Yeni bir başlangıç yapma isteğinin 2015 yılı girdiğimiz bugünlerde herkesin ortak isteklerinden bir tanesi olduğunu belirten Medical Park Ordu Hastanesi Psikoloğu Nagihan Akarsu yeni yılı nasıl bir motivasyon ile geçirmemiz gerektiği konusunda bilgiler verdi.
Yeni bir yıla girdiğimiz bu günlerde aynı kalıplaşmış cümleler, yeni umutlar yeni temenniler söylenir durur etrafta. Bir umut bağlanır yeni bir yıla. Oysaki yeni bir yıla geçmenin bir diğer aydan diğer aya ya da güne geçmekten farkı nedir ki? Belki de umutlarımızı bağlayacak, sıkıntılarımızı geride bırakacak bir neden arıyoruz. Biliyorsunuz ki son araştırmalara göre toplumda antidepresan kullanımı %160 arttı. Bu da gösteriyor ki stres kaynaklarımız arttıkça baş etme gücümüz düşüyor. Pleasebo (boş ilaç) ilaçların kişi üzerinde hiçbir etkisi olmamasına rağmen, kişilere hastalığına iyi geleceği söylenip de bir süre sonra iyileşme düzeyi incelendiğinde, %60' lara yakın düzelme olduğu görülmüştür. Yani sıkıntılarımıza bir şeylerin iyi geleceğini düşünüyor olmak, nesnelere durum veya zamanlara pozitif anlam yüklemek önemli. Böylelikle bir nebze de olsa kendimizi iyi hissetmiş, yapacaklarımız hakkında enerji sağlamış ve kendimizi motive etmiş oluyoruz.
Tüm bunlardan hariç asıl önemli olan; diğer yıllardaki yaşadıklarımızdan ne kadar ders aldığımız ve geçen sene de birçok umutla başladığımız yılda neleri gerçekleştirdiğimizdir. Evet neleri gerçekleştirdik? Bu yıl neler yapmak istiyoruz? Ne anlam yüklesek de iyi hissetsek, şöyle bir kendimize gelsek. Mesela; zayıflamak, diyetisyene gitmek, öğrenciysek sınava daha iyi hazırlanmak, sağlık kontrolü yaptırmak, bir derneğe üye olmak, araba almak için para biriktirmek, iletişim becerileri için eğitim almak, daha çok film izlemek, kitap okumak, huzurevi ya da çocuk esirgeme kurumlarını düzenli olarak ziyaret etmek. Bunları okudukça sadece "evet yaa" demek yerine, "bunu yapmak için ne yapmalıyım" diye sorun kendinize. Geçen seneden farkı ne? Bu farkı nasıl yaratmalıyım? Bu sadece bir neden ama bu nedeni iyi kullanabilirim gibi kendinizi motive edecek, güçlendirecek telkinlerde bulunabilirsiniz.
Şimdi de geçmişte yapamadıklarımıza, fark edemediklerimize dönüş yapalım:
Sağlıklı olduğunuz için hiç sevindiniz mi?
Kaç kez güneşin doğuşunu izlediniz?
Bir neden yokken kaç kişiye hediye aldınız?
Kaç sabah yolda bir kediyi okşadınız?
Yaz gecelerinde ne çok yıldız olduğuna hiç şaşırdınız mı?
Yaşlı bir ağaca sarılıp, çimenlere uzandınız mı?
Çocukluğunuzdan kalan bir şarkıyı söylediniz mi?
Bir çiçeği dalındayken kokladınız mı?
Eski dostunuzu aradınız mı? Kimseyle barıştınız mı bu yıl?
Aslında kısaca mutlu olduğunuzu, bu yıl kaç kez fark ettiniz? İyi bir yılın, bunlar gibi birçok küçük şeye bağlı olduğunu düşündünüz mü hiç? Biraz farkında olarak yaşayalım hayatı. Sadece yeni bir yıl değil, her kötü geçen günün akşamı bizim için dönüm noktası olsun. Yarın aynı şeyleri yaşamamak adına neler yapabileceğinizi gözden geçirip, hayatın köşesinden tutun ve hiç bırakmayın. Göreceksiniz ki o da sizi bırakmıyor ve her günün akşamı size yeni bir yılın başlangıcı gibi oluyor. Bu nedenle 2015 sizin yılınız olsun!