TÜRKİYE’DE AİLE HEKİMLİĞİ

UYGULAMALARI VE

SERBEST ECZACILARA YANSIMALARINA

İLİŞKİN RAPOR

GİRİŞ

24.11.2004’te yürürlüğe giren 5258 Sayılı “AİLE HEKİMLİĞİ LOT UYGULAMASI HAKKINDA KANUN” üzerine hazırlanmış olan raporda, Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında uygulamaya sokulan Aile Hekimliği Uygulamaları hakkında sorun alanları, sağlık sistemine katkısı ve serbest eczacılara yönelik taşıdığı risk ve tehditler genel bir çerçeve içinde incelenmişti. Bu raporda göze çarpan noktaları şu şekilde sıralamak mümkün:

I. Aile Hekimliği Uygulamasına Dair Genel Sorun Alanları

1. Alt Yapı Eksikliği (Eğitim,vb.)

a) Aile Hekimi olabilmek için yeterli mesleki eğitim süresi ortalama 3,5-4 Yıldır. Oysa ki, mevcut Pratisyen Hekimler 10 günlük bir sertifika programı ile Aile Hekimi olmaktadırlar ve sunmaları gereken sağlık hizmetlerini sunabilecek donanıma sahip olamamaktadırlar.

2. Hekimlerin Artan İş Yükü Nedeniyle Koruyucu Sağlık Hizmetlerinden Uzaklaşarak Tedavi Odaklı Bir Sisteme Geçiş İhtimali

a) Günde 80-100 hastaya bakmak durumunda olan hekimin koruyucu hizmetlere nasıl vakit ayıracağı bir soru işaretidir. Bu nedenle kısa süreli muayenelerin artması ile tedavi odaklı anlayış daha da pekişecektir.

b) Aile Planlaması, Aşılama, Gebe-Bebek-Çocuk-Doğurgan Çağ Kadın izlemleri, Çevre Sağlık, Bulaşıcı Hastalıklarla Mücadele, Özürlü ve Yaşlı Bakımı gibi koruyucu sağlık hizmetleri, neredeyse imkansız hale gelecektir.

c) Bu iş yükü ile imkansız hale gelen Koruyucu Hizmetlerin, sözleşme feshi tehlikesi nedeniyle nasıl sağlanacağı etik olmayan bazı uygulamaları gündeme getirebilecektir.

II. Özel Olarak Eczacılık Mesleği ile ilgili Sorun Alanları

III. Öneriler

IV. Aile Hekimliği Soru Formlarının Değerlendirilmesi

V. Serbest Eczacılık Uygulaması- Aile Hekimliği Uygulamaları

VI. SONUÇ

Son olarak şu ifade edilebilir ki Sağlıkta Neoliberal Dönüşümün çatısı SSGSS ise Aile Hekimliği Uygulamaları ve şu an Taslak halindeki Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı bu yapının yerellerdeki bölümü olacaktır. Dönüşüm sağlığın bir hak olmaktan çıkarılması temelinde şekillenen, sağlık hizmet üretimini özelleştirme mantığı çerçevesinde yapılandıran bir sürece tekabül etmektedir. Aile Hekimliği Uygulamaları da hekimin işletmeci haline geldiği hastanın tam anlamıyla müşteri haline getirildiği bir sistem gibi işlemeye başlamıştır. Bununla birlikte, etik bozulmalara karşı elde etkili bir mekanizma bulunmaması ile sağlık çalışanları arasında uygunsuz ilişkilerin gelişmesi ve artması kaçınılmaz olacaktır. Çünkü, kâr mantığıyla yürütülen bir işletme haline getirilen ASM’lerin, insan sağlığını ikinci plana koyması ve böylelikle kaçınılmaz bir şekilde AH uygulamalarının Türkiye sağlık sisteminin önümüzdeki dönemde en önemli sorun alanlarının başında geleceği gözden kaçmamalıdır.

Raporun Tümünü Görebilmek İçin TIKLAYIN.

Kaynak: www.teb.org.tr

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat