SGK’nın Sağlık Bakanlığı tarafından güncellenen son fiyat tarifesi yerine 6 yıl önce belirlenen tarife üzerinden ödeme yapması, eczacıların formüle göre hazırladığı majistral ilaçlarda 4 farklı tarife uygulamasını beraberinde getirdi. Bu uygulama yüzünden, eczacının hazırladığı 19 liralık bir majistral ilacın fiyatı 67 liraya kadar çıkabiliyor. SOSYAL Güvenlik Kurumu’nun (SGK), Sağlık Bakanlığı tarafından güncellenen son fiyat tarifesi yerine 2004 yılı tarifesi üzerinden ödeme yapması, eczacıların formüle göre hazırladığı majistral ilaçlarda 4 farklı tarife uygulamasını beraberinde getirdi. Bu uygulama yüzünden, eczacının mesai saatleri içinde hazırladığı 19 liralık reçeteli bir majistral ilacın fiyatı, nöbetçi eczanede 29.5 TL’ye çıkıyor. Şayet aynı ilaç reçetesiz alınırsa, bu kez Sağlık Bakanlığı’nın tarifesi devreye giriyor ve mesai saatleri içindeki fiyatı 44 TL olurken, nöbetçi eczanede 67 liraya satılıyor.

Tartışmalar yaşanıyor

Doktor tarafından reçeteye yazılan majistral ilaçlar eczanelerde hazır bulunmuyor, formüle göre eczacılar tarafından hazırlanıyor. Eczanelerin bu tür ilaçlar için 3 katı bulan fiyat farkını uygulaması, kafa karışıklığına yol açtığı gibi eczacılar ile hastalar arasında da tatsız tartışmaları beraberinde getiriyor. En büyük fiyat farkı, dış ve orta kulak iltihaplarında kullanılan Alcool borique sature adlı majistral ilaçta oluşurken, SGK reçetesiyle 8 TL’ye satılan şişme ve morarmalara karşı kullanılan Eau de Goulard adlı ilacın nöbetçi eczane fiyatı, 26 lira oluyor. 21 TL’lik Eau de Borique adlı solüsyon 45 TL’ye, 12.5 TL’lik 100 gram Vaseline Salicylique’da 30 TL’ye çıkarken, 25 TL’lik Oxygene acid borique’in nöbetçi eczanedeki reçetesiz fiyatı da 51 TL oluyor.

Top SGK’ya atılıyor

Eczanelerin aynı majistral ilaç için 4 farklı fiyat uygulamasıyla ilgili olarak Türk Eczacılar Birliği Genel Sekreteri Özgür Özel’le görüştük. Özel, "Majistral ilaçlar formüle göre eczacılar tarafından özel olarak hazırlandığı için kişiye özel hazırlanıyor ve sürümü de fazla olmuyor. Ancak, bu ilaçları hazırlamak, eczacıların başlıca görevlerinden biridir. Buna karşın SGK’nın da bu ilaçların gerçek bedelini ödeme konusunda sorumlulukları var. İlaç fiyatlarını belirleme Sağlık Bakanlığı’nın yetkisinde. Bakanlık 2 yıl önce majistral ilaç tarifelerinde güncellemeye gitti. Ancak, SGK, bu güncellemeyi kabul etmiyor ve sadece 2004 yılında belirlenen tarife üzerinden ödeme yapıyor. Bu da, aynı majistral ilaç için farklı fiyat uygulamalarına neden oluyor" dedi. Başvurulara rağmen SGK’nın güncellemeyi yansıtmadığını da savunan Özgür Özel, "6 yıl önceki tarifeler hâlâ uyguluyor. Bu da SGK tarafından karşılanan majistral ilaç fiyatlarının güncel fiyatlarla arasında fiyat farklılıklarının oluşmasına neden oluyor. Oysa, SGK’nın uyguladığı tarife, bu tür ilaçların hammadde maliyetini bile karşılamaya yetmiyor" dedi.

Medula da eski sistemi tutuyor

İSTANBUL Eczacılar Odası, eczanelerde oluşan fiyat farkıyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: "SGK, majistral ilaçlara ait reçetelere provizyonu Medula Reçete Provizyon Sistemi üzerinden veriyor. Ancak SGK’nın bu majistral ilaçlara ait hesaplama tarifesi, uzun yıllardır güncellenmediği için fiyatlar eski hali ile sistemde yer alıyor. Bu uygulamayla eczacılar güncel olmayan tarifeleri kullanmak zorunda kalıyor. Eczacılar SGK dışı ilaçlarda ise; Türk Eczacıları Birliği’nin en son güncellediği majistral ilaç tarifesini uyguluyor. Aradaki fark da bu."

Hangi majistral ilaçta fiyat farkı ne kadar

MAJİSTRAL İLAÇ

TEB Normal

TEB Nöbet Satış

SGK Normal Satış

SGK Nöbet Satış

Eau de Goulard %2 (1000 cc)

17,32 TL

25,98 TL

8,09 TL

12,14 TL

Eau de Borique %2 (1000 cc)

29,81 TL

44,71 TL

21,78 TL

32,67 TL

Alcool borique sature %3 (1000 cc)

44,89 TL

67,33 TL

19,66 TL

29,49 TL

Vaseline salicylique %20 (100 gr)

19,66 TL

29,49 TL

12,53 TL

18,80 TL

Oxygène acid borique %2 (1000 cc)

34,54 TL

51,81 TL

24,50 TL

36,75 TL



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat