Değerli meslektaşlarım;

Bu hafta hazırlanışı oldukça basit olan siğil ve nasır tedavisinde kullanılan bir formülü yazacağım.

Bilindiği gibi "Siğil" derinin çok sık görülen viral enfeksiyonudur. Deride oluşan iyi huylu tümörlerdir. Vücudumuzun her yerinde ortaya çıkabilir. Virüs derinin en üst tabakasındaki hücreleri etkileyerek, hücrelerin çoğalmasına ve aşırı keratin üretimine sebep olur.

"Nasır" ise deri kalınlaşması ile seyreden bir deri hastalığıdır. Genellikle ağrılıdırlar. Bazen üzerleri soyulabilir. Bazen ağrısız sertleşme şeklinde görülebilir.

Bu kısa hatırlatmadan sonra formülümüze geçersek;

COLLODİUM SALİCYLATUM

Rp

Acidi lactici .............2,0 g

Acidi salicylici..........4,0 g

Collodii elastici ad.. 20,0 g

Formülde yer alan maddeleri inceleyecek olur isek ;

Acidi lactici-Acide  lactique T.K. –Milchsäure-Süt asidi ; Laktik asit renksiz veya açık sarı renkte,  higroskopik, asit tadında şurup kıvamında  kokusuz bir sıvıdır. Laktik asit su, alkol ve eterle karışır, pratik olarak kloroformda çözünmez. Korrosif zehirlerdendir. Laktik asit topikal olarak uygulanır. Laktik asit 30°C'nin altındaki oda sıcaklığında ve sıkıca kapalı hava geçirmeyen kaplarda saklanmalıdır.

Acidum salicylicum-Salicylsäure-Acide salicylique-Salisilik asit; Beyaz billurlardır. 500 k.su, 15 k.kaynar su, 27 k.alkol (%99 luk), 2 k. eter,80 k. zeytinyağı ,100 k. gliserin ve  55 k.kloroformda çözünür. Salisilik asit deskuamasyonu hızlandırır. Hafif fungusid etki gösterir. Salisilik asit, C6H4(OH)CO2H kimyasal formüllü bir beta hidroksi asittir (BHA). Renksiz, kristal yapıdaki bu organik asit genellikle bitkisel hormon olarak kullanılır. Salisin metabolizmasının bir ürünüdür. Aspirin olarak adlandırılan asetil salisilik asitle benzer kimyasal özellikler taşır. Tinea barbae, tinea capitis, tinea cruris gibi fungus türleri tedavisinde kullanılmaktadır.  

Dermatolojide çoğu zaman salisilik asit ile laktik asit kombine halde siğil ve nasırların tedavisinde kullanılır. Salisilik asit ve laktik asit'in siğil tedavisindeki etki mekanizması tam olarak bilinmemektedir. Siğil virüsü ile enfekte olmuş epidermis hücrelerinin keratolitik etkileri sonucu mekanik olarak uzaklaştırılmasına bağlı olduğu düşünülmektedir. Nasırlara karşı da keratolitik aktiviteleri ile etkili olurlar.

Elastik kollodyon- Collodion elastique- Flexible collodion-Collodion élastique T.K.; Elastik kollodyon küçük kesik ve sıyrıkların kapatılmasında ve lokal olarak uzun süre etki göstermesi istenen ilaçlar için taşıyıcı olarak kullanılır. Elastik kollodyon, kollodyona hint yağı ilavesi ile hazırlanır.T.K. de Kollodyon 97 g. hintyağı 3 g olarak yer alır.

 Oldukça yanıcıdır ve ateşten uzakta sıkıca kapatılmış kaplarda saklanmalıdır.

Formülün hazırlanışı

Saat camında  hesaplanan miktarda tartılan salisilik asit cam havanda iyice ezilerek üzerine laktik asit ilave edilir ve elastik kollodyon ile  istenilen miktara tamamlanır.

Kullanılışı

Günde iki sefer siğil veya nasır üzerine sürülür. Sağlam deride tahriş yapabileceği unutulmamalıdır. Uygulamada siğil yada nasır dışına ilaç taşmamalıdır.

Hoşçakalın, iyi hafta dileklerimle...

COLLODİUM SALİCYLATUM ile tedavide hastalığın seyri:

  

 

Tel: (332) 3520657

Fax: (332) 3512816

a.pekcan@eczacininsesi.com

http://www.majistralformul.com/



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat