Kayseri Eczacı Odası’ nın hazırladığı çalışmayı aşağıda yayınlıyoruz:
SGK İtiraz ve İnceleme Komisyonunda sık karşılaşılan majistral reçete kesintileri ile ilgili dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıdaki gibidir:
Bölünmüş tozlarda adet kısmına tartılacak adet sayısı; hammadde kısmına da bir tanesinin ağırlığı yazılmalıdır. Uygun ambalaj adet sayısı kadar seçilmelidir. Örneğin; rivanol 1gr x 50 adet hazırlanacaksa sisteme girişi için; aşağıdaki resmi inceleyiniz.
Bölünmüş tozlarda kullanışa dikkat edilmelidir. Örneğin; reçetede 2*1 yazdığında mutlaka ölçeğin ya da ağırlığının belirtmesi gerekmektedir. ( tatlı kaşığı, çay kaşığı, 1 gram ya da 1000 mg gibi )
Majistral preparatlarda reçeteye hammadde yerine (Evigen ampul gibi) ticari form yazıldığında majistral hazırlanırken kullanılacak miktar kısmında kutu ibaresi yazmıyorsa tek ampul anlaşılmalıdır. Örneğin;
Evigen ampul…………………. 2 yazıyorsa ------> 2 adet ampul anlaşılmalı sisteme 1 kutu girilmeli
Evigen ampul…………………. 2 kutu yazıyorsa ----> 10 ampul anlaşılmalı sisteme 2 kutu girilmeli
Eau de borique ve alkol borique preparatlar birbirine karıştırılmaktadır. Bu konuya dikkat edilmelidir.
Formaldehit çözeltisinin %37’lik olduğuna dikkat edilerek %5’lik kullanımında gerekli çeviri hesabının doğru yapılması gerekmektedir.
Medula Sistemine reçete girişi yaparken;
-Alkol borik çözeltisi %70’lik alkolle hazırlanması gerektiği,
-Gül suyu ile hazırlanan preparatlarda ise %96’lık alkolle hazırlanması gerektiği SGK tarafından istenmektedir.
Raporsuz majistral reçetelerde 10 günlük doz miktarı kadar hazırlanmalıdır.
Alkol borik sature yazıldığında %4’lük olarak hazırlanmalı ve medula girişi yapılmalıdır. Sadece alkol borique yazdığında ise; yüzde miktarı mutlaka belirtilmelidir.
Kayseri Eczacı Odası