İLAÇ TAKİP SİSTEMİ VE STOK BİLDİRİMİ

HAKKINDA

ÜYELERİMİZE VE MESLEKTAŞLARIMIZA

BİLGİLENDİRME

Değerli Üyelerimiz ve Meslektaşlarımız;

Sendikamız İTS nin devreye girdiği 16 mayıs 2010 tarihinden itibaren sistemin sadece eczanelerde kullanımına karşı çıkmış, bunun firma ve depocu ayağının hayata geçmedikçe sahtecilik, yasa dışı satış, kaçakçılık ve dolandırıcılık gibi ITS nin kuruluş sebebi olan sıkıntılara cevap veremeyeceğini her fırsatta dile getirmişti.

Hatırlanacağı üzere; geçtiğimiz yıllarda bizlerin fatura ile ecza depolarından aldığımız ve kupürünü kesip SGK ya gönderdiğimiz ilaçların, kurum tarafından sahte olduğu iddia edilmiş ve bizlere haksız olarak sahtecilik yaftası yapıştırılmıştı. Sendika olarak bunu kabul etmemiz imkânsızdı ve Danıştaya açtığımız dava sonucu SGK tarafından konulan protokolün 6.3.24 maddesinin yürütmesinin durdurulması ve maddenin iptali sağlanmıştır. SGK tarafından Danıştay üst mahkemesine gönderilen kararın değişmesi de mümkün görülmemektedir.

Ama bu süre zarfında, eczacılarımız çok zarar görmüş, tutuklanmış ve ağır ceza mahkemelerinde yargılanmış, sendikamızın aldığı gerek yürütmeyi durdurma, gerekse maddenin iptali kararı ile bu suçlamaların yarası biraz olsun hafiflemiştir.

İptal edilene kadar geçen süre içinde protokolün bu maddesi; eczacılarımızın eczanelerini kaybetmelerine, borç sarmalına girmelerine ve eczanesini kaybeden veya kaybetmemek için uğraşan meslektaşlarımızın ölümlerine hatta intiharlarına neden olmuştur.

Eczanelerimize ecza depolarından faturalı olarak gelen ilaçların hangi depodan geldiği yargı karşısında ispat edilemiyordu. SGK, ilaç firmalarına “bu ilaç kupürü sahte mi ?” diye sorduğunda tamamından “sahte olabilir” cevabı alınıyor olması meslektaşlarımızı yargı karşısında zor durumda bırakıyordu.

Sendika olarak, resmi kurumlara ilaçlarımızı aldığımız depoların ilaç kutuları üzerine HALOGRAMLARINI koyma zorunluluğu getirilmesini talep ettik. Böylece bizler hastaya vermek üzere elimize aldığımız ilacın hangi depodan geldiğini bilecek ve zaten kanunen depoların sorumluluğunda olan bu durumdan sorumlu tutulmayacaktık.

Sahte ilaçlar yüzünden zarar ettiğini söyleyen ilaç firmaları ve depolarca bu teklif, acilen hayata geçirilmeliydi. Ama ilaç firmaları, depolar ve kurumlar böyle bir uygulamayı kabul etmedi.

Kurumlara fatura edilen reçeteler üzerindeki kupürlerin kaybından ve sahte kupürlerin fatura edilmesinden dolayı zarara uğratıldığını düşünen yetkililerce kupürsüz bir sistem arayışına girildi ve böylece İTS denilen ve eczacıların bugüne kadar TEK PAYDAŞ olduğu bir sistem hayata geçirildi.

Bu sistem nedeniyle de;

Eczanelerimizde mecburen (kuruma ilaç vermek için) teknik yapı değişikliği yaptık.

Düzgün Çalışmayan ve Medulayı da çalıştırmayan İTS ile boğuşmaya başladık.

Kupür kestik, kare kod kestik, barkod kestik, olmadı ilaç kutusu yapıştırdık. Hasta yoğunluğundan kesmeyi unuttuk, paramızı alamadık. Kısacası İTS eczacıların kâbusu oldu.

Değerli üyelerimiz ve meslektaşlarımız,

Sendika olarak, İTS adını ve nasıl çalışacağı bilgisini aldığımız günden itibaren, raporlar hazırladık, yazılı başvurularda bulunduk ve resmi kurumlarla görüşmeler yaptık.

Eczanelerimizin çalışmasını etkileyecek veya zarar verecek olan her şey hakkında mücadele ettik.

Danıştay’a dava açtık ve depolar bu sisteme girmeden biz olamayız dedik.

G2D’ li ürünler için; “ilacın son kullanım tarihi üzerindeki tarihtir, sonradan ilave edilen yapıştırma kare kod üzerindeki tarih değildir” dedik ve bu tarihlerin geçerli olmasını sağladık.

Ancak; Tüm itirazlarımıza rağmen hayata geçen İlaç Takip Sistemine, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren ECZA DEPOLARI da dahil edilecek ve böylece İlaç firmaları, Ecza Depoları ve Eczanelerimiz perakende satışlar dahil tamamen İlaç Takip Sistemine kayıtlı olarak çalışabileceklerdir.

Diğer taraftan; Son yayınlanan İlaç Fiyat Kararnamesi ile düşen ilaç fiyatları yüzünden uğrayacağımız zararın telafi edilmesi için yasal düzenleme yapılmış olup, bu zararların karşılanması için İlaç Takip Sistemine bildirim zorunluluğu getirilmiş, ancak Kamu Kurum İskontosundaki artışlarla ilgili herhangi bir yasal düzenleme yapılmadığı gibi uygulamaya açıklık getirecek yönetmelik değişikliği de henüz yayınlanmamıştır.

Dolayısıyla ;

İlaç Fiyat Kararnamesinde zararın hangi sürede karşılanacağı belirtilmemiş olduğundan 2010 yılı aralık ayındaki indirimlerde olduğu gibi çok uzun sürelerde ve zararın çok azının ödenme ihtimali bulunmaktadır,

Zararların depocu fiyatından mı yoksa daha önceki kısmen de olsa yapılmış olan fark ödemeleri gibi imalatçı fiyatından mı yapılacağına yönelik bir düzenleme bulunmamaktadır.

Zararların karşılanmaması sonucu ilaç firmalarına herhangi bir yaptırım belirlenmemiş olduğundan ve bu süreçte herhangi bir denetim ve kontrol mekanizması ya da yöntemi bulunmadığından dolayı İTS’ye bildirim yapılması durumunda dahi (daha önceki tecrübelerimizden de bildiğimiz üzere) zararlarımızın tamamının karşılanması mümkün görünmemektedir.

Yapılacak yönetmelik değişikliğinde bu sorunların giderilmesi için Sendikamız gerekli girişimleri yapacak ve taleplerimiz hayata geçene kadar takipçisi olacaktır.

AYRICA; ELİMİZDE BAKANLIKÇA YAPILAN BİR AÇIKLAMA VE EN ÖNEMLİSİ BİR KARARNAME MEVCUTTUR.

BU ZARARLARIN TELAFİ EDİLEBİLMESİ YÖNÜNDEKİ MÜCADELEMİZDEKİ BUGÜNE KADAR YAŞADIĞIMIZ EN BÜYÜK SORUN YASAL BİR DAYANAK VE ELİMİZDE ZARARIMIZI TESPİT EDEN RESMİ BİR TESPİT OLMAMASIYDI.

YAYINLANAN BU KARARNAME İLE YASAL DAYANAĞIMIZ OLUŞTUĞUNDAN TEK EKSİĞİMİZ ZARARIMIZIN RESMİ OLARAK TESPİTİ KALMIŞTIR.

TEİS olarak sendikal hakkımızı kullanarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sizler için mücadele edeceğimizden şüpheniz olmasın.

Bunu gerçekleştirebilmemiz için öncelikle eczanenizde bulunan ilaçları, kullandığınız eczane programı vasıtası ile sisteme bildirmeniz gerekmektedir. (Bu konuda kullanmakta olduğunuz eczane programı bayisinden destek alabilirsiniz.)

Bu işlemi 17 Kasım sabahına kadar bitirecek olursanız, Kararnamede zararlarının karşılanması konusu yer almayan Kamu Kurum iskontolarındaki artışlardan doğan zararlar için de elimizde belgemiz olacak ve yapacağımız her türlü hukuki mücadelede elimiz hukuken daha güçlü olacaktır.

Sizlerin sendikası olarak, sendikal hakkımızı kullanarak sizler için mücadele ettik, hiçbir zaman kurumlarla farklı, sizlerle farklı konuşmadık.

Yayınlanan protokol maddelerini görmemişiz, fark etmemişiz demedik.

Tek tek madde madde inceleyerek HUKUKSAL MÜCADELE ETTİK VE KAZANDIK.

BUGÜNE KADAR OLDUĞU GİBİ BUNDAN SONRA DA MÜCADELEMİZE SİZLERİN DESTEĞİ İLE DEVAM EDECEĞİZ VE KAZANACAĞIZ.

Saygılarımızla.

TEİS YÖNETİM KURULU



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat