Avrupa Parlamentosu Üyelerine Doğrudan Tüketiciye Yönelik “Yaratıcı” Reklamların Önünü Açmayın Uyarısı
 
Bağımsız reçete yazanlara yönelik yayın kuruluşları, hasta ve sağlık haklarını savunan örgütler, Avrupa Parlamentosu Çevre, Kamu Sağlığı ve Gıda Güvenliği (ENVI) Komitesi üyelerine ilaç “reklamlarına” kapıları kapatmaları ancak hastalara ilaçlara ilişkin bağımsız bilgiye erişim olanağı sağlayacak değişiklikleri desteklemeleri konusunda
çağrıda bulunuyor. Avrupa Farmasötik Endüstrisi Birliği (EFPIA) bu örgütlerin konuya ilişkin olarak endüstrinin konumunu yanlış yansıttıklarını düşünüyor.
 
Komite Avrupa Komisyonu’nun hazırladığı (taslak bir direktif ve düzenleme olan) eczacılık paketi teklifinin, tartışmalı “hastayı bilgilendirme” kısmını Eylül ayında oylamayı planlıyor.Paketin bu bölümü halka reçeteli ilaçlara ilişkin bilgi sunumunda farmasötik firmalarına bir rol vermeyi amaçlıyor.
Uluslararası İlaç Bültenleri Birliği [The International Society of Drug Bulletins], Uluslararası Sağlık Hareketi-Avrupa [Health Action International (Europe)] ve Avrupa’da İlaç Forumu [Medicines in Europe Forum] mevcut durumda terimler değişmiş olsa da – artık doğrudan tüketiciye “reklam” değil doğrudan tüketiciye “enformasyon/bilgi” deniliyor- amacın hala aynı olduğunu söylüyor.
 
Söz konusu üç kuruluş, (mevcut doğrudan tüketiciye yönelik reklam yasağını sürdürmek için bir takım yollardan yapılan birçok değişiklik aracılığıyla) Parlamento üyelerinin reçeteli ilaçların doğrudan tüketiciye yönelik reklamının yapılmasının tehlikelerine dair bir bilinç geliştirmiş olsalar da üyelerin mevcut teklifteki olası zararları öngörememiş
olabileceklerini söylüyor. Nitekim söz konusu teklifteki düzenlemelerden biri, firmaların “içeriğinin prospektüslerde, ürün karakteristiği özetlerinde ve değerlendirme raporlarında yer alan bilgilerin ötesine geçmediği” noktalarda “bilgiyi” dolaşıma sokabileceklerini belirtiyor (değişiklik 64 ve direktif teklifinin 146. Maddesi). Ancak, söz konusu kuruluşlar bu düzenlemelerin “reklam amaçlı mesajları iletmek için hazırlanacak
‘yaratıcı’ reklamların önünü açabileceğini” vurguluyor.
 
Kuruluşlar, doğrudan tüketiciye reklama izin veren ABD’deki deneyimin yetenekli reklamcıların böylesi bir yasal boşluğu nasıl sömürdüklerini gösterdiğini söylüyor.
 
Burada tüketiciye yönelik mesajlar analiz edildiğinde ilacın olumlu yönlerine odaklanıldığı görülüyor ki bu da advers ilaç etkileşimleri riskini anlaşılır kılıyor.
 
Söz konusu üç grup böylesi bir düzenleme yerine Parlamento üyelerinin reklam amaçlı olmayan, bağımsız ve karşılaştırmalı olarak sunulan bilgiye erişimi geliştirmeyi amaçlayan ve Avrupa düzeyinde ve ulusal düzeydeki denetleyici kuruluşların şeffaflığını arttırıcı değişikler için oy vermelerini istiyor. Eczacılık paketinin hastaya verilen bilgiye
ilişkin kısmının 18 Ekim’de parlamentoda oylamaya sunulması bekleniyor,
 
Bakanlar Kurulunda tartışılması için ise tarih 6 Kasım olarak belirlendi.
Bu üç kuruluşun açıklamasına karşılık EFPIA Sözcüsü “Farmasötik endüstrisinin Komisyonu’nun teklifindeki konumunun böylesi kasti bir biçimde yanlış temsil edilmesinin endüstriyi yıpratmaya yönelik olduğu kadar tahmin edilebilir de olduğunu ve sadece tartışmayı bulandırmaya yarayabileceğini” söyledi.
 
Sözcü, Komisyonun teklifinde doğrudan tüketiciye yönelik reklam konusuna bir düzenleme olmadığını ve endüstrinin ne geçmişte ne de günümüzde doğrudan tüketiciye yönelik reklam için çaba sarf ettiğini belirtti.
 
Temmuz Raporu


Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat