HAMİLELERDE PARASETAMOL KULLANIMI
ADHD VE ASD İLE İLİŞKİLENDİRİLMESİ
Hamilelerde ve bebeklik çağında analjezik ve antipiretik olarak en güvenilir ilaç kabul edilen ve yaygın kullanımı olan parasetamol üzerine halihazırda birçok araştırma yapılıyor.
Hayvanlar ve insanlar üzerinde yapılan önceki çalışmalar ile, doğum öncesi parasetamol kullanan annelerin çocuklarında astım, kriptorşidizm, Dikkat Eksikliği/ Hiperaktivite Bozukluğu (ADHD-DEHB) ve Otizm Spektrum Bozukluğu (ASD) gibi nörogelişimsel bozukluklara yol açma riskinin yükseldiğine dair olumsuz sonuçlara ulaşıldığı duyurulmuştu.
Amerikan Tabipler Birliği dergisi JAMA, 30 Ekim 2019 Tarihli sayısında hamilelerde parasetamol kullanımının sonuçlarına dikkat çeken bir araştırma daha yayımladı.
Boston Medicak Center’de 1998-2018 yılları arası 996 anne-bebek üzerinde yürütülen araştırmanın sonucunda, hamilelik boyunca kullanılan parasetamolün, çocuklarda ADHD ve ASD riski artırdığına ilişkin bulgulara rastlandığı duyuruldu.
996 denek üzerinde yürütülen 10 yıllık çalışmanın sonucu hayli düşündürücü.
Doğum esnasında kordon plazma numunelerinde yapılan analizler yapılmış; değişime uğramamış parasetamol, parçalanma ürünleri olan parasetamol glukronid ve 3-[N-acetyl-l-cystein-S-yl]-parasetamol düzeyleri ölçülmüştür.
‘Bu çalışmada, fetüsün PARASETAMOLE maruz kalmasının, çocuklukta görülen ADHD ve ASD riskini önemli derecede artırmasıyla ilişkilendirilmiştir. Bulgular, doğum öncesi ve perinatal parasetamol maruziyeti ile çocukluk çağında nörogelişimsel risk arasındaki ilişkiye dair önceki çalışmaları desteklemekte ve ek araştırmalar gerektirmektedir’ denilmektedir.
Bir yandan halk sağlığını, diğer yandan mesleki olarak bizi yakından ilgilendiren bu haberi hazırlarken, sansasyonel haber yaparak insanlar üzerinde olumsuz etki bırakıp bırakmama noktasında çok düşündüm. Bu haber, ilaçların etkileri-yan etkileri ile ilişkilidir ve eczacının ilgi alanındadır. Bu haber ancak mesleki sorumluluk taşıyan bir haber kaynağında değerlidir. Ulusal basında şu anki haliyle yer alması uygun değildir. Konunun takipçisi biz sağlık camiası paydaşları olacaktır.
Ecz.Zeynep Aynur Akyol
Aşağıda orijinal yayımın linkini bulabilirsiniz.