Ecz.Zeynep Aynur AKYOL

 

NEZLE - GRİP İKİLEMİ,

KORONAVİRÜS

2019-nCoV (aka 2019-nCoV)

 

Viral solunum yolu enfeksiyonlarının birçoğu, kalıcı etkiler olmadan genellikle birkaç gün içinde gelir ve geçer. Ancak grip (İnfluenza)  ciddi sağlık sorunlarına neden olabilecek, yataklı tedavi gerektirebilecek veya hatta ölümle sonuçlanabilecek bir hastalıktır.

Gripten korunmanın en önemli basamağı sağlıklı beslenme alışkanlığı edinme olduğunu  hepimiz bilmekteyiz. Ayrıca, bağışıklık sistemi destekleyici formüller ve grip aşıları da griple  mücadelede önemli yardımcılardır.

Kış aylarında nezle ve grip olma olasılığımız artmakta. Nezle miyiz grip mi? Bizim veya bize bilgi danışanlarımızın  tıbbi yardıma ihtiyaçarı var mı? Gelin birkaç hatırlatma yapalım.

 

NEZLE VE GRİP SEMPTOMLARI

Nezle ve Grip hastalığına yol açan virüsler, enfekte olan hastaların öksürük-hapşırık-konuşma anında etrafa saçtığı damlacıklarla doğrudan temas ile  ve grip virüsleri bulaşmış yüzeylere dokunduktan sonra gözlerinize burnunuza veya ağıza dokunarak dolaylı temas ile hastalığı bulaştırabilirsiniz. Ülkemizde virüslerin en etkili olduğu zamanlar Aralık- Şubat aylarıdır.

Nezle belirtileri: Burun akıntısı veya tıkanıklığı, hapşırık en belirgin semptomlardır. Bunun yanı sıra  ses kısıklığı, öksürük ve göz akıntısı da görülebilmektedir. Nezle virüsü ile temastan sonra görülen belirtiler bir süre kişiyi rahatsız ettikten sonra ‘İlaçla bir haftada,  ilaçsız 7 günde’  kendiliğinden geçer. Vücut bu basit virüs gurubuyla başa çıkabilir. Belirtiler çok rahatsız etmediği ve bakteriyel bir enfeksiyona (bronşit, sinüzit, kulak enfeksiyonları ve zatürre gibi) yol açmadığı sürece ilaca gerek bile duyulmadan kendiliğinden iyileşme sağlanır.

 

Grip belirtileri: Aniden yükselen ateş , baş ağrısı, titreme, kuru öksürük, boğaz ağrısı, vücut veya kas ağrıları, yorgunluk ve bitkinlik, kendini paçavra gibi hissetme belirtileri Gribe yakalandığınızı işaret edebilir.  Nezleye neden olan virüsler gibi grip virüsleri de burun akıntısı veya tıkanıklığı, hapşırmaya ve sulu gözlere neden olabilir. Küçük çocuklarda bulantı ve kusma görülebilir.

Grip belirtileri gösteriyorsanız, basit ilkadım tedavileri ile iyileşme sağlayamadıysanız veya  yüksek risk gurubundaysanız  sağlık uzmanınıza danışın.

 

GRİP HASTALIĞI YÜKSEK RİSK GURUBU

  • 5 yaşından küçük, özellikle 2 yaşından küçük çocuklar
  • Hamile kadınlar
  • Bazı kronik sağlık sorunları olan kişiler (astım, diyabet, kalp veya akciğer hastalığı gibi)
  • 65 yaş ve üstü kişiler

 

KORUYUCU ÖNLEMLER

  • Hasta kişi ile minimum temas et!
  • Virüs ile kontamine parçacıkların etrafa saçılmasını önle!
  • Hijyene dikkat et! Ellerini sık sık yıka!
  • Bol su tüket!
  • Sağlıklı ve dengeli beslen!

Grip olan kişilerle mümkün olan minimum temas en doğru korunma yöntemidir. Mesleki olarak bunun mümkün görünmediği ortada. Öksürürken veya hapşırırken mutlaka mendil kullanmasını önermek, etrafa saçılacak virüslü parçacıkların engellenmesine faydalı olacaktır.  Virüslü parçacıkların ellerinize bulaşmış olması ihtimali ile, ellerinizi yıkamadan ağızi burun ve göz çevresine temas ettirmemeye özen gösterin. Bol sıvı tüketin.  

 

SEMPTOMATİK TEDAVİ

Tedavide birinci adım semptomatik tedavidir. Nazal dekonjestanlar, Öksürük ilaçları, antihistaminikler, ağrı kesiciler ve ateş düşürücüler duruma göre tek tek veya kombine halde alınabilir. Eğer yüksek tansiyon veya kalp hastalığı, diyabet gibi rahatsızlıklarınız varsa mutlaka hekiminize veya eczacınıza söyleyiniz.

Hekim uygun gördüğü taktirde tedaviye bir antiviral veya antibiyotik ilave edilir.

Yüksek risk gurubunda olmayan çoğu insan hastalığı hafif belirtilerle geçirir  ve tıbbi bakıma veya antiviral ilaçlara ihtiyaç duymaz.

 

KORONAVİRÜS 2019-nCoV (aka 2019-nCoV)

2019 Yılının son ayında, hatta son gününde Çin’in Wuhan şehrinden WHO’ya bir alarm durumu bildirildi. Şimdiye dek görülen virüslerden hiçbirine yapısı uymayan yeni bir virüs kısa zamanda yayılma göstermişti. Hayvandan insana geçtiği düşünülen (tahminen yılan veya yarasa), insandan insana da yayılma gösteren yeni virüs sağlık camiasında panik yarattı.

SARS (Şiddetli akut solunum yolu sendromu) ve MERS (Orta Doğu Solunum Sendromu) enfeksiyonları ailesinden olan 2019-nCoV, Çin’de ortaya çıktıktan sonra Tayland, Güney Kore, Japonya, Tayvan, Hong Kong, Macao, Fransa, Avustralya, Amerika Birleşik Devletleri ve Vietnam’da yayılma gösterdi. Şu ana dek 2900’dan fazla vaka bildirildiği ve şimdiye dek (27.01.2020) 81 kişinin hayatını kaybettiği 2019-nCoV için acil eylem planı bildirilmedi.

 Dünya Sağlık Örgütünün 22.01.2020 tarihli toplantısında ACİL DURUM bildirmek için henüz çok erken olduğu, tüm ülkelere vaka bildirimi, koruyucu önlemler ve karantina  önlemleri için talimat verilmesi kararı alındı.

İstanbul Havalimanında da, Çin’den gelen tüm yolcular termal kamera ile izlendiği ve karantina önlemleri alındığı gelen haberler arasında.

Tüm dünyaya hızla yayılmakta olan virüs için Rusya aşı geliştirilme aşamasında oldukları bilgisini verdi.

Umarız ki henüz adı dahi konulamamış bu virüs insanlığa zarar vermeden tarih sayfalarına gömülsün. Umarız ki, insanlar virüslere karşı çaresiz kalmasın.

Sağlık ve esenlik dileklerimle...

 

Ecz. Zeynep Aynur Akyol

 

Kaynaklar:

FDA

WHO

The Korea Herald

Nikkei Asian Rewiew

Wikipedia

Ulusal Basın Organları

Medscape

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat