Eczacılıkta Kariyer İçin Neler Yapmalıyız?

Ecz. Şahin Altıntaş

Merhaba kıymetli okuyucu. Burada ki ilkyazım ile sizlerin karşısındayım. Bu ilkyazımda mesleğe ve halk sağlığına dair bir şeyler yazmaktansa yeni mezun bir eczacı olarak öğrenci arkadaşlarım için bir konuyu yazmayı daha kıymetli gördüm.

Fakülteden bu yıl mezun olmuş bir eczacı olarak birinci sınıftan beşinci sınıfa kadar birçok farklı üniversitede ki eczacılık fakültelerinde okuyan öğrenci arkadaşlarımdan hep aynı soruyu alıyorum; İşsiz kalmamak için, İyi bir kariyer için öğrencilik yıllarında neler yapmalıyız?

Zannediyorum birçok öğrenci arkadaşımız, yeni mezunlarımız ki bizlerde bu gruba dahiliz; yeni eczacılık fakültelerinin sorumsuzca umarsızca açılmasından, yardımcı eczacılık uygulamasından, eczane kotalarından, derslerin zorluğuna karşılık istedikleri ve bekledikleri maddi manevi sonucu alamamalarından dolayı büyük bir hayal kırıklığı ve paniğe kapılıyorlar.

Ben bu yazıda on madde de yapılırsa kariyer açısından iyi olacağını düşündüğüm, mezuniyet sonrasında işsiz kalmamak için fayda sağlayacağına inandığım çalışmaları anlatacağım sizlere.

Bu konu tabi ki sübjektif bir alan, benim yapılmasını önerdiğim çalışmalardan belki birisi belki hepsi faydalı olacaktır. Öte yandan belki de hiçbirisi sizlere fayda sağlamayacaktır. Ben yaptığım ve olumlu geri dönüşler aldığım çalışmaların sizlerin de yaptığınızda fayda göreceğinize olan inancımla burada sizlerle paylaşacağım.

  1. Akademik başarımızın bir çıktısı olan diploma notunuz 3 ortalamanın üzerinde olmalı, akademisyen olmak istiyorsanız hayatınız boyunca hiç değişmeyecek bu not sizler için hayati önem taşımaktadır. Endüstriye yönelmeyi düşünen arkadaşlarım içinde lisans akademik başarısı son derece önemli bir hal alıyor. Birçok ilaç firması başvurduğunuz alana bağlı olarak o alanla alakalı aldığınız derslerin akademik başarı notunu göz önünde bulunduruyor.
  2. Eczacılık Eğitiminde stajlarınızı kesinlikle tam ve yerinde yapmalısınız. Meslek hayatınızda yönelmek istediğiniz alanı daha öğrencilik yıllarında yaptığınız stajlar ile belirleyebilirsiniz. Sizin için en doğru ve en çok mutlu olacağınız alanı seçmeniz için stajlar çok önemli bir yer tutmaktadır. Stajları asla geçiştirmemelisiniz ve gereken önemi vermelisiniz. Fiziki şartlarını mümkün ise birden fazla alanda staj yapmanız size çok büyük avantaj sağlayacaktır.
  3. Üniversite de hocalarınızla ve sizden büyük meslektaşlarımızla doğru ve etkili iletişim kurmak meslek ve hayat başarısı için çok kıymetlidir.  Hocalarınız bilimsel ve akademik anlamda size yol gösterici olurken, meslek büyükleriniz ise sizlere tecrübeleri ile çok kıymetli tavsiyeler verecektir.
  4. Öğrencilik yıllarından itibaren mesleğin her alanına dair kültürel, bilimsel araştırma yapmak ve bilgi akışını iyi sağlıyor olmak bence başarıyı etkileyen ana yollardan birisi konumunda. Fakülte sonrasında hem bilgileri yenilemek, hem bir şeyler üretmek açısından vazgeçilmez bir nokta. Ayrıca mesleğin güncel gelişmelerini takip etmek, geleceği nokta için kendini hazırlamak için de tüm alanlarda araştırma yapmak ziyadesiyle önemli.
  5. Öğrenci Kongreleri, Akademik kongreler öğrencilik yıllarından itibaren sizi meslektaşlarınızla buluşturacak. akademi camiası ile iletişimizi güçlendirecek ve hayatınız boyunca sahip olacağınız arkadaşlarınızı edinmenizi sağlayacaktır.
  6. Yabancı dilinizi geliştirin yoksa tarih kitaplarındaki yerinizi daha yaşarken alırsınız. Size dil bilmenin önemini uzun uzun anlatmak istemiyorum. Zaten anlatmama gerekte yok. Siz geçmiş değil gelecek olmak istiyorsanız birkaç dili öğrenci iken öğrenmeye başlasanız çok faydalı olacaktır.
  7. Erasmus eğitim ve staj hareketliliğine katılın, dünyada eczacılık, halk sağlığı nereye gidiyor bunu daha öğrenci iken görüp kavramak için bulunmaz bir avantaj olan erasmusu her anlamda değerlendirin.
  8. Lisansüstü eğitiminize devam edin, artık herkesin bir lisans mezunu olduğu, ülkemizde sayısız eczacılık fakültesinin açıldığı bu günlerde günceli yakalamak, fark yaratmak için lisansüstü eğitim şart durumuna gelmiştir. İlgi alanınıza göre yüksek lisans ve doktora yapmanız sizlere çok fazla artı katacaktır.
  9. Eczacılık mesleğinin paydaşları ile iletişiminizi güçlendirin; Fakülte, İl sağlık müdürlüğü, Bölge Eczacı Odası, Eczacılık dernekleri gibi birçok iç ve dış paydaşlarımızı iyi takip edin, etkinliklerine takılın ve aktif olarak yer alın. Kısacası her anlamda üreten bir eczacı olun.
  10. Öğrenci kulüplerine katılın, aktif bir şekilde görev alın, bu size hem bir sosyal ve mesleki çevre hem de bireysel iş yapabilme yeteneği kazandıracaktır. Öte yandan iş başvurularınızda CV’niz için çok önemli bir güç olacaktır.

Değerli öğrenci arkadaşım ben öğrenci iken yaptığım ve yapılmasında fayda gördüğüm on maddeyi seninle paylaştım. Soru, görüş ve eleştirilerin olursa dinlemek ve fikir alışverişinde bulunmak isterim. Umarım bu öneriler senin de işine yarar. 

Burada düzenli olarak sizlerle eczacılık mesleğine ve halk sağlığına dair güncel konuları ele almaya gayret göstereceğim.

Sizlerde beni yalnız bırakmayın. Birlikte araştıralım birlikte öğrenelim.

Görüşmek üzere

Ecz. Şahin Altıntaş



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat