1)10 KASIM 2011 tarihinde Resmi Gazete de Bakanlar Kurulu Kararı yayımlandı.
Ne kadar önemli bir gelişme. Çünkü altındaki imzalara bakıyorsun
Cumhurbaşkanı Abdullah GÜL, Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN, Başbakan Yardımcısı B.ARINÇ, Sağlık Bakanı R.AKDAĞ, Çalışma ve Sosyal güvenlik Bakanı F.ÇELİK.
Cumhurbaşkanı, başbakan ve bakanlara ait 27 tane imza. Daha ne olsun?
Başlık ne?
BEŞERİ İLAÇLARIN FİYATLANDIRILMASINA DAİR KARARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KARAR
4(DÖRT) maddeden oluşuyor.
1. madde ilaçların fiyatlandırılmasıyla ilgili ve fiyatların düşeceğini haber veriyor.
2. madde fiyat düşüşleri yapıldığında eczanelerin stok zararlarının firmalar tarafından İTS kayıtları esas alınarak ödeneceğini karar altına alıyor.
3. madde bu kararların 10 KASIM 2011 tarihinde yürürlüğe girdiğini belirtiyor.
4. madde bu kararların uygulanması sorumluluğunu Bakanlar Kuruluna yüklüyor.
1.3. ve 4. maddeler hemen yürürlüğe giriyor ve 18 KASIM 2011 tarihinde büyük fiyat indirimleri oluyor.
2. madde de yazan karar ise SANAL oluyor.
Depocuya satış fiyatı belirlenirken referans fiyata uygulanan oranların düşüşü nedeniyle eczane stoklarında meydana gelebilecek stok zararları, firmalar tarafından ecza depolarına, depolar tarafından da eczanelere ödenir. Bu kapsamda yapılacak işlemlerde, eczacılar tarafından İlaç Takip Sistemine yapılan bildirimler esas alınır.
Daha sonra sırası ile 25 Kasım 2011-02 Aralık-09 Aralık-16 Aralık-23 Aralık-30 Aralık-06 Ocak-13 Ocak-20 Ocak-27 Ocak-03 Şubat-10 Şubat-14 Şubat-17 Şubat-24 Şubat-01 Mart-02 Mart-08 Mart-09 Mart-16 Mart-23 Mart-30 Mart-03 Nisan ve son olarak 06 Nisan 2012 fiyat indirim listeleri yayımlanıyor.
Tam 25 liste.
Ama Resmi Gazete de yayımlanmasına, İlaç Takip Sistemine bildirimler yapılmasına rağmen eczacının rafında oluşan zararın 1(bir) kuruşu dahi karşılanmıyor.
EK: 14 NİSAN 2012 tarihinde TEBLİĞ değişikliği yapıldı
İlaç Takip Sistemine kayıt edilmiş ve fiyat düzenlemelerinden etkilenmiş olan eczane stoklarındaki ilaçların eczaneye maliyeti farklarının toplam tutarı, ruhsat sahipleri tarafından fiyat değişikliğinin duyurulduğu tarihten sonra, en geç 15 gün içerisinde eczane depolarına, ecza depoları tarafından da eczanelere en geç 15 gün içerisinde ödenir.”
18 KASIM 2011 tarihindeki büyük fiyat indirimi listeleri 11.11.2011 tarihinde yayınlanmıştı.
Üzerinden tam 155 (YÜZELLİBEŞ) gün geçmiş.
15 – 155
ARADA 5 GÜN FARK VAR???
2)17 ARALIK 2011 tarihinde Resmi Gazete de TEBLİĞ olarak yayımlanıyor.
Başlık ne?
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ
3 (ÜÇ) maddeden oluşuyor.
1. madde Kamu Kurum İskontosu arttığında eczanelerin stok zararlarının firmalar tarafından İTS kayıtları esas alınarak ödeneceğini karar altına alıyor.
2. madde bu tebliğin geçmişe dönük olarak 1 ay öncesinden yani 17 KASIM 2011 tarihinden geçerli olduğunu belirtiyor.
3. madde bu tebliğin uygulanması sorumluluğunu (SGK) Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanına yüklüyor.
Bu Tebliğ ise tamamen SANAL oluyor
Kamu kurum iskontolarında yapılan ilave iskonto uygulamaları nedeniyle eczane stoklarında meydana gelebilecek stok zararları firmalar tarafından ecza depolarına, depolar tarafından da eczanelere ödenir. Bu kapsamda yapılacak işlemlerde, eczacılar tarafından İlaç Takip Sistemine yapılan bildirimler esas alınır.”
17 KASIM 2011 tarihinde yüksek oranlı Kamu Kurum İskontosu artışları yapılıyor.
Daha sonra sırası ile 23 Kasım 2011-24 Kasım-01 Aralık-05 Aralık-08 Aralık-14 Aralık-16 Aralık-22 Aralık-29 Aralık-05 Ocak-12 Ocak-14 Ocak-19 Ocak-25 Ocak-02 Şubat-09 Şubat-16 Şubat-22 Şubat-29 Şubat ve son olarak 08 Mart 2012 tarihlerinde KKİ değişiklik listeleri yayımlanıyor.
Tam 21 liste
Ama Resmi Gazete de yayımlanmasına, İlaç Takip Sistemine bildirimler yapılmasına rağmen eczacının rafında oluşan zararın yine 1(bir) kuruşu dahi karşılanmıyor.
