ARAPSAÇI


İlaç katılım payları konusu, tam anlamıyla bir ARAPSAÇI dır. En kötüsü de bunun bilinçli bir tercih olmasıdır. Her şey net ,açık, şeffaf olduğunda, provizyondan ödemelerinize girip alacağınız tüm katılımları fatura bazında gördüğünüzde, her yeni fatura kesişinizde, tutarın katılım payınıza eklendiğini tesbit ettiğinizde, 24 bin eczane alacağını kuruş ,kuruş takip eder. Ama siz onu karmaşık , içinden çıkılamaz, takip edilemez ARAPSAÇI na dönüştürürseniz, takip edebilen eczane sayısı gittikçe azalır, benim gibi azınlık bir eczane grubu kalır. Çoğunluk ipin ucunu kaçırdığından, ne yatarsa doğrudur, bereket versin anlayışına geçer. Eczacı karlılığının net %10-%15 arası olduğu göz önüne alındığında, alacağımız katılım payları eczanelerimizin yaşamsal kaynağıdır.

Kestiğimiz faturaları incelediğimizde en kolay takip edilebilen kurum Emekli Sandığıdır. Fatura üzerinde belirttiğimiz %10 katılım payı tutarı, alacağımız net rakamdır. Her kestiğiniz faturadaki katılım payı tutarlarını toplar, bundan hesabınıza yatan paraları çıkarırsanız , kurumda kalan katılım payı ücretini teorikte bilirsiniz. Ama pratikte kurum bu tutarı kabul eder,etmez yatırır ,yatırmaz insafına kalmıştır.

Bağ-kur ve SSK faturalarına gelince iş karışmaya, içinden çıkılmaz olmaya başlar. Faturalar A grubu ve B grubu olarak kesilir ve her iki grup içerisinde de emekli ve çalışan sigortalılar vardır. Sizin fatura üzerinde belirttiğiniz %10-%20 katılım payı tutarı da, çalışan sigortalıdan alıp kasaya koyduğunuz %20 katılım tutarı ile kurumun emekli sigortalının maaşından kesip size vereceği katılım paylarının toplamıdır. Onun için emekli sandığı gibi kestiğiniz fatura üzerindeki katılım payını doğrudan yazamazsınız, Döküm listelerindeki emekli sigortalılarının katılımlarını tek tek toplamanız gerekir. Bunu Bağ-kur A ve B, SSK A ve B grupları için tek tek yapmanız gerekir. Bu birinci denklemi çözdükten sonra sıra gelir ikinci denkleme. Bizim bulduğumuz bu tutarların, kurumlar tarafından da detaylı bir şekilde kaydı tutulmakta mıdır ? Bu tutarların eczanelere geri ödeme kuralı nedir? Süresi nedir? Hangi protokole göre ödenecektir. Halen ara, ara ödenmekte olan tutarlar neye göre ödenmektedir? TEB ve odalar bu konuda sadece seyirci konumunda olduğu için , en azından kayıtlarını tuttuğum bu sanal rakamların teyidini yapmak ,kaydının tutulup tutulmadığını anlamak için TC Sosyal Güvenlik Kurumu Bilgi Edinmeye başvurdum. http://bilgiedinme.ssk.gov.tr/bilgiedinmebasvuru/GercekKisiEkleForm.do

Ece eczanesinin sahibi ve mesul müdürüyüm.Kurumunuzla eczane olarak anlaşmam var.(1834**** sicil no) Kurumunuz emekli sigortalılarına(bağ-kur, ssk ,emekli sandığı) vermiş olduğum ilaçların katılım payları,tarafınızdan sigortalılarınızın maaşından kesilip tarafıma ödenecektir.Bu bilgiler online olarak tarafınızdan tutulduğundan, bu toplam tutar tarafımdan bilinmemektedir.Devirden öncekiler de dahil olmak üzere kurumunuzdan alacaklı olduğum ilaç katılım payı tutarı ne kadardır? Bilgilerinize arz ederim.


Başvurunuz 29.08.2007 tarih ve 13469 Başvuru Numalarası ile işleme alınmış ve cevaplandırılmak üzere HİZMET SUNUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'ne gönderilmiştir. Tarafınıza yasal süre olan 15 iş günü içerisinde cevap verilecektir .

Böyle basit bir soruya bile SGK Bilgi Edinme ,20 iş günü geçmesine rağmen cevap verememiştir. Yasal sürelerinin bittiğini belirten ikinci başvurumu yaptım. Yine cevap alamazsam üst kurul Başbakanlık BEDK ya başvuracağım.

Yine belirsiz ,karmaşık ,şu an ödemelerimizden kesilmeyen ama bir çok meslektaşımın kesilip kesilmediğini bile bilmediği ,yarın ne kadar kesileceğinide bilemediğimiz, tamamen muayene yapan kurumun sorumluluğunda olması gerekirken, bizim sırtımıza yüklenmiş Muayene Katılım Ücretleri. Kestiğimiz faturaların üzerinde gösterdiğimiz muayene ücreti tutarı(döküm özet bilgideki), bizim kurum adına aldığımız muayene ücretleri ile kurumun emeklilerinin maaşından keseceği muayene ücretlerinin toplamıdır.

Kurumun , bizi hiç ilgilendirmeyen, emekli sigortalıları ile kendisi arasındaki bir muhasebe kaydını(emekli muayene ücreti) niye bizden keseceği muayene ücretine ekleyerek ,yine bize ait bir faturada göstermemizi ister hala çözemedim.Örnek olarak benim faturamda gösterdiğim(döküm özet bilgideki) 252,86 ytl muayene ücretinin sadece 101,52 ytl sini kurum adına ben aldım.(Döküm listesinden, çalışan yakınlarının muayene ücretleri toplanarak bulunmuştur) 151,34 ytl ise kurumun emekliden keseceği muayene ücreti ve beni hiç mi hiç ilgilendirmiyor. Ama ben faturamın üzerine MUAYENE ÜCRETİ 252,56 ytl olarak yazıyorum. Yarın bu fatura üzerindeki toplam tutarın, (benim almadığım emeklilere ait muayene ücretleri dahil) benim ödemelerimden kesilmeyeceğinin garantisini kim verebilir. Heleki bir çok meslektaşımın bile faturadaki toplam muayene ücreti tutarını kendisinin aldığını zannettiği ortamda.

Ecz. Metin SEVAL

www.eczacininsesi.com




Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat