Aromaterapi Uygulama Yolları ve Genel İlkeler
Bölüm 2
Ecz. Sevil Ağalar Altınel
Uçucu yağ kullanımında dikkat edilecek noktalar:
Hassasiyet / Allerji:
Eğer çok hassas ve allerjik bir kişiye aromaterapi uygulanacak ise patch testi yapılır. %2 oranında uçucu yağ sabit yağda dilue edilerek kol içine veya enseye uygulanır. 30 dakika içinde genelde reaksiyon oluşup oluşmadığı anlaşılır. Eğer kırmızılık veya kaşıntı oluşur ise uçucu yağı daha düşük oranda seyreltme veya farklı bir uçucu yağ seçimi önerilir.
Fotosensitivite/Işığa Duyarlılık:
Limon yağı ciltte irritasyona neden olabildiği gibi güneş ışığına uzun süre maruz kalındığında pigmentasyon artışına neden olur. Bu durum bergomot içinde geçerlidir. Çünkü içinde ışıkta hassasiyete neden olan bergapten içermektedir. Lime, portakal, limon ve greyfut uçucu yağlarıda ışığa duyarlı olduklarından güneşte, pigmentasyonu uyararak cilt lekelenmelerini arttırır. Bu nedenle ışığa duyarlı uçucu yağlar gece kullanılmalıdır.
Toksisite:
Uçucu yağların olası toksisiteleri; cilt iritasyonu, ciltte yanık ve daha önemli olarak karaciğer veya böbrek veya sinir sistemi üstüne yan etkiler olarak sıralanabilir. Böbrek, karaciğer ve sinir sistemi yan etkilerinin harici kullanımda görülme oranı çok düşüktür ama yine de uçucu yağların potansiyel tehlikelerini bilmek güvenli kullanım açışından önem taşımaktadır.
Mukoz membran ve gözler:
Bütün uçucu yağlar gözler, mukoz membran sindirim, solunum, üreme ve üriner sistemler ile direkt temastan kaçınılmalıdır.
Uçucu yağların rotasyonu:
Uçucu yağları kişiye özel hazırlandıktan sonar, zaman içinde değişimi rotasyonu tavsiye edilir. Çünkü her bir uçucu yağ ayrı bir işleyiş mekanizmasına sahiptir.
Hamilelikte kullanım:
Hamileliğin ilk üç ayında uçucu yağ kullanımında kaçınılmalıdır. Çünkü düşük riski yaratabilirler. Hamilik süresince kullanılabilecek güvenli olabilecek uçucu yağlar ; Lavanta, portakal çiçeği, ylang-ylang , papatya, sandalağacı , frankincense, geranium , gül ve citrus türevleri sayılabilir.
Fakat hamileler burunlarına güvenmelidirler. Hem hamilelik hemde emzirme dönemlerinde, hoşlarına gitmeyen koku içeren yağlardan kaçınmalıdırlar.
Çocuklarda kullanım:
Uçucu yağlar ufak çocukların erişebilecekleri yerlerden uzak tutulmalıdır. Çocuklarda kullanım erişkin dozun 1/4 veya 1/2 si gibi ayarlanabilir.
Uzun süreli temas:
Uçucu yağ ile uzun süreli temas ister inhalsyon, ister deri yolu ile olsun; bulantı, başağrısı, ciltte kızarıklık, sarhoşluk ve uyuşukluk hissine neden olabilir.
Bu tip etkiler uyarıcı sinyallerdir. Bu durumlarda uçucu yağ uygulaması kesilmeli ve temiz hava alınmalıdır.
Oral kullanım:
Eğer uçucu yağ direkt oral kullanılır ise ağız içinde yaraya ve yanığa neden olabilirler.
Uçucu yağların gıdada kullanımları yaygınlaşmaktadır.
Bazı uçucu yağlar, yurtdışında spesifik olarak kapsule edilmişlerdir. Örneğin; mercan köşk GI sistem parasitleri için, nane irritable bağırsak sendromu için spesifik olarak kapsül halinde sunulmuşlardır. Özel olarak tasarlanan bu kapsüller GI sistemden geçip bağırsaklarda çözünmektedirler. Uçucu yağ, bitkisel yağların içinde kapsüle edilerek verilmektedir.
HAMİLELİKTE KULLANILABİLECEK GÜVENLİ UÇUCU YAĞLAR:
FOTOSENSİTİVE UÇUCU YAĞLAR:
MUKOS MEMBRANA İRRİTASYONA NEDEN OLABİLECEK UÇUCU YAĞLAR:
CİLTTE İRRİTASYONA NEDEN OLABİLECEK UÇUCU YAĞLAR: