Avrupa Birliğinde Sahte İlaç


İlaçta sahtecilik gelişmekte olan ülkelerden gelişmiş uluslarda da büyüyen bir problemdir. Bu rapor, sorunu AB perspektifinden odaklanarak, hem probleme hem de problemin çözümlerine dikkat çekmektedir.


İlaçta sahtecilik, şirketlerin karlarını tehdit ederek, bu durumla başa çıkmayı ilaç şirketlerinin önceliği haline getirmiştir. Daha da önemlisi sahte ilaçlar insanları öldürebilir (ve öldürmektedir). Eğer tahminler doğruysa, ilaçların % 10’u sahtedir, bu nedenle ilaçların üretimi ve dağıtımı ile ilgilenen herkes bu sahteciliği engellemek için gerekli adımları atmalıdır. İlaç ve sağlık servislerinin saygınlığının yanında, hayatlar tehlikededir.


Neyse ki sorunun çeşitli çözümleri vadır (her ne kadar tek bir sihirli çözüm olmasa da). Bu çözümler kanunlardan teknolojiye değişiklik göstermektedir.


Tanımlama


İlaç sahteciliği genellikle çok ciddi küresel bir problem olarak kabul edilmektedir. Sahte ilaçlar, sadece gelişmekte olan ülkeleri değil bugün içlerinde Avrupa Birliği’nin üye ülkelerinin de olduğu sanayileşmiş ulusları etkilemektedirler. Bu, tüm dünya çapında yüzleşilmesi gereken bir sorundur.


Bugün tüm ilaçların %10’nun sahte olabileceği tahmin edilmektedir. Ancak uluslararası ve ulusal örgütler, ayrıca hükümet otoriteleri, olayın yapısı gereği bu konuyla ilgili olarak güvenilir istatistikler oluşturmanın veya sahteciliğin ne olduğunun belirlenmesinin bile çok zor olduğuna dair bir fikirbirliği içindedirler. Bu yüzden bu rapor, problemin boyutlarının tartışmasının yanında, konuyla ilgili tanımları da içermektedir.


Bu çalışma detaylı bir klavuzdur ve problemi değişik açılardan tetkik etmektedir ve endüstriyi tehdit eden en büyük tehlikeleri işaret etmektedir. Çalışma, ayrıca sorunla başa çıkmada ne yapıldığını anlatmakta ve şirketlerin kendilerinin neler yapabileceklerini önermektedir. İlaçların güvenilir bir şekilde sağlanmasıyla ilgilenen herkesin bu raporu okuması önemlidir.


Bu raporu şunlar için kullanın:

  • Sorunu anlamak – hem çeşitlerini hem de tehdidin genişliğini anlamak

  • Fikri Mülkiyet Haklarınızı korumak

  • Sorunla ilgili nereye yardım için başvuracağınızı bilmek

  • Şirketinizin sorunla başa çıkabilmek için yapacakları konusunda fikir edinmek

  • Güncel anti-sahtecilik girişimlerini ve kanunları takip etmek

  • Internet’in yarattığı tehdit ile başa çıkmak

  • Paketlemenizin ve etiketlemenizin uygun ve tamper-proof olduğundan emin olmak

  • En iyi anti-sahtecilik çözümünü bulmak

    Pharmaceutical Counterfeiting in the EU: Where are we now?

    Beata Fojcik & Faraz Kermani May 2007

    Çeviri: Efsun ÇELİK



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat