Uzm.Ecz. Dilek KİREMİTÇİ

 

LATİNCE ADI:

Lavandula stoechas

FAMİLYASI:

 Lamiaceae

YÖRESEL ADLARI:

Fransız lavantası, İspanyol lavantası olarak da ...

YETİŞTİĞİ YERLER:

Yaygın olarak akdeniz bölgesinde yetişmektedir.

ÖZELLİKLERİ:

Karaciğer ve böbrek yetmezliğine neden olabilir.

ETKEN MADDESİ:

Karabaş Otu A ve C vitamini yanında kalsiyum ve demir içermektedir.Bu özelliğinin yardımıyla bir çok açıdan sağlığa katıda bulunur. 1,8-cineole, perilly alkol, geraniol, rosmarinik asit, caryophyllene.

ETKEN MADDENİN KİMYASAL FORMÜL AÇILIMI:

 

NERELERDE KULLANILIR:

 Sinir ve ruh hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Bunun yanında baş ağrısı ve çözülmesine yardımcı olabilir, bit sorunlarına karşı etkilidir.

 Karabaş otunun saç hastalıklarını tedavi etmenin yanında saç bakımı için de kullanılmaktadır. Kuru kafa derisi sorunlarını ortadan kaldırabilir, saç uzamasını teşvik eder ve genel anlamda saç sağlığını korur.

 Uyku Problemini Giderebilir: Karabaş otu çok fazla esansiyel yağlar içermektedir. Bu yağlar genelde sinir ve ruh sağlığı için iyi gelmektedir. Bunun için akşam yatmadan önce yastığınıza veya elbisenize bir miktar sürmeniz yeterlidir.

Stres ve Depresyona Karşı Korur: Karabaş otunun içerdiği esansiyel yağlar sakinleştiricidirler ve sinir sitemi üzerinde çok etkilidirler. Bu yüzden dolabınızın bir köşesinde kavanoz içerisinde Karabaş otu yetiştireniz ruh sağlığı açısından faydalıdır. Karabaş otunun etrafa yaydığı koku ve aroma depresyon sorunların çözülmesine yardımcı olabilir.

Baş Ağrısına Karabaş Otu İyi Gelir: Karabaş otunun başağrısı ve migren hastalıklarına iyi geldiği düşünülmektedir. Karabaş otu yapının kafa etrafına ve boyun kısmına uygulanması migren ağrısı dahil kafa etrafında meydana gelen ağrıları giderebilir.

Karabaş Otu Sindirime Yardımcı Olur: Karabaş otunun tomurcuklarından hazırlanarak yapılan çayın tüketilmesi genel anlamda sindirim sistemi sağlığı için faydalıdır.  Bunun yanında hazımsızlığı giderebilir, bağırsak hareketlerini artırarak kabızlık sorunlarını giderir ve bu kilo vermeye yardımcı olur.  Bunun yanında gaz sorunlarına etkili bir çözüm üretebilir

Karabaş Otu  Kas Ağrılarını Giderebilir: Günümüzün en önemli sorunlarından bir tanesi olan strese çok iyi gelen Karabaş otu, aynı zamanda fiziki ve mental yorgunlukları giderebilir. Fiziki şartlardan dolayı meydana gelen kas yorulmalarını giderir

 Böcek sırıklarının tedavisinde de bu işlemi kullanabilirsiniz. Ayrıca lavanta tomurcuklarını direkt olarak fazla miktarda olmamak şartıyla cilde uygulamak mümkün, aşırı çatlaklarda doğal bir tedavi metodu olabilir.

Cerrahi: Karabaş otu, merkezi sinir sistemini yavaşlatabilir. Anestezi ve cerrahi müdahale sırasında ve sonrasında verilen diğer ilaçlar ile kombinasyon halinde kullanılabilir, bu durum çok fazla merkezi sinir sistemini yavaşlatabilir. Ameliyatlardan en az 2 hafta önce tüketimi durdurulmalıdır.

NASIL HAZIRLANIR:

Kurutulmuş olarak kökleri hariç bitkinin tamamı veya sadece tohumları kullanılır. Bir tatlı kaşığı kurutulmuş karabaş otunu (yaklaşık iki gram) veya iki çay kaşığı tohumu kaynamakta olan bir su bardağı (yaklaşık 150 ml) suya atınız. Ağzı kapalı olarak kısık ateşte iki-üç dakika demleyiniz. Demleme süresi tamamlandıktan sonra soğumasını beklemeden süzerek suyunu ayrınız. Demlenen su aşağıdaki formüle göre uygulanır.

KULLANIM MİKTARI:

 iki tane on gün uygulayıp, on günün sonunda yedi gün ara verilecektir. Toplam yirmi gün uygulanacak demektir.

YAN ETKİLER:

 Karaciğer veya böbrekte toksik etki oluşturabilmektedir.

KLİNİK ÇALIŞMALAR:

Akciger kanserinde cestli bitkisel ve diger karisimlarin kullanimina sosyo-demografik ve tumore basg1i faktorlerin etkisi (akciger kanserinde tamamlayici tedavi kullammi) / Effect osocio-demographic and tumor related factors on use of various herbal and other mixtures in lung cancer (use of complementary treatment in lung cancer)

ÖZET

Amac: Bircok kanser hastasi cesitli nedenler ile alternatif tedavilere basvurmaktadir. Bu calışmada, akciğer kanserli hastalarin kemoterapi sırasında alternatif tedavi kullansmlan ve bu davranisi etkileyen unsurlar arastirilmis, duzenli alternatif tedavi kullaniminin kemoterapi yanitina etkisi incelenmistir. Gerec ye Yontem: 2008 yili icinde histopatolojik olarak akciger kanseri teshisi konulan hastalardan kemoterapi tedavisini tamamlayanlar calışmaya alındı. Turn hastalar ile kemoterapi kurlerinin tamamlanmasi sonrasinda gorusuidu. Hastaların cinsiyeti, yaşanılan yer, eğitim durumu, tümor histolojisi, evresi, kemoterapiye yanıt, alternatif tedavi taysiyeleri kayıt edildi. Bulgular: Calışmaya yaş ortalaması 58.8 yıl olan, 191 erkek 10 kadın, toplam 201 hasta alindi Hastaların 158 (%78.6) sına en az bir alternatif tedavi ve 55 (%27.4)' u kemoterapi sırasında düzenli olarak alternatif tedavi kullanmış idi. Alternatif tedavi kullanan ve kullanmayan hastaların kemoterapiye yanıtları farklılık göstermedi (tam yanit %16.4 ve %8.2) (p=0.416). Alternatif tedavi kullanan ve kullanmayan hasta grupları arasında yas (58.5 ye 58.9 yil), cinsiyet, yasadlgt yer, esgitim durumu, tumor histolojisi ye evre icin anlamli fark saptanmadi (p=0.409, p=1.000, p=0.423, 0.520, p=1.000, p=0.346). Sonuç: Kemoterapi uygulanan akciger kanserli hastalarda ek olarak alternatif tedavi kullanimi yaygindir. Öneriler genellikle hastanin cevresindeki kisilerden olmaktadir. Hastanin sosyodemografik ve tumore bagli ozellikleri ile alternatif tedavi kullanim sikligi arasinda bulunmamakta ve duzenli alternatif tedavi kullanimi kemoterapi yanitini etkilememektedir. (Turk Toraks Der 2010; 11: 117-20)

EDREMİT KÖRFEZİ’NİN (BALIKESİR) ARI BİTKİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Rıdvan POLAT1 Selami SELVİ2

ÖZET

Edremit Körfezi, Biga yarımadasının güneyinde konumlanmış önemli turizm merkezlerini ve Kazdağlarını (İda) içeren bir körfezdir. Körfez, coğrafik olarak Ege Bölgesinin kuzeyini oluşturmakla beraber, Çanakkale ve Balıkesir illerinin kıyılarındadır. Bu çalışmada Balıkesir’in Edremit, Havran, Burhaniye ilçelerine bağlı 21 köy gezilmiş ve arı yetiştiriciliği yapan 80 kişi ile görüşülmüştür. Arı yetiştiricilerinin kovanlarını bıraktıkları yerlerde arıların bal yapmak için en fazla konduğu bitkiler hem arı yetiştiricilerine sorulmuş hem de arazide flora çalışması yapılarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak arıların en fazla konduğu 34 bitki taksonu belirlenerek bal arılarının en fazla ziyaret ettiği bitkilerin Asteraceae, Boraginaceae, Fabaceae, Lamiaceae ve Cistaceae familyalarına bağlı taksonlar olduğu görülmüştür. Bu familyalardan ise bal arılarının en çok, Echium plantagineum, Helianthus annuus, Origanum spp., Paliurus spina-christi, Vitex agnus-castus, Cistus spp., Trifolium spp. ve Cercis siliquastrum türlerine konduğu gözlemlenmiştir.

KAYNAKLAR:

https://www.google.com.tr/imgres?imgurl=http://www.faydalarizararlari.com/wp- content/uploads/2014/11/Karaba%25C5%259F-otunun- ba%25C5%259Fa%25C4%259Fr%25C4%25B1s%25C4%25B1-ve-migren- hastal%25C4%25B1klar%25C4%25B1na-iyi-geldi%25C4%259Fi- d%25C3%25BC%25C5%259F%25C3%25BCn%25C3%25BClmektedir.-

.jpg&imgrefurl=http://www.faydalarizararlari.com/karabas-otunun- faydalari/&h=360&w=500&tbnid=feC6HB2XaHCzGM:&tbnh=144&tbnw=200&usg=    Q7

PtPwweUsXU2LCNTcQCegvjtvE=&vet=10ahUKEwi4tNCT9cfTAhWMbRQKHaVhCDkQ



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat