Ecz. Sevil Ağalar ALTINEL

 

GRİP VE SOĞUK ALGINLIĞI

Yine bir sonbahar ve kış mevsimi... Kaçınılmaz problem grip ve soğukalgınlığı….

Hepimiz grip veya soğuk algınlığının başlangıcını hissederiz.  Önce boğazımızda normal olmayan hafif bir kaşıntı veya ağrı, sonra burun akıntısı, halsizlik ve bitkinlik…

Soğuk algınlığı ve grip aslında birbirinden farklıdır. Fakat çoğu zaman karıştırılır. Soğuk algınlığı ve grip semptomlarını iyi değerlendirmek ve tedaviyi ona göre uygulamak hastalığın seyri açısından önemlidir.

Soğuk algınlığında; ateş nadir olarak vardır, genellikle burun tıkanması, sinüslerde doluluk, hapşırma, boğaz ağrısı görülür.

Soğuk algınlığı sinüzit veya kulak ağrısına yol açabilir.

Gribe ise influenza virusuneden olur. İnfluenza virusü burun mukozası, boğaz ve özellikle akciğerlere yerleşir. İnfluenza virüsü akciğerlere yerleştiğinde halsizlik, eklem ağrısı, 38-39 a varan yüksek ateş, baş ağrısı ortaya çıkar. Bronşit ve zatürre gibi daha ciddi  rahatsızlıklara neden olur.

Uçucu yağların yardımı ile sinuzit ve bronşit veya zatürre gibi daha ciddi enfeksiyonların gelişimi önlenebilir.

Uçucu yağlar yüzyıllardır  grip ve soğuk algınlığı semptomlarına karşı kullanılmıştır. Çoğunlukla bu durumlarda;  banyo, buhurdanlık veya diffuser,  kompres veya cilde masaj şeklinde kullanılırlar. Uçucu yağlar enfeksiyonlara karşı savaşmakla kalmaz aynı zamanda bağışıklık sisteminin güçlenmesini de sağlarlar.

Grip ve soğuk algınlığı durumlarında antibiyotik kullanımı yanlış bir uygulamadır. Çünkü  gribe virüsler neden olur ve virütik enfeksiyonlarda antibiyotiklerin etkisi yoktur. 

Antibiyotikler doğru endikasyonda doğru şekilde uygulanmaz ise hem vücudumuza zarar verirler, hem bakterinin direnç geliştirmesine neden olarak ileride ihtiyaç duyulduğunda etkisinin azalmasına veya kaybolmasına neden olurlar.

İster uçucu yağları hastalıklara karşı korunmada, ister eczacınızın önerdiği  diğer tedavilerle birlikte kullanın, vücudunuzun viruslerle savaşma gücünü arttıracak  ve virüsler üzerinde etkili tedavi sağlayacaksınız.   

Uçucu yağları grip ve soğuk algınlığında kullanmanın en etkili  yolu bu yağları inhale ederek burun yolu ile  solunum sistemi ve akciğerlere  ulaşmasını sağlamaktır.

 

Uçucu yağları; diffusser, buhurdanlık ile odanıza yayarak veya sıcak su dolu bir kaba koyup başınızın üzerine havlu geçirerek inhale edebilirsiniz.

İnhale edilen uçucu yağ karışımları burun kanallarını ve solunum yolunu  açar, ayrıca bu karışımların antiviral etkisi ile virüsler baskılanır.

Burun akıntısı ve tıkanıklıklarında da; inhalasyon yoluyla uygulanan buğu karışımları, masaj yağları ve banyolar kullanılır.

Uçucu yağlarınoldukça güçlü anti-viral  ve immune sistemini güçlendirici etkileri bulunmaktadır.. İstenen etkiyi sağlayabilmek için, grip işaretini hisssettiğimiz en erken zamanda  uçucu yağlara başvurmamız gerekir. Ayrıca grip salgını sırasında preventif/önleyici olarak  uçucu yağların kullanılması, immune sisteminin güçlendirilmesi ve hastalığın seyri açısından önemlidir.

Ökaliptus, nane,ve çam uçucu yağları burun tıkanıklığının açılmasını sağlayan uçucu yağlardır. Bu yağlardan birini veya birkaçını birarada  sıcak suya koyup başınıza havlu geçirerek inhale edebilir veya diffuser ile ortama vererek tedavide kullanabilirsiniz. Yanlız diffuser gün boyu çalışmamalıdır. Saatte 2 kez  5-7 dakika arasında çalıştırılarak hava temizlenmelidir.

Göğüs tıkanıklığında  kekik, mercanköşk, limon, çam veya çay ağacı uçucu yağları karışımının inhalasyon yöntemi ile kullanıldığında mucusun temizlenmesine yardımcı olabilir ve daha kolay nefes alıp verme sağlanabilir. Ayrıca bu uçucu yağ karışımlarını, sabit bir yağ ile dilue ederek ovma da nefesin açılmasına ve mucusun rahatlamasına faydalı olabilir.

Aromatik yağlardan elemi, mür, çam veya tea tree gibi yağlarla banyo yapmak da grip ve soğuk algınlığı nedeni ile oluşan ağrıyı hafifletmede önemlidir. Eğer ateş var ise banyo ılık su ile, titreme, ürperme ve üşüme var ise sıcak banyo yapılmalıdır.

Boğaz ağrısından şikayetiniz var ise ılık su dolu bir bardağa bir kaç damla ökaliptus damlatarak gargara yapabilirsiniz. Gargaranın yutulmaması  önemlidir.

Grip mevsiminde havada uçuşan virüsleri durdurmak için:

Kendinizi  hasta kişilerden korumak için; hergün bir damla çay ağacı ve limon uçucu yağlarını bir su bardağı ılık suya koyup ağzınızda çalkalayınız ama yutmayınız.

Ayrıca aşağıdaki karışımı diffusera koyarak veya buhar inhalasyonu  yöntemi kullanarak  koruma sağlayabilirsiniz.

Niouli   3 damla

Ökaliptus 1 damla

Limon 1 damla

Lavanta 1 damla

Niouli ve ökaliptus ile antiviral etki sağlarken diğer yağlarla harika koku yanında antiseptik etki sağlayabilirsiniz.

Yukarıda önerilen; Niouli, Ökaliptus , Limon, Lavanta karışımını diffusera koyunuz. Saatte 2-3 kez 10’ar dakika odada uygulayınız. Bu şekilde virüslerin ev/offis içinde yayılmasını engelleyebilirsiniz. Eğer diffuser yok ise kalorifer radyotörü üzerine içi su dolu bir kap koyarak uçucu yağın dolaşımını sağlayabilirsiniz. 

Ayrıca boş bir sprey şişesine su doldurup yine yukarıdaki karışımdan 10 damla katarak oda içinde sprey şeklinde  sık sık uygulayabilirsiniz.

Bulunduğumuz ortamı uçucu yağlar ile dezenfekte etmek grip salgının yayılımı engellenir.

Yukarıdaki niouli, ökaliptus, limon, lavanta karışımını buhar inhalasyonu yöntemi ile de uygulayabilirsiniz. Karışımdan 6-8 damla içi kaynayan su dolu bir kaba ekleyin kafanıza bir havlu yardımı ile buharın dağılmasını önleyerek günde 2-3 kez inhale edin. 

Gripte etkili diğer uçucu yağlar:

  • Çay ağacı - Tea Tree oil
  • Ökaliptus - Eucalyptus oil
  • Limon- Lemon oil 
  • Lavanta - Lavender oil 

Eğer gripten  yatıyorsanız  10-20 damla çay ağacı yağı ile sıcak banyo yapmak grip semptomları ile savaşmaya yardımcı olabilir. Sıcak banyo ve çay ağacı karışımı immune sisteminizi güçlendirirken gribi kolay atlatmanızı sağlayacaktır.

Burun pasajını  ve kuruyan hava yollarını açmak için kaynamış  içi su dolu bir kaba 10 damla çay ağacı yağı damlatıp yatak odasınızda tüm gece kullanabilirsiniz.

Eğer burun ve gögüste tıkanlılık varsa ökaliptus (E. globulus ) veya Nane (Mentha piperita)  buhar yolu ile kullanmak rahatlamaya yol açar.

 

Sonbahar-Kış Harmanı:

Sonbahar ve kış aylarında  üst solunum yolu problemleri, influenza virüsü, bronşit, pnömoni, boğaz ağrısı, soğuk algınlığı sıklıkla rastlanan problemlerdir. Uçucu yağlar kullanarak semptomların azalması, hızlı iyileşme veya önleyici tedavi sağlanabilir .

Aşağıda karışımı sabit yağ olarak 5 ml hint yağı 25 ml tatlı badem yağı ile karıştırın. 

Koruyucu olarak çocuğunuza okula giderken ve eve geldiğinde uygulayın. Karışım sırt, boğaz, göğüs bölgesine masajla yedirilmelidir. 

Eğer hastalık durumu var ise günde 6-7 kez sırt, boğazlar ve göğüs bölgesine sürülmesi hızlı toparlanma sağlar. Ufak çocuklarda sırt ve ayak altlarına sürülmesi tercih edilir.

Defne 2 damla

Geranium 2 damla

Kekik  2 damla

Çay ağacı  2 damla

Selvi  2 damla

Palmarosa 2 damla

Ökaliptus radiate  2 damla

 

Viral Rinit Kombinasyonu:

Nezle, burun mukoza şişmesi, grip ve soğuk algınlığının ilk habercisidir. Bu durumlarda hastalığın ilerlememesi ve grip vakasının ağırlaşarak bronşite dönmemesi  için aşağıdaki antiviral karışımın inhale edilmesi faydalı olabilir. Karışım günde 6 kez 5-10 daki inhale edilir.

Ökaliptus radiata 5ml

Ökaliptus globulus 2.5ml

Çay ağacı  2 ml

 

UÇUCU YAĞLARI GRIPTE NASIL KULLANABİLİRİZ?

Devam edecek...



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat