MURATHAN MUNGA: “TOPLUMDA PEK ÇOK İNSAN OYALANMAYLA GEÇİŞTİRİLMİŞ BİR HAYAT YAŞIYOR”

Deniz Yüce Başarır’ın storytel.tr sponsorluğunda hazırladığı podcast serisi “Ben Okurum”un yeni bölümüne, ülkemizin en önemli şair ve yazarlarından Murathan Mungan konuk oluyor. Bölümün odağına ise, gazeteci Johann Hari’nin günümüz insanının en önemli sorunlarından birine, bilimsel bir kanıt havuzu sunarak eğilen ve bir araştırma kitabı olmasına rağmen bir roman gibi okunan kitabı Çalınan Dikkat yerleşiyor. Kitabı her yönüyle ele alan sohbette Murathan Mungan, “Maalesef bizim kültürümüzde zaman değerlendirilecek bir şey değil öldürülecek bir şeydir. Pek çok insan oyalanmayla geçiştirilmiş bir hayat yaşıyor. İçine bakmanın, içini gözden geçirmenin ruh terbiyesine sahip bir kültürden gelmiyoruz. Dolayısıyla kişiler içlerindeki boşlukla nasıl baş edeceklerini bilemiyorlar. Günümüzün ekranları, dijital dünyası bu anlamda müthiş oyalayıcı bir saha sunuyor insanlara…” diyerek çok önemli bir konuya dikkat çekiyor: “Bu hayat reel yaşamın yerine sanal yaşamı koyuyor. Kaygılarını yatıştırmanın daha eğlenceli yanlarını arayan insanlar yaşamı ıskalıyorlar.”

Sohbetle bilgiyi buluşturan podcast serisi “Ben Okurum”un yeni bölümünde Deniz Yüce Başarır ve konuğu, ülkemizin en üretken ve saygın şair ve yazarlarından Murathan Mungan çağımızın en önemli sorunlarından birini konu alan bir kitabı konuşuyorlar. Gazeteci Johann Hari’nin kaleme aldığı Çalınan Dikkat, Neden Odaklanamıyoruz adlı kitap çevresinde gelişen sohbette, sosyal medyanın bizi esir alışından, alışkanlıklarımızı ve kültürümüzü nasıl değiştirdiğine kadar geniş bir perspektifte odaklanma sorunu, nedenleri ve çözümleri konuşuluyor. Ve elbette Başarır, her bölümde olduğu gibi yine kitaptan can alıcı bölümleri de seslendiriyor.

Çalınan Dikkat’i, kendisinin de uzun zamandır üzerinde düşündüğü konuları bilim insanlarıyla görüşmeler yaparak, araştırmalar, testler ve sonuçlarla ele aldığı için seçtiğini anlatan Murathan Mungan, Johann Hari’nin kitabı bir bilim insanı ya da belli bir görüşün taşıyıcısı gibi değil, sorularına yanıt arayan bir gazetecinin kişisel hikayesi olarak kurduğuna dikkat çekiyor.

“Hızın artması kavrayışın azalmasına neden oluyor”

Odaklanma ve dikkat dağınıklığı yaşayan kişilerin sorun çözme becerilerinin gelişmediğine değinen Murathan MunganDaha kötüsü, odaklanma sorunu yaşayan kişilerin basit otoriter çözümlere daha kısa yoldan yönelme eğilimlerini besliyormuş,” diye devam ediyor. Her konuda hızlanmanın kutlanacak ve kutsanacak bir şey gibi sunulduğu bir çağda yaşadığımızı söyleyen Mungan, bilim insanlarının, insan beyninin bilişsel kapasitesinin çok sınırlı olduğuna dair açıklamalarına dikkat çekiyor ve ekliyor: “Hızın artması kavrayışın azalmasına neden oluyor.”

“Yüzeyselleşiyoruz, sığlaşıyoruz”

“Hepimizin yaşlanma sürecinde sırtımızı yaslayacağımız, dayanacağımız olgulara, durumlara ihtiyacımız var,” diyen usta yazar “Derinlik gerektiren her olgu karşısında sürekli bizi yüzeye, her seferinde daha yüzeye çeken bir süreç içinde yaşıyoruz. Yüzeyselleşiyoruz, sığlaşıyoruz,” diyerek çağımızın en önemli sorunlarından birinin bu olduğunu ifade ediyor.

“Sosyal medya bizim aklımıza değil güdülerimize seslendi”

Sosyal medyanın kişilerin aklına değil güdülerine seslendiğini ve bu nedenle de daha çok karanlık yanlarımızı ortaya çıkardığını söyleyen Murathan Mungan ne olursa olsun, zamanın çok kısa olduğunu hiç unutmamak gerektiğini vurguluyor ve sözlerini Çalınan Dikkat’i okuyun çünkü gerçekten zenginleşeceksiniz ve bazı alışkanlıklarınıza yeni gözlerle bakmak için bir kapı açacaksınız,” diyerek sonlandırıyor.

Yayıncılık dünyasının deneyimli ismi Deniz Yüce Başarır, “Ben Okurum” adlı podcast serisinin her bölümünde farklı bir konukla birlikte farklı bir kitaba odaklanıyor. Kitaplar üzerine bir arkadaş sohbeti tadında ilerleyen ve aynı zamanda bilgilendiren podcast’te Başarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor. Storytel Türkiye’nin sponsorluğunda hazırlanan “Ben Okurum”un tüm bölümlerine Storytel, Spotify, Apple Podcasts, Podtail, CastBox ve Simplecast’ten ulaşılabilir.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat