceği yükün, sağlanacak bu tasarrufla dengelenmesi amaçlanmıştı. Zorunlu sevk zincirinden vazgeçilmesi, artan giderleri karşılamak üzere sigortalılara verilmekte olan sağlık hizmederinin kapsamının daraltılacağı endişesini akla getirmektedir."

Kanun metninden çıkartılma-ması durumunda SSGSS'deki sevk zincirinin, 1 Ocak 2008'den itibaren uygulanacağına işaret edilen raporda, "Doğrudan başvuruya alışan sigortalılar yeni sisteme alışın-caya kadar önemli sıkıntılar yaşayacaklar, özellikle tedavisi devam etmekte olan hastalar sorunlarla karşılaşacaktır" denildi. Birgün



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat