‘Laik düzen erozyona uğruyor’ diyen Gaffney’a göre, Obama bu gidişata destek verir gibi görünmemeli:

Türkiye göz göre göre yok oluyor

20 yıldır Türkiye’nin İslamlaşmanın yayılmasına karşı önemli siper olduğunu savunuyorum. Ancak Türkiye gözlerimizin önünde yok oluyor. Eğer Obama dikkatli olmazsa İslamlaşma olgusunun giderek daha fazla parçası olan, kurumlarına sızılmış, Atatürk tarafından öngörülmüş politikaların bir tarafa atıldığı bir Türkiye’yi desteklemiş olacak. Bush da yeterince dikkatli değildi. Laik ve İslamlaşmamış bir Türkiye’yi takdir etme konusunda her iki yönetim altındaki dışişleri bakanlığı da, pek çok Avrupa ülkesi de bu konuda dikkatli değil.

ELÇİN POYRAZLAR

WASHINGTON - Frank Gaffney Washingtonda AKPye muhalif bir tutum sergileyen sayılı uzmandan biri. Gaffney bundan bir süre önce Washington Times gazetesindeki köşe yazısında ABD Başkanı Barack Obamanın Türkiyeye giderek İslamcı bir hükümete hürmet edeceği görüşünü öne sürmüştü. Türkiyede laik düzenin erozyona uğradığını söyleyen Gaffney, Obamanın bu gidişata destek verir görünmemesi gerektiği kanısında. Gaffneye göre Ergenekon davası Klasik totaliter bir oyun.

- Washington Times gazetesinde çıkan makalenizde Obamayı Türkiyeye gideceği için eleştirdiniz. Bunun neden kötü bir fikir