Türk-İş, “Başbakanla diyalog” yolunu seçerken, torba yasa tasarısı Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda, ilk halinden bile daha kapsamlı saldırılar eklenerek kabul edildi
Türk-İş, “Başbakanla diyalog” yolunu seçerken, torba yasa tasarısı Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda, ilk halinden bile daha kapsamlı saldırılar eklenerek kabul edildi. Türk-İş’in istediği hiçbir değişiklik kabul edilmediği gibi, tasarının 10 günlük tatilinin ardından Meclis Genel Kurulu’nda “Temel yasa” olarak, hızla görüşülmesi planlanıyor. Türk-İş ise hâlâ “diyalog” beklentisinde.
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu, emekçiler için “Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı saldırı yasası” da denilebilecek “torba yasa tasarısı”nı kabul ederek, Meclis Genel Kuruluna gönderdi. Bu tasarı için toplanan Türk-İş Başkanlar Kurulu’ndan yetki alan Türk-İş yönetimi ise hâlâ Başbakandan “diyalog” beklentisinde.
GSS’NİN KAPSAMI GENİŞLİYOR
Türk-İş’in Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) yasasının çalışanları mağdur eden hükümlerinin emekçiler lehine düzeltilmesi beklentisini karşılamak bir yana, tasarıyla GSS’nin kapsamı daha da genişletiliyor. Buna göre çıraklar, stajyer öğrenciler, üniversitelerde kısmi zamanlı çalıştırılan öğrenciler, yabancı uyruklu öğrenciler, stajyer avukatlar, İŞKUR’un açtığı meslek edinme kurslarına katılanlar ve hatta kursa katılanların bakmakla yükümlü oldukları kişiler de bu kapsamda yer alacak.
Stajyer avukatların sigorta primlerini, Türkiye Barolar Birliği ödeyecek. Yabancı öğrenciler ise öğrenim gördükleri süre boyunca ayda 91 TL katkı payı ödeyerek, genel sağlık sigortasından yararlanacak. Vakıfların getirdiği öğrencilerin sağlık sigortası masrafları ise üniversitelere Maliye Bakanlığınca aktarılan kaynaktan karşılanacak. Devlet üniversitelerine “kaynak yok” diyen iktidar, tasarı ile vakıf üniversitesi öğrencilerine ayrıcalık tanıyor.
ASGARİ ÜCRETTE YAŞ 16’DAN 18’E ÇIKARILIYOR
18 yaşından küçük sigortalılar için prime esas aylık kazanç alt sınırı, yaşlarına uygun asgari ücret tutarına çekilecek. Bu ifadeyle, asgari ücret yaş sınırı da 16’dan 18’e çıkarılıyor.
Eğitim Sen Eğitim Uzmanı Erkan Aydoğanoğlu bu maddeyi, “Türkiye’de çalışan yaklaşık 250 bin gencin, geçmiş yıllara göre ortalama 85 TL daha az ücret alması anlamına geliyor” diye yorumluyor. Aydoğanoğlu, “Böylece bu sigortalılar yönünden asgari ücret ile sigorta primine esas kazanç arasındaki farklılık ortadan kaldırılacak. İşveren üzerindeki prim yükü azaltılacak” diyor.
SAĞLIK HİZMETİ CEPTEN DÖNEMİ HIZLANIYOR
Haftalık çalışma süresi 30 saatin altında olan, esnek çalışma türlerini kapsayan kısmi süreli iş sözleşmesiyle çalışan sigortalılar, kısmi süreli çalıştıkları aylara ait eksik sürelerini ceplerinden tamamlamak şartıyla sağlık hizmetlerinden yararlanabilecekler. Örneğin ayda 15 gün sigortası yatanlar, eksik olan 15 günü ceplerinden ödeyerek, tamamlamazlarsa sağlık hizmetlerinden yararlanamayacaklar.
STAJYERLER DAHA FAZLA SÖMÜRÜLECEK
Tasarıyla mesleki eğitim gören öğrencilerin staj yapabilecekleri iş yeri sayısı artırılıyor. 10’un üzerinde işçi çalıştıran iş yerleri, stajyer uygulama kapsamına alınacak. İş yerinde staj yapan öğrencilerden 18 yaşını bitirenlere asgari ücretin üçte biri oranında ücret verilecek. Bu oran daha önce asgari ücretin üçte ikisi şeklindeydi. Bu düzenleme ile staj yapan öğrencilerin üç kuruşluk asgari ücretlerine bile göz diken hükümet, her konuda olduğu gibi bu konuda da işverenleri koruyan bir düzenlemeyi geçirmiş oldu.
PATRONLARA PRİM DESTEĞİ FONDAN
Kısa çalışma ödeneğinin uygulama alanı genişletilerek ödenek miktarı yeniden düzenleniyor. Buna göre, genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz nedeniyle haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak azaltılması, iş yerinin faaliyetinin kısmen veya geçici olarak durdurulması hallerinde iş yerinde 3 ayı aşmamak üzere kısa çalışma yapılabilecek. İşsizlik Sigortası Fonu’ndan kısa çalışma ödeneği verilecek. Ödenek, brüt ücretin yüzde 60’ı oranında olacak. Miktar, asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150’sini geçemeyecek. Bakanlar Kurulu, kısa çalışma ödeneğinin süresini 6 aya kadar uzatmaya yetkili olacak. Tasarıyla işverenlere sigorta primi desteği getiriliyor. Buna göre, 31 Aralık 2015’e kadar işe alınan sigortalının, sigorta primlerinin işverene ait tutarı, işe alındıktan sonra belirli sürelerle İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak.
VALİ VE KAYMAKAMLAR SİCİL AMİRİ
Disiplin cezası vermeye yetkili disiplin amirleri; yürütülen hizmetin özellikleri ve çalışma şartları dikkate alınarak genel yönetmelikte belirtilen esas ve usuller çerçevesinde, kurumlarınca tayin ve tespit edilen amirler olacak. Valiler illerde, kaymakamlar ilçe sınırları dahilindeki kamu kurum ve kuruluşlarının taşra teşkilatında görev yapan her düzey personelin üst disiplin amiri olacak.