Aktarlarda Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), aktarlarda satılan 38 ürünü “tehlikeli” olduğu gerekçesiyle yasak kapsamına aldı. Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Levent Altun yıllardan beri yapılması gerekeni yaptırdı. Satışı yasaklanan bitkiler:

1. Bulbus scillae (Adasoğanı) ve preparatları

2. Cantharide (Kantarit, Kuduz Böceği) ve prep.

3. Creosotum (Katran ruhu, Kreozot)

4. Flos Cinae (Horasani, S.Contra) ve prep.

5. Flos Pyrethri (Pire Otu) ve prep.

6. Folia Belladonnae (Güzel avrat otu) ve prep.

7. F. Digitalis (Digitalis, Yüksük otu) ve prep.

8. F. Hyoscyami (Banotu) ve prep.

9. F. Jaborandi (Jaborandi yaprağı) ve prep.

10. Folia Stramonii, Flores Stramonii (Tatula yaprak ve çiçeği) ve prep.

11. Fructus Coculi (Balık otu) ve prep.

12. Fr. Colocynthi (Ebu Cehil Karpuzu) ve prep.

13. Fr. Ecbali Elaterii (cirtatan, eşek hıyarı.), usaresi tozu ve diğer prep.

14. Fr. Papaveris (Haşhaş), şurubu ve diğer prep.

15. Cummi Guttae (Patalomba, Katalamba)

16. Herba Bel1adonnae (Güzel Avrat otu) ve prep.

17.H. Cannabis (Kenevir, Kendir), F. Cannabis ve prep

18. H. Conii (Baldıran) ve prep.

19. H.Rutae (Sedef otu), Fl. Rutae ve prep.

20. Oleum Cheropodii (Kenepod esansı) ve prep.

21. O. Ricini (Hint yağı)

22. Opium ve prep.

23. Podophyllinum (Podofilin)ve podofilotoksin ve prep.

24. Radix Ipecacuanhae (Altın kökü) ve prep.

25. R. Pyrethri (Pire Otu) ve prep.

26. Rhizoma Pilicis (Erkek Eğrelti otu) ve prep.

27. Rh. Hellebori (Çöpleme) ve prep.

28. Secale Cornutum (Çavdar mahmuzu) ve prep.

29. Semen Calabar (Kalabar baklası) Ve prep.

30. S. Colchici (Çiğdem) ve prep.

31. S. Crotonis (Kroton tohumu), o.Crotonis (Yağı, Habb el milük yağı)

32. S. Ricini (Hint yağı bitkisi tohumu, Bezr-i hırva)

33. S. Sabadillae (Bit otu, papaz otu) ve prep.

34. S. Straphisagriae (Bit otu) ve prep.

35. S. Strychni (ve diğer Strychnos türlerinin tohumları-kargabüken, inyas baklası) ve prep.

36. Summitates Sabinae (Kara ardıç) ve prep.

37. Tubera Aconiti (Kurtbogan) ve prep.

38. Radix Mandragorae (Adam-Adem otu) ve prep.

Tamam bunlar yasaklandı. Ama nereye kadar uygulanacak… Bir kanunun uygulanmasını da sağlamaya kontrol gerekir. Bu nedenle aktarlarımıza sürekli bir kontrol sisteminin oturtulması hususu görüşülmelidir.

Geriye kalan ürünlerinin ne derece sağlıklı ortamlarda saklandığını ve açıkta satılan ürünlerin son kullanım  tarihlerini sıkı kontrol edilmesini ya da tamamının imha edilmesini gerektirecek kurallar da konuşulmalıdır.

Altun, aktarlarla ilgili olarak 1985 yılında çıkan genelgenin revize edildiğini belirtti. İlgili genelgede birtakım kuralların konulduğunu, revizyonda ise bu kuralların güncelleştirileceğini anlatan Altun'a göre; "Buna ilave olarak genelge içinde yer alan ve satılması kesinlikle mahsurlu olan bitki sayısının daha da artırılması hedefleniyor. Tarım Bakanlığı tarafından hazırlanmış olan bir pozitif ve negatif liste var. Bu liste içerisinde pozitif listeye dahil olan bitkilerin sayılarının artırılmasına yönelik komisyonlarımızca çalışmalar yapılıyor. Önce kendi Bakanlığımız içindeki komisyonumuzda bu tür bitkiler neler olduğu, bitkilerin listelenmesi üzerinde çalışmalar devam ediyor. O çalışmalar bittikten sonra Tarım Bakanlığı ile görüşmeler yaparak, mevcut listeyi güncelleyeceğiz. Böylece, aktarlardaki listedeki bitkilerin sayısını artırırsak, tıbbi bitki olan bitkilerin bulundurulmasını engellemiş olacağız. Aktarlarda satılan sarı kantaron, uygun kullanılmadığında son derece tehlikelidir. Antidepresan özelliğinden dolayı bitkisel ürün haline getirilmiş olarak bulunan ürünler var. Enginar adını verdiğimiz, yapraklarından hareketle elde etmiş olduğumuz karışımı, bir bitkisel ilaçtır. Ginsengler, çok tehlikelidir. Meyan, tansiyon yükseltici bir özelliktedir ve dolayısıyla kullanımı risklidir. Zayıflama ürünlerinde, kalp damar hastalıklarını etkileyecek bitkiler bulunabiliyor. Bunlar, listeye etkilenecekler arasında yer alıyor. Revizyon işleminin, çok yakın bir zamanda tamamlanmasını öngörüyoruz." dedi.

Romatizma tedavisinde önerilen adasoğanı kalp krizine yol açabilir, ölüme bile götürebilir.

Belladon yaprakları zehirlenme yapabilmektedir ve Sağlık Bakanlığı haklı olarak bunu yasaklamıştır. Hemen değişik düşüncelere kapılmayalım lütfen derim ben de…

Örnekleri çoğaltabiliriz. Sarımsak. Gıda olarak kullanıldığında vücut tarafından tolere edilebilen bu bitki, çeşitli işlemler sonucunda kapsüle girdiyse tableti yapıldıysa tolereyi geçmemiz bir doktora, bir eczacıya sormaya gelmiştir artık sıra. Neden mi? Çünkü içinden etken madde çekilmiş ve bir kapsüle sığdırılmıştır. Kaç sarımsak kullanılmıştır bir kapsül için en az 20-25. Bunu tek halde yemeğin yanına yemeğe kalksak  yiyemeyiz. 20-25 sarımsaktaki etken maddeyi birden vücudumuza aldığımızda da kanamalara neden olabilecektir. İşte bu nedenle bir bilene danışmadan galenik forma sokulmuş hiçbir şeyi kullanmamalıyız.

Sağlık Bakanlığımızın bu konudaki titiz çalışmalarını taktirle karşılıyor ve yanında yer alıyorum. Eczacılarımızın bu konudaki hassasiyetlerini de bir girişimci eczacı olarak biliyorum. Elele verirsek başaramayacağımız bir şeyin olduğuna da inanmıyorum. İnsanların kandırılması bitiyor buna seviniyorum.

Sevgiyle kalın…



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat