ECZACI KAMUOYUNA

26.11.2009

AKP hükümeti bugün yayınlanan Genelge ile 24 bin eczacıyı gözden çıkardığını açıkça ortaya koymuştur.

Sağlık Bakanlığı tarafından bugün yayınlanan Genelgede, meslektaşlarımızın raf zararlarının karşılanması konusu ilaç sanayisinin keyfiyetine bırakılmıştır. Bakanlık, yayınladığı genelgeyle, raf zararlarımızın karşılanması konusunda hiçbir yaptırım öngörmeyen kararname ve tebliğ hükümlerini hatırlatmakla yetinmiştir.

4 Aralık'ta yürürlüğe girecek İlaç Fiyat Kararnamesi ve Sağlık Uygulama Tebliği hükümleri ile eczanelerimizde oluşacak ekonomik yıkımı durdurmak için, hükümet ve ilgili bakanlıklar şu ana kadar hiçbir somut adım atmamışlardır.

Türk Eczacıları Birliği'nin ilaç sanayisi ve hükümet temsilcileriyle iki ayı aşkın bir zamandır süren görüşmeleri ise bir "oyala(n)ma"dan öteye geçememiştir.

Başından beri söylüyoruz. Türkiye'de kamu ilaç harcamalarının yıllar içinde katlanarak artmasının sorumlusu biz eczacılar değiliz. İlaç üzerinden fahiş kârlar elde eden zaten hiçbir zaman biz olmadık. Kamunun ilaç harcamalarında tasarruf elde etmek üzere attığı adımların yükünü ne biz eczacılar ne de hastalarımız ödemek zorundayız.

Eğer tasarruf edilmek isteniyorsa, bunun muhatabı ilaç sanayisidir. Tasarrufun kaynağı ise yıllarca kamudan ve halkımızdan elde ettikleri fahiş kârlardır.

Hükümetin Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın getirdiği tüm sıkıntı ve olumsuzluklara karşın, başından itibaren ilaç hizmetini hiçbir aksamaya yer bırakmadan, özveriyle sürdüren biz eczacıların tasfiyesine neden olacak bu tedbirlerin, bugünümüzü ve geleceğimizi yok etmesine izin vermeyeceğiz.

Yaşanacak yıkımın önlenmesi için;

  1. İlaç Fiyat Kararnamesinin eczacıların talepleri dikkate alınarak yeniden düzenlenmesini ve bu düzenleme ile eczacı kârlılığının %30'un üzerine çıkarılmasını ve eczacıya kutu başına bir meslek hakkı verilmesini,
  2. Kamu kurum iskontosunun eczane ekonomilerinde yol açtığı tahribata artık bir son verilmesini ve kamu kurum iskontosu yükünün eczaneler üzerinden kaldırılmasını,
  3. Eczanelerde ilaç fiyat düşüşleri nedeniyle yaşanacak ekonomik kayıpları karşılayacak yasal önlemlerin alınmasını,
  4. 4 Aralık 2009 tarihli ilaç fiyat düşüşleri nedeniyle oluşacak stok zararlarımızın firmaların yazılı taahhütleri ile karşılanmasını talep ediyoruz.

Eczanelerin teker teker kapanmasına neden olacak uygulamalara karşı, eczacılar ilk uyarılarını 4 Aralık 2009 Cuma günü eczanelerini hep birlikte kapatarak yapacaklar.

Taleplerimiz karşılanana kadar örgütlü mücadelemizi sürdüreceğiz!

İstanbul Eczacı Odası
Yönetim Kurulu



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat