Her şey 1859 yılında Brooklyn, New York'ta başladı. Robert Chesebrough 1859’da Amerika’nın en köklü, varlıklı ve eğitimli ailelerinden birinin oğlu olarak kimya mühendisliği eğitimi aldı. Yaşadığı dönemin ekonomik sorunları onuda olumsuz etkilemekte idi. O dönemin yakıtı olan gazyağı ticareti yapıyor fakat Pennsylvania'daki petrol kuyularındaki büyük grevler geçimini zorlaştırıyordu. Petrolün gelecekte en temel enerji kaynağı olacağını öngörmekteydi. İflasın eşiğindeki New York'lu kimyager Robert A. Chesebrough ilk akla gelecek şeyi yaptı. Babasının mesleğini devam ettirmek yerine, petrol kuyularında kimyager olarak çalışmaya karar verdi. Bu nedenle Pennsylvania’ya doğru yola çıktı, amacı petrol kuyularına yatırım yapmaktı. Ancak oraya vardığında Chesebrough için bambaşka bir gelecek şekillenmeye başlamıştı bile.
1859 yılında Pennsylvania'da yeni bulunan petrol kuyularına gittiğinde ilk olarak sondaj kulelerini incelemeye başladı. İncelemelerini sürdürürken “Rod Wax” olarak bilinen sondaj platformunun yataklara girişini sağlayarak daha geniş bir alan açılmasını sağlayan yapışkan bir maddeyi keşfetti. Bu maddenin işçilerin ayaklarına yapıştığını gördü. Bu parafine benzer madde iş pompalarını tıkayarak petrol işçilerinin çalışmalarını yavaşlatıyordu ama aynı zamanda onların vücutlarında oluşan yara, yanık ve kesiklere sürüldüğünde hem daha kısa sürede iyileşmelerini sağlıyor hem de havayla temaslarını engelleyip onları tedavi ediyordu. Bunun üzerine Chesebrough bu tuhaf maddeyi kavanozlara doldurarak New York'a döndü. Üzerinde aylarca yaptığı testler sonucunda yüzde yüz doğal ve cildin mucizesini koruyan bir ürün keşfetti.
Testler için canlı bir deneğe ihtiyacı vardı. Bilim adına karısı ve çocuklarını doğramak söz konusu olamayacağı için, her türlü kesik ve yanığı kendi vücudunda uygulamaya karar verdi. Söz konusu maddeyi sürdükten sonra tüm yaralar, hiçbir enfeksiyon oluşmadan, hızla iyileştiler. Öyleki; Vazelin’in mucidi Sir Robert Chesebrough’ın, zatülcenp hastalığına yakaladıktan sonra bir türlü bu çare bulanamayan hastalığını en son çare olarak kendi icat ettiği vazelin ile tüm vücudunu kaplayarak bu hastalığı yendiği söylenir.
Robert Chesebrough kendi keşfi olan bu ürüne müthiş bir isim seçti: Vazelin!
Neden Vazelin peki? Doğrusu kimse bilmiyor…
Bir söylentiye göre; Robert laboratuvarındaki malzemelerini karısının vazolarında tutardı ve o dönem bütün tıbbi ürünler 'in' ekiyle bittiği için (Listerin, Murin vs.) onun da aklına Vazelin geldi. Kimileri bu ismin Yunanca wasser (su) ile elain (yağ) kelimelerinden türediğini iddia ediyor.
Chesebrough o dönemin koşullarını düşünerek bu ürünü insanlara nasıl ulaştırabileceğini düşünmeye başladı ve at arabasına yüklediği ücretsiz Vaseline numunelerini bütün New York eyaletinde dağıttı. Sonraki 6 ay içinde on iki ayrı satış ekibini kurmuştu bile. 1870'te "Vazelin Petrol Jeli" ismiyle piyasaya satışa sundu.
Vaseline markasının doğuşu böylelikle başlamış oldu.
1883-Üzerinde güneş batmayan imparatorluk ünvanını İngiltere'ye kazandıran kraliçe Victorya'nın kuru cilt problemini vazelin ile tedavi ettiği bilinir.
Robert Edwin Peary (d. 6 Mayıs 1856 - ö. 20 Şubat 1920), Kuzey Kutbu'na ilk kez ayak basan insan olarak kabul edilen ABD'li kaşif bu büyük keşfe çıkarken donma tehlikesine karşı vücut ısısını korumak için vücuduna vazelin sürmüştür.
1917 1. Dünya savaşında siperlerde bekleyen askerleri güneş yanığından korumak için kullanılmış aynı zamanda ABD askerlerin savaş yaralarında tedavi amaçlı kullanılmaya başlanmıştır.
1943 dünya savaşında ABD ordusunda askeri genel cerrahlar tarafından steril vazelinli gazlı bezler hazırlanarak askerlerin savaş yaralarında kullanılmıştır.
Chesebrough İnsanların 'sağlıklı yaşamak için her gün bir kaşık' Vazelin yemesi gerektiğine inanıyordu. Kendisi, hayata gözlerini yumduğu doksan altı yaşına dek her sabah dolu dolu bir kaşık yemeyi ihmal etmedi.
Hayata veda ettiği 1933 yılında ABD de ortalama yaşın 61,7 olduğu düşünülür ise Chesebrough 25 yıl daha uzun yaşayarak 96 yaşında ölmesi kimilerine göre vazelin yemesine bağlanırken kimileri de eğer vazelin yemese beklide 106 yaşına kadar yaşayabileceğini öne sürmekteler.
İnsanlar bu ürünü; yaralar ve çürükler, mobilyalardan leke çıkarmak, tahta yüzeyleri cilalamak, deri giysileri onarmak, paslanmayı önlemek, kedilerin tüylerinin dökülmesini önlemek ve cinsel amaçla lubrikant olarak kısacası her şey için kullandılar ve kullanmaya devam etmekteler.
Paraffin- White soft- Paraffinum Molle Album- Vaseline- White Petroleum Jelly;
Vazelin eczacılıkta ise cilt tahrişlerinin tedavisi ve cilt bakımı için kullanılır. Özel işlemden geçirilen vazelin içeren preparatları yara bakımı ve yara pansumanı için de kullanılmaktadır. Vazelin deriyi yumuşatarak rahatlatıcı etki gösteren, yüzeyinin düzgünleşmesini sağlayan, kuruma ya da pullanmaya neden olan bozukluklara karşı etkili yağlı bir maddedir. Cilt üzerinde nemlendirici etki gösterir. Böylece cildin canlanmasına yardımcı olur. İlaç ve merhemlerin hazırlanmasında da hala iyi bir taşıyıcı (sıvağ) olarak tercih edilmektedir.
Hafif sıvı parafin oral ve topikal yoldan uygulanır. Hafif sıvı parafin ve sıvı parafin ciltteki tahriş olgularına karşı kullanılırken ağızdan laksatif amaçla kullanılır. Vaselin hemoroid, anal fissür ve anüs ve rektumun ağrılı hastalıklarında yararlıdır. Ağızdan alınan aşırı doz sıvı parafin anal tahrişe neden olabilir. Sıvı parafin yemekler arasında tercihan, bir emülsiyon halinde, 10 ila 30 ml dozlarda laksatif amaçla kullanılmaktadır.
Veteriner tababette ise yine sıvı vazelin laksatif amaçla kullanılmaktadır.
Paraffın oıntment;
Hard parafin 30 g
White soft parafin 900 g
White beeswax 20 g
Cetostearyl alcohol 50 g
Sımple Oıntment (Syn. Ung. Simp.)
Cetostearyl alcohol 50 g
Hard parafin 50 g
Wool fat 50 g
White soft parafin or yellow soft parafin 850 g
Kaynaklar;
1- The Pharmaceutıcal Codex (Incorporating the British Pharmaceutical Codex) Eleventh Edıtıon
2- RxMediaPharma®2016 İnteraktif İlaç Bilgi Kaynağı
Tel: (332) 3520657
Fax: (332) 3512816
a.pekcan@eczacininsesi.com
http://www.majistralformul.com/