En fenası da 24 bin eczacının üye olduğu 54 Eczacı Odası ve üst kuruluş olan TEB in öncelikli vazifeleri arasında üyesi olan eczacıların maddi ve manevi hak ve menfaatlerini korumak varken.
Elinizde böyle Resmi Gazete gibi hukuki bir doküman varken, altında böylesine önemli imzalar varken ve uygulamanın sorumluluğu ilkinde Bakanlar Kuruluna diğerinde SGK Başkanına yüklenmişken.
Neden ve niçin hukuki olarak haklarımızı aramazsınız?
Neden ve niçin vazifeniz olan maddi hak ve menfaatlerimizi korumazsınız?
Bilmez misiniz, asli vazifenizi yerine getirmediğiniz de maddi hak kaybına uğrayan üyenizin de size hukuki olarak hesap sorabileceğini?
Ecz.Metin SEVAL
EK 1
10 Kasım 2011 PERŞEMBE |
Resmî Gazete |
Sayı : 28108 (Mükerrer) |
||
BAKANLAR KURULU KARARI |
||||
Karar Sayısı : 2011/2368 Ekli “Beşeri İlaçların Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar”ın yürürlüğe konulması; Sağlık Bakanlığının 11/10/2011 tarihli ve 80621 sayılı yazısı üzerine, Bakanlar Kurulu’nca 13/10/2011 tarihinde kararlaştırılmıştır. Abdullah GÜL CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip ERDOĞAN Başbakan B. ARINÇ B. ATALAY B. ATALAY B. BOZDAĞ Başbakan Yardımcısı Başbakan Yardımcısı V. Başbakan Yardımcısı Başbakan Yardımcısı S. ERGİN F. ŞAHİN E. BAĞIŞ N. ERGÜN Adalet Bakanı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Avrupa Birliği Bakanı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı F. ÇELİK E. BAYRAKTAR A. DAVUTOĞLU F. ŞAHİN Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çevre ve Şehircilik Bakanı Dışişleri Bakanı Ekonomi Bakanı V. E. BAĞIŞ S. KILIÇ M. M. EKER H. YAZICI Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı V. Gençlik ve Spor Bakanı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Gümrük ve Ticaret Bakanı İ. N. ŞAHİN M. ŞİMŞEK F. ÇELİK M. ŞİMŞEK İçişleri Bakanı Kalkınma Bakanı V. Kültür ve Turizm Bakanı V. Maliye Bakanı Ö. DİNÇER İ. N. ŞAHİN V. EROĞLU Milli Eğitim Bakanı Milli Savunma Bakanı V. Orman ve Su İşleri Bakanı R. AKDAĞ B. YILDIRIM Sağlık Bakanı Ulaştırma Bakanı BEŞERİ İLAÇLARIN FİYATLANDIRILMASINA DAİR KARARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KARAR MADDE 2 – Aynı Kararın 3 üncü maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. “(3) İlaçların fiyatlarında ancak Fiyat Değerlendirme Komisyonunca belirlenecek oranlarda artış yapılabilir. Fiyat listesinde yapılacak değişiklikler, yayımlandığı tarihten 5 iş günü sonra uygulanmaya başlanır. Ancak, fiyat listesine ilave edilen yeni ürünler için bu süre beklenilmez. Depocuya satış fiyatı belirlenirken referans fiyata uygulanan oranların düşüşü nedeniyle eczane stoklarında meydana gelebilecek stok zararları, firmalar tarafından ecza depolarına, depolar tarafından da eczanelere ödenir. Bu kapsamda yapılacak işlemlerde, eczacılar tarafından İlaç Takip Sistemine yapılan bildirimler esas alınır. Fiyat Değerlendirme Komisyonu kararı sonucu yapılan fiyat artışları söz konusu olduğunda, firmaların talebi halinde firmanın kendi ilaçlarına ait eczane stok bilgileri İlaç Takip Sistemi aracılığı ile ilgili firmayla paylaşılır. Firmaların kendi istekleriyle yapılan fiyat düşüşlerinde ise, eczane stoklarında oluşacak kayıpların telafi edileceğinin ilgili firma tarafından taahhüt edilmesi kaydıyla bu süre beklenilmeyebilir. Komisyonun sekretarya hizmetleri Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülür.” MADDE 3 – Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer. MADDE 4 – Bu Karar hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
EK 2 |
||||
17 Aralık 2011 CUMARTESİ |
Resmî Gazete |
Sayı : 28145 |
|
|
TEBLİĞ |
|
|||
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından:
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ
MADDE 1 – 25/3/2010 tarihli ve 27532 sayılı (Mükerrer) Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinin 6.4.1. numaralı maddesine aşağıda yer alan fıkra eklenmiştir. “(13) Kamu kurum iskontolarında yapılan ilave iskonto uygulamaları nedeniyle eczane stoklarında meydana gelebilecek stok zararları firmalar tarafından ecza depolarına, depolar tarafından da eczanelere ödenir. Bu kapsamda yapılacak işlemlerde, eczacılar tarafından İlaç Takip Sistemine yapılan bildirimler esas alınır.” MADDE 2 – Bu Tebliğ 17/11/2011 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer. MADDE 3 – Bu Tebliğ hükümlerini Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı yürütür. |
|