IMPACT NEDİR ? TÜRKİYE "IMPACT" ın NERESİNDE ?
IMPACT Tıbbi Ürün Sahteciliğine Karşı Çalışma Grubu (International Medical Products Anticonterfeiting Taskforce)
Aşağıda linkini verdiğim organizasyonu dikkatle irdelemek gerekiyor.
http://www.who.int/impact/activities/IMPACTopenJAKARTA_Conf.ppt#13
(Powerpoint prezantasyonu 19.0MB boyutunda)
WHO (Dünya Sağlık Örgütü) öncülüğünde, TEB’in de üyesi olduğu FIB dahil sağlık alanında hizmet veren bir çok dev organizasyonun, meslek kuruluşlarının, sivil toplum örgütlerinin yanı sıra Interpol gibi uluslararası resmi kuruluşlarında içinde yer aldığı bir oluşum. Yapılmak istenen öncelikle sahte(fake) ilaçlara ulaşıp ortadan kaldırmak. Bu sayede insanların sakat kalmasına, ölümlerine engel olmak. Çalışma sonucu firmaların ticari kayıplarına engel olmakta kendiliğinden oluşuyor. 18 Şubat 2006 da Roma Deklarasyonu ile başlıyor.
Prezantasyondan görüldüğü üzere çalışmalar 10-11 Aralık 2007 tarihinde Lizbon’da sürüyor. ve devam ediyor.
Aşağıda değinilecek olan diğer dosyaları incelemeye devam edildiğinde
GS1’ e ait olan Karekod barkod uygulamalı İTS(İlaç takip Sistemi) henüz dünyada uygulanmayan Ülkemizde denenmeye çalışılan bir yapılanma.
GS1 Türkiye ayağı İTS finanmanını hesapladımı.? TEB biz eczacılar adına hesap yapmalı.
Halen kullanılan ve sağlıklı çalışan sistemler varken neden GS1 i tercih edelim ki?.
GS1 in kuruluş yapısı ve destekleyenlerle ilişkiye bakıldığında temel amacın aslında ilaçlarını dünya genelinde takip için düşünüldüğü açık görülmekte.
Türkiye de yapılan ilk toplantılarda DHL gibi uluslar arası kargo şirketinin yer alması, GS1 i destekleyenler arasında Zincir Eczaneler Birliğinin bulunması kuşkularımızı arttırıyor.
Uygulamalar arasında bizlere (eczacılara) yük getirmeyecek sistemler varken ve çalışırken denenmemişler neden bizim üzerimizde deneniyor?. Bu durum diğer bir bilmece..
İnsanın aklına ister istemez barkod okuyucu ve eczane yazılımlarının pazar payları geliyor.
GS1 nin Türkiye’de pazarlayıcısı olan TOBB nin kazancıda göz ardı edilemeyecek boyutta olsa gerek.
WHO (Dünya Sağlık Örgütü) nün oluşturduğu IMPACT ın ilaç takip sistemi ile ilgili uygulamaların örnekleri aşağıdaki linkte yer alıyor. Söz konusu web sayfasında bizlere türlü, çeşitli birbirinden ayrı yada tamamlayıcı alternatif uygulamaları tanıtıyor. GS1 den bunların arasında yer alıyor.
http://www.who.int/impact/activities/impact_meetppt/en/index.html
İSTANBUL SANAYİ ODASI TOPLANTISI
25 Aralık 2008 tarihinde İstanbul Sanayi Odasının İstanbul Sanayi Forumu Meslek Komiteleri Ortak Toplantısında , İlaç Sanayi Sektörü 22.Grup Meslek Komitesi Başkanı Sedat Birol (Eczacıbaşı Sağlık Grubu Koordinatörü) un sunduğu prezantasyon dikkat çekiyor.
http://www.iso.org.tr/TR/Documents/MesKom/Ortak%20Toplant%C4%B1lar/
25Aralik2008/09.Ilac.ppt
Sayın Sedat Birol bakınız neler diyor..
1-İlaç Sanayii İTS yi prensipte benimsiyor.
2-İki tane amaç taşıdığını belirtiyor.
a.) İlaç sahteciliğinin önlenmesi. b.) İlacı kutu bazında izlenmesidir. 3-Bu unsurları sektörün benimsediğini vurguluyor.
Sahteciliğin takibini, engellenmesini, yakalanması elbette biz eczacılar için son derece önemlidir. Bizlerde bunun sonuna kadar benimseyip, destekleriz. Ancak sanayici “ilaçların kutu bazında” izlenmesini de uygun buluyor.
Eczanemizin stoklarının " kutu bazında izlenmesi " ilginç ve heyecan verici olsa gerek.
Depoların stokları, doktorların yazdıkları ilaçlar, hastaların aldığı ürünlerin bilgileri… İTS nin sunumunda “İTS bugünün değil geleceğin sistemidir.” şeklinde tanıtımının anlamını sorgulalamızı gerektiriyor. Türkiye’nin ilaç ihracat bilgileri de sisteme giriliyor…
Tüm bu verilerin ekonomik değerinin karşılığı oldukça yüksek olsa gerek. Eczanelerimizin bilgilerinin istemediğimiz kişi ve kurumlar tarafından izlenmesini imkansız kılacak düzenlemeler varmıdır. Yoksa yapılacakmıdır.
