Ege Eczacı Odaları Sonuç Bildirgesi
Ege Eczacı Odaları Danışma Kurulu Toplantısı 19-21 Ocak 2007 tarihlerinde Isparta’da yapılmış ve aşağıdaki kararlar alınmıştır.
1-) İlacın üretiminden hastaya sunumuna kadar her aşamasında yer alan ve en yalın tanımı ile ilacı bilen biz eczacıların üst örgütünün ülkemiz insanlarının tedavisinin şekillendirildiği ilaç uygulama talimatlarının oluşturulmasında sadece görüş soruları ve pek çok görüşü de değerlendirmeye alınmayan bir statüde tutulmasını kabul edilemez buluyoruz.
Bilimsellikten uzak, sıklıkla maliyet unsuru dışında hiçbir veri gözetilmeksizin yapılan pozitif listenin de, hastanın ilaca ulaşımını zorlaştırarak tasarruf etme çabalarının da halk sağlığını tehdit eder duruma ulaştığı yadsınamaz bir gerçektir.
Bilimsel kriterlerden yola çıkan, halk sağlığı ve hasta haklarını önceleyen, ülke kaynaklarını en ekonomik şekilde ve doğru yerde kullanma temeline oturan, ulusal ilaç sanayinin ve biz eczacıların yarınlara güvenle taşınmasını da katkı yapacak ulusal bir ilaç ve eczacılık politikasının T.E.B. tarafından oluşturulması gereğini savunuyoruz.
Bu amaca yönelik olarak, akademisyenler, eczacı odaları ve geri ödeme uzmanlarının da katkısıyla oluşturulacak bir çalışma grubu zaman yitirilmeden oluşturulmalıdır. Ortaya çıkacak olan taslak, ilgili bakanlıklar ve kamuoyu ile paylaşılarak bugüne kadar hasta, eczacı ve kamu açısından yaşanan aksaklıkları çözecek bir reçete olarak ilacın gerçek sahiplerince önerilmesi, sorunun kökten ve kalıcı çözümünü getirecektir.
2-) 2007 yılında kamu ilaç alım ortak protokolünde,
Ödeme süresinin 30 (otuz) günü aşmaması, reçete kontrollerinin tamamının yapılması ve ödenmesi, bu süre içerisinde yapılamaması halinde fatura tutarının tamamının avans olarak ödenmesi ve kontrol gecikmelerinden kaynaklanan kesintilerde yapılan faiz uygulaması kaldırılmalıdır.
Provizyon sistemi B.U.T. ile uyumlu olmalı, onay alınan reçetelerde bilgilerin doğru olması halinde kesinti yapılmamalıdır.
Yeni sözleşmede geçmiş yıllarda yer alan, kamu kaynaklarının doğru kullanılmasını sağlayan ve etik kirlenmeyi önleyen;
Yatan hasta,
İşyeri Hekimi,
Kan Ürünü,
Eritropoietin ve Diyaliz Solüsyonları,
Reçetelerinin eczacı odalarınca dağıtılması uygulaması kesinlikle yer almalıdır.
Ayaktan tedavilerde ve taburcu hastalarına, hastane eczanelerinden kesinlikle ilaç hizmeti verilmemelidir.
Reçete toplama ve yönlendirmeye protokolde cezai yaptırımlar getirilmelidir.
Hukuki açıdan hiçbir geçerliliği olmadığı halde, hastadan ödediği ilaç fiyat farkı için imza alınmasını tarif eden bir madde yer almamalıdır.
3-) Finans Kurumu projesinde kesinlikle geri ödeme kurumları da sorumluluk almalıdır. Eczacı kendi alacağına faiz öder hale getirilmemelidir.
4-) Mesleğimizi tehdit etmekte olan olumsuz gelişmelerde duyarlı tavrımızı sürdüreceğimizi ve örgüt bütünlüğü içinde yapılacak her türlü eyleme katkı sağlayacağımızı eczacı kamuoyuna duyururuz.
İZMİR ECZACI ODASI
ESKİŞEHİR ECZACI ODASI
ISPARTA-BURDUR ECZACI ODASI
DENİZLİ ECZACI ODASI
AYDIN ECZACI ODASI
MANİSA ECZACI ODASI
BALIKESİR ECZACI ODASI
MUĞLA ECZACI ODASI
AFYONKARAHİSAR ECZACI ODASI
KÜTAHYA ECZACI ODASI
ÇANAKKALE ECZACI ODASI
UŞAK ECZACI ODASI