Ecz. Neşe Köysüren

Bu 14 Mayıs'ta Bilimsel Eczacılığın 183. yılını kutluyoruz. Bu kutlama için ülkemizde Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane’de (Askeri Tıp Mektebi) ilk eczacı sınıfının açıldığı 14 Mayıs 1839 tarihi esas alınsa da mesleğimizin kökleri binlerce yıl öncesine kadar dayanmaktadır. M.S. 129-216 yılları arasında yaşamış olan Galen eczacılığın atası kabul edilmektedir.

Bergama doğumlu Galen, dönemin önemli sağlık merkezlerinden olan Bergama Asklepion’unda önemli hocalardan dersler almıştır. Galen gibi dönemin en önemli hekimlerinin yetiştiği, hastaların tedavi edildiği Asklepionlar Yunan mitolojisinde elinde asasıyla dolaşan, tıbbın ve sağlığın tanrısı Asklepios’a dayanmaktadır. Bu şifa tapınaklarında şifalı su, temiz hava, telkin, terapi gibi yöntemlerin yanında su sesi ve müzik de tedavi yöntemi olarak kullanılmıştır. Müzik insanların her dönemde tedavi için kullandığı yöntemlerden biri olmuştur.

İbni Sina (980- 1037) müziğin tedavi edici etkisi üzerine araştırmalar yapmıştır. İbni Sina, Farabi’nin eserlerinden  çok yararlandığını ve müziği tıpta kullanmayı ondan öğrendiğini söylemiştir. Tıbbın babası sayılan Hipokrat, bazı hastaları tedavileri için ilahilerle tapınağa götürmüştür. Hipokrat’a göre tıbbın diğer vasıtalarının faydasız kaldığı hastalıklarda müziğin denenmesi önemlidir. Antik Yunan’da müziğin epilepsi, depresyon, sıla hastalığı (melankoli), mani, cinnet, somnambulizm (uyurgezerlik), letarji, katatoni, histeri, felç, afazi, gut, ateşli hastalıklar, romatizma, çeşitli ağrılar, veba, kızamık ve kuduz gibi hastalıkların tedavilerinde kullanıldığına dair veriler vardır. M.Ö. 9. yüzyılda yaşamış olan Homeros’un yazdığı Odysseia’da müziğin kanamaya iyi geldiği iddia edilir.

Günümüzde de müzikterapi  Sağlık Bakanlığı Geleneksel, Tamamlayıcı ve Fonksiyel Tıp Uygulamalarından biri olarak kabul edilerek eğitim ve uygulama standartları belirlenmiştir. 

Geçmişten günümüze tedavi amaçlı  kullanılmış olan müziğin  bütün sanat dalları gibi bedenimize de ruhumuza da faydası çoktur. Aslında müzik dinlemek vakit geçirmek için bir araçtan çok bir ihtiyaçtır.

İşte, bilimsel eczacılığın 183. yılını kutladığımız bugünlerde de yoğun gündemden biraz kurtulabilmek için dinleyebileceğimiz, son dönemde çıkmış albümlerden bazıları…

 Mor ve Ötesi - Sirenler

Sirenler, Mor ve Ötesi'nin 21 Ocak 2022 tarihinde yayımlanan, 11 şarkıdan oluşan  sekizinci stüdyo albümüdür.

Konsept bir albüm niteliği taşıyan albüm; geçmiş, şimdi ve gelecek zaman kavramları üzerinden işlenen bir tema taşımaktadır. Grup, bu zaman kavramlarını albüm kapaklarına da taşıdıkları mavi, kırmızı ve mor renkleriyle bağdaştırmıştır. Mavi geçmişi, kırmızı şimdiki zamanı betimlerken, iki rengin birleşimi olan mor ise gelecek zamanı betimlemektedir.

Dengin Ceyhan - Dengin Plays Chopin Ballades

Ünlü piyanist Dengin Ceyhan, Chopin’in dört Ballade’ndan oluşan yeni albümü 13 Mayıs'ta yayımlandı. Chopin'in müziğine özel bir ilgisi olduğunu söyleyen Dengin Ceyhan, 2020’de ‘Dengin Plays Chopin Nocturnes’ albümü çıkmıştı.

Kalben – Eski Dünyanın Yangın
Şarkıcı, söz yazarı ve besteci Kalben'in kaleme aldığı "Eski Dünyanın Yangını" adlı romanı ile aynı adlı yeni albümünü de dinleyicilerle buluşturdu. Birbirine eşlik eden bir roman ve albüm ilk defa aynı adı piyasaya sürüldü.

Kaan Tangöze – Aşık Mahzuni Şerif Türküleri 

Duman grubunun solisti Rock müzik sanatçısı  Kaan Tangöze 2. Solo albümünde Aşık Mahzuni Şerif’in 10 türküsünü yorumladı. 2002 yılında hayatını kaybeden halk ozanın 20. Yıl ölüm yıldönümüne denk getirdiği albümün klipleri de Kayseri bölgesinde eserlerin ruhunu yansıtacak şekilde çekildi. Vokal, akustik gitar ve aranjelerin hepsi Kaan Tangöze’ye ait.

Can Kazaz - Kızılgerdan

Birçok farklı tarzı bir araya getiren Can Kazaz son albümü Kızılgerdan’ı  Aralık ayında çıkardı. Sanatçının  elektronik ve R&B müziklerini birleştirdiği albümünde 11 parça yer alıyor.

Trap Sound Arabesk

Dark’n Dark Music kendi bünyesindeki sanatçılarla çok sevilen Arabesk şarkıları Trap düzenlemelerle dinleyiciyle buluşturdu. Trap müzik; rap, trance, tekno müzik gibi farklı türlerden beslenen  ve dijital alt yapıyla beslenen yeni bir müzik türü olarak kabul ediliyor. Trap Sound Arabesk 1 ve 2 olarak çıkan albümde 22 şarkı bulunuyor.

Cem Adrian – Gökyüzümün Yıldızları

Cem Adrian “Her biri inanılmaz değerli ve müziğimin yapıtaşlarını oluşturan şarkıcılar ve şarkılarından seçtiğim bir seçki, bir saygı albümü” olarak tanımladığı albümde hafızalardan silinmeyen 10 şarkıyı seslendirdi.

 Düş Sokağı Sakinleri’den “Ayrılık”, Orhan Atasoy’dan “Gemiler”, Bülent Ortaçgil’den “Çığlık Çığlığa”, Kesmeşeker’den “En Çok Seni”, Cemali’den “Duymak İstiyorum” ve Umay Umay’dan “Hareket Vakti” albümde yer alan şarkılardan bazıları…

Yeni Türkü - Zamansız

Yeni Türkü’nün en sevilen şarkıları, farklı tarzlardaki 22 müzisyen tarafından yeniden yorumlandı. Saygı albümü niteliğindeki albümde Fırtına, Yeşilmişik, Karanfil, Yağmurun Elleri ve Olmasa Mektubun  gibi grubun sevilen şarkıları bulunuyor.

Albümde Athena Hayko Cepkin, Kenan Doğulu, Cem Adrian, Mehmet Erdem, Ceylan Ertem, Gaye Su Akyol, Pamela, Kalben gibi popüler isimler birer şarkı yorumladı. 

Pentagram -Akustik Konser Albümü

Pentagram'ın, 2017'de 30'uncu yılına özel olarak verdiği İstanbul Zorlu PSM Akustik Konseri kayıtları 'Akustik Konser' adıyla dijital platformlarda müzikseverlere sunuldu. Pentagram’ın 14 şarkıdan oluşan “Akustik Konser” albümü, tüm dijital platformlarda dinleyiciyle buluşurken, şarkıların tamamının videoları da grubun youtube kanalında yayında.

Mehmet Ali Şimayli – Portait and a Dream

Mehmet Ali Şimayli Türkiye caz sahnesinin genç davulcularından. Şimayli, Kerem Can Dündar, Anıl Tuncer, Cenk Esen, Yiğit Can Öztop’dan oluşan Portrait And A Dream isimli grubuyla festivallerde performanslar sergiliyor. Aynı ismi taşıyan caz albümde 9 beste yer  alıyor.

Bonobo - Fragments

Fragments , İngiliz elektronik sanatçısı, müzisyen (Simon Green) Bonobo'nun yedinci stüdyo albümüdür.  Hem yatıştırıcı hem enerjik tınılar içeren albümün öncü şarkıları “Otomo” ve “Shadows” .

Red Hot Chili Peppers - Unlimited Love

Red Hot Chili Peppers’ın 6 yıl aradan sonraki ilk albümü 17 şarkıdan oluşuyor. Albümde The Getaway'de (2016) yer almayan yapımcı Rick Rubin ve gitarist John Frusciante geri dönüyor. 

Grup albümleri için ‘Dünyaya bir ışık tutmayı, insanları yükseltmeyi, bağlantı kurmayı ve insanları bir araya getirmeyi arzuluyoruz. Yeni albümümüz UNLIMITED LOVE'daki şarkıların her biri, evrene bakışımızı yansıtan birer yüzümüz. Bu bizim hayatımızın misyonu. ‘ diyor.

The Weeknd – Dawn FM

Kanadalı şarkıcı The Weeknd’in beşinci stüdyo albümü.,  80'lerdeki bir radyo kanalı konseptli 'Dawn FM'. Dawn FM’de sunucu olarak konuşan Jim Carrey  sözleriyle albüme katkıda bulunmuş. Müzikal olarak Dawn FM , 1980'lerin yeni dalga , funk ve elektronik müziği  tarzlarından  büyük ölçüde ilham alan dans-pop ve synth-pop şarkılarını içeren hareketli bir kayıttır .

Imarhan – Aboogi

Imarhan , 2006 yılında Cezayir’de kurulan beşlidir. Güney Cezayir'deki memleketleri Tamanrasset'te ilk kez profesyonel bir kayıt stüdyosu kurdular. Imarhan'ın müziği geleneksel ritimleri ve süslemelerin  öncülüğünde çağdaş, geçmiş ve gelecek arasında köprü oluşturuyor. Tamanrasset'teki çeşitlilik, güzellik ve yaşam mücadeleleri Aboogi'deki şarkılara yansıyor.

 

Ecz. Neşe Köysüren

kutlunese@hotmail.com

 

(1) http://www.yeditepehastanesi.com.tr/muzik-terapi#:~:text=Eski%20bir%20Yunan%20atas%C3%B6z%C3%BC%2C%20'%C4%B0nsan,Bunlar%2C%20d%C3%BCnyan%C4%B1n%20bilinen%20ilk%20hastaneleridir.

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat