İlaç fiyatlandırmasında yeni dönem


İlaç fiyatlarını belirleyen yeni euro kuru ve çarpanı 4 Eylül’de devreye giriyor.
 
Yeni kuralların, ilaç fiyatlarına yüzde 3 ila 5 oranında bir artış getirmesi bekleniyor.
 
Fiyat Değerlendirme Komisyonu’nun (FDK) 20 Temmuz’da aldığı kararla, yeni fiyatlandırmalar bir önceki yılda kaydedilen euro/TL kurunun yüzde 70’i esas alınarak gerçekleştirilecek. 

14,6 milyar dolarlık ilaç pazarını yakından etkileyecek yeni fiyatlandırma kuru çarpanı 4 Eylül’den itibaren fiyatlara yansımaya başlayacak. Fiyat Değerlendirme Komisyonu’nun (FDK) 20 Temmuz’da aldığı kararla, yeni fiyatlandırmalar bir önceki yılda kaydedilen Euro/TL kurunun yüzde 70’i esas alınarak gerçekleştirilecek.

Yeni düzenlemenin, ilaçların depocuya satış fiyatlarında yüzde 3 ila 5′lik bir artış getirmesi bekleniyor.

Sözcü’ nün haberine göre; Beşeri ve Tıbbi ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Karar’ı değerlendiren Esin Avukatlık Ortaklığı avukatlarından Av. Ozan Haşmet Güner, değişikliği “İlaç fiyatlarının hesaplanmasında kullanılan Euro/TL kuru, 2015 sonuna kadar 11 Mayıs-9 Haziran ortalaması üzerinden hesaplanacak. 2016 yılı başından itibaren ise bir önceki yıl ortalaması esas alınacak. Bu ortalamalar da 0,7 ile çarpılarak bulunan değer, ilaçların fiyatlarının belirlenmesine temel alınacak. İlaç şirketleri, kurdaki düzenlemeye rağmen geçmiş dönem ortalamasının alınması ve bunun da 0,7 ile çarpılması nedeniyle fiyatlandırmada baskı hissetmeye devam edecek” şeklinde yorumladı. Türkiye’deki ilaç harcamalarının yaklaşık 85 milyar TL civarında olduğunu hatırlatan Güner, yeni kararın genel resmi önemli ölçüde etkileyebileceğinin altını çizdi.

2009’da Fiyat Değerleme Komisyonu ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan Euro döviz kurunu 1,9595’e sabitlemiş ancak bu oran TL karşısında güçlenen Euro nedeniyle fiyatlandırmada baskı hisseden ilaç sektörünü sıkıntıya sokmuştu.

Diğer yandan, İlaç fiyatlandırma kurallarının genel çerçevesini, 2007 yılında çıkarılan Bakanlar Kurulu kararı oluşturmaktaydı. İlaçlar için referans fiyatlandırma sistemini kullanan ülkemizde referans fiyat; ürünün pazarlama ruhsatı almış olması ve söz konusu ülkelerde fiili olarak satılması kaydıyla beş Avrupa Birliği referans ülkesinde, ürünün imal edildiği ülkede ve ürünün ithal edildiği ülkedeki depocuya satışta kullanılan fiyatlardan en düşük olan anlamına geliyor.

2007 fiyatlandırma kararına göre, euro türünden belirlenen referans fiyat, sabitlenmiş döviz kuru üzerinden Türk lirasına çevrilmekteydi. 2007 kararı, Fiyat Değerlendirme Komisyonu’nun döviz kurundaki dalgalanmalar doğrultusunda döviz kurunu gözden geçirmek için üç ayda bir ve gerektiğinde olağanüstü toplanmasını zorunlu kılmaktaydı. En son 2 Nisan 2009’da toplanan komisyon euro/TL döviz kurunu 1,9595’e sabitlemiş; ancak o tarihten bu yana değiştirmemişti.

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği, Sağlık Bakanlığı’na karşı komisyonun toplanması talebiyle dava açmış, ancak davayı kazanmasına ve komisyonu toplanmaya zorlamasına karşın sabitlenmiş kurda bir değişikliğe gidilmemişti. Bunun üzerine Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği ikinci bir dava açarak komisyonun sabit kuru revize etmesini talep etmiş ve bu davayı da kazanmıştı.

Sözcü


Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat