Pharmactive Teknik Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdürü Fatih Elay, Türkiye’nin ilaç üretiminde son yıllarda önemli adımlar attığını söyledi. Özellikle dünya ilaç sektöründeki gelişmeler ışığında, yüksek teknoloji kullanılarak üretimlerin ülkemizde yapılabildiğini vurgulayan Fatih Elay, “İlaç sektörümüz gelecek yıllarda da ciddi başarılar sağlamaya devam ederek, toplum sağlığına katkı sağlayacaktır. İlaçta dışa bağımlılığı azaltmak için Pharmactive İlaç olarak biz, üstümüze düşen görevi yerine getirmeye çalışıyoruz” dedi.
Pharmactive Teknik Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdürü Fatih Elay, ilaç sektöründe yerelleşme ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
İlaç üretiminde yerelleşmenin son derece doğru ve önemli bir adım olduğunu belirten Elay, “Dünyada bunu uygulamak isteyen çok sayıda ülke var; fakat her ülke başaramıyor. Türkiye ise bu konuda kayda değer bir başarı göstermeye devam ediyor. İlaç sektörü kesinlikle stratejik sektörlerin önde gelenlerinden biridir. Sadece ekonomik anlamda değil, toplum sağlığı açısından da çok önemli. Bu noktada son yıllarda devletimizin yerli üretim konusundaki özel hassasiyetini ülkemiz ve toplumumuz adına çok değerli buluyoruz” dedi.
Türk ilaç sektörünün teknolojisi ve kalite standartlarıyla oldukça ilerlemiş durumda olduğunu ifade eden Elay, “Biz de Pharmactive olarak, yerli üretime geçiş ihtiyacı olan firmalara hizmet verme konusunda ciddi adımlar attık ve çözümler sağladık. Hatta bu konuda başı çeken öncü firmalardan biri olduk. Yerelleşmenin sağladığı ve gelecekte de sağlayacağı temel etkiler, Türk ilaç sektörünün nitelik ve kalite standartları bakımından daha da kuvvetlenmesi ile beraber, zengin bir ilaç üretim yeteneğine ve portföyüne kavuşmasıdır” diye konuştu.
Pharmactive İlaç’ın modern tesislerindeki ait 3 bin 200 metrekarelik Ar-Ge merkezinde farmasotik teknoloji, farmasotik kimya ve proses geliştirme alanlarında çalışmalar yaptığına işaret eden Elay, “Doktora, master ve lisans eğitimi almış uzman AR-GE kadrosuyla, Türk ilaç sektöründeki üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmeyi ve farklı terapötik alanlarda inovatif yaklaşımlarla ürün geliştirmeyi hedefliyoruz. Kuruluşunun 2.yılında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından İlaç Ar-Ge Merkezi olarak onaylanan ve 5 yılda 101 molekül ile 156 dozaj formu geliştirerek EU/TR ruhsat başvuruları yapan PharmAr-Ge; tüm dozaj şekillerindeki ürünleri EU ve regüle pazarlar için geliştirme altyapısına, kapasitesine, bilgi, beceri ve yetkinliğine sahiptir. Inovatif ürün geliştirme yaklaşımı ile pazarda ihtiyaç duyulan jenerik ürünleri, QbD bazlı, EMEA ve ICH regülasyonlarına uygun olarak geliştiren PharmAr-Ge merkezinde; Yeni ürün formülasyon geliştirme, Patent tarama, Ürün iyileştirme & geliştirme, Proje yönetimi konularında doktora ve yüksek lisans derecesine sahip tecrübeli kadrosuyla hizmet veriyor. PharmAr-Ge ürettiği ilaçlarla insan sağlığına katkı sağlıyor”
Pharmactive olarak kendi ürünlerimizi üretmenin yanı sıra farklı firmalara üretim hizmeti de veren bir firma olduklarına dikkat çeken Fatih Elay, şunları söyledi:
“Hatta bu üretim konusunu bir yan iş olarak değil de asli işlerimizden biri olarak görmekteyiz. Bir tedarikçi olmaktan ziyade çözüm ortağı olmak, stratejik ilişkiler çerçevesinde birçok ihtiyaca cevap verebilmek temel yaklaşımımızdır. PharmAR-GE’de sadece jenerik ürünler değil, katma değerli jenerik ürünler de teknolojiye dayalı olarak geliştiriliyor. Pharmactive’in en önemli özelliği bugüne kadar pazara sunduğu ürünlerin hepsini kendisinin geliştirmiş olması. Ürettiğimiz ilaçların toplum sağlığına faydalı olduğunu görmek bizleri memnun etmektedir.”
Elay, “Katma değerli üretimi, hacim bakımından hafif ancak değer bakımından yüksek olarak ifade edebiliriz. Birçok sektörde olduğu gibi ilaç sektöründe de ön plana çıkmaktadır. Tedavi etkinliği bakımından da konvansiyonel ilaçlara nazaran yeni nesil teknikler ile üretilen ilaçlar, daha yüksek katma değere sahiptir. Pharmactive olarak bizde yüksek teknolojiyle ürünlerimizi üretmeye devam ediyoruz” şeklinde konuştu.