Sn Sedat Birol şunu da diliyor;
Yüksek maliyet artış yükünü, verimlilik kayıplarını ilaç fiyatlarına yansıtınız,
Uygulamaya hazırlanmak öngörünüzden uzun sürecek , bize yeterli hazırlık süresi veriniz diyor. Tarih 25 Aralık 2008
Ne oluyor dersiniz..?
Ne olsun…. Sanayi için İTS başlama süresi 6 ay ötelendi.
Eczaneler için bir sıkıntı var mı.?
Var..
Provizyon sisteminin henüz İTS ile entegrasyonu yok.
Var..
Depolar küpürü olmayan kare kodlu ilaçları az da olsa eczanelere göndermeye başladı.
Var.
SUT küpürsüz ilaçları kabul etmiyor.
Var..
Eczacılar kare kodlu ilaçları satamıyor.. İTS ye bildirim gerekiyor.
Var…
İTS eczanelere bu tip ilaçları depodan teslim tutanağı ile alınız diyor.
Var…
İTS nin dünyaya pazarlanması düşünülüyor mu? Düşünülüyorsa eczanelerimize bu hizmet karşılığında iş ortağı olarak ne gibi artı düşünülüyor.
Var…
İlaç sanayi İTS harcamaları için masrafları ilaç fiyatlarına yansıtmak istiyor. Eczacı karlarında, maliyet artış yükümüz, verimlilik kaybımız için eczacı karlılığında bir atış düşünülürmü.?
Var..
TEB ne düşünüyor. EGAŞ ın karekod okuyucu pazarlamasından beklentisi nedir. Uygun fiyatlımı..?
Var..
Bedava olduğu söylenen TEBEOS eczane programı yeterlimi?, eczanelere ne zaman verilecek?
Var..
Eczacı Kooperatifleri Birliği, Eczacı Kooperatifleri acaba ne düşünüyor..?
SECOF, COFARES isimli Kooperatiflerimizin birlikte davrandığı İspanyol Organizasyonları GS1 i desteklediklerini biliyorlar mı.?
Var…
Eczacı Kooperatiflerimizin bu işten bir kazanımları varmıdır..? maaliyet yüklerini nasıl karşılayacaklar. Yoksa devre dışımılar.?
IMS nin durumu ne olur.?
NACDS (National Association of Chain Drug Stores)(Zincir Eczaneler Birliği) Türkiye ilaç pazarı ile ilgileniyor mu.?( Bkz: http://www.nacds.org/)
Healthcare Distribution Management Association (HDMA) http://www.healthcaredistribution.org/ nasıl bir kuruluştur.?
Aşağıdaki Tabloda Türkiye’nin NACDS(Zincir Eczaneler Birliği)nin ilgi alanında olduğu gözleniyor. Baksanıza ülkemizi tablosuna eklemiş. Dikkatle bakıldığında İlaçta GS1 sadece Türkiye'de. Diğer ülkelerde başka sistemler var .(Ean 128, Code 39,12/5,Data carrier TBD, GS1 den bağımsız Datamartix v.b ) Çoğu sistem, barkod okuyucuyu değiştirmeden de çalışabiliyor.
Bir kez daha belirtmek isterim ki;
Eczacılar ilacın takibine karşı değildir. Olamazda.. Tersine onu destekler, yanında yer alır.. Eczacının sıkıntısı işlem yükünün büyük oranda sırtında olması, ekonomik zararının olması, sistemin reçetesiz ilaç satışına engel olması, Stoktaki ilaç sayısını arttırma zorunluluğu vardır.
Endişelenecek noktalar vardır.
Şöyle ki; Stoklarımız izlenebilecek. Cirolarımız, izlenebilecektir. Eczanelerinde her ticari müessesede olduğu gibi bir mahremiyeti vardır. Hasta dataları, Doktor tercihleri izlenebilecek.
Eğer İTS (İlaç Takip Sistemi) Sahte ilaç, sahte küpür için olsa, eczacının İTS ye barkod verisi girmesine ne gerek var. Sanayii barkodlarını SGK sisteminde eşleştirdiğinizde, sahteleri anında yakalabilirsiniz.
Yeni trend "healtcare at home, mail-order". Biliniyor gerek yurt içi gerekse yurt dışı kuruluşların gözlerini açıp bekledikleri, gelişmeleri izlediklerini biliniyor.
Dünyadaki gelişmeler TEB ve odalarımız tarafından izlenmeli, İtalya'nın reddi,İspanyanın, Yunanistanın, Belçikanın tercihlerinin farklı olmasının nedenleri irdelenmeli, tartışmaya açılmalıdır.
Neden GS1..!
Yanıtların bir kısmı pehlivan tefrikasına dönen İTS-I.. İTS-V lerin içinde..
TEB bu konuda taraf olmalıdır. Olacağı yer de hiç kuşkusuz eczacının yanı olmalıdır.
27.01.2009 HT
Saygılarımla..
(Dip Not: Doğrusunu söylemek gerekirse bende sizler gibi sıkıldım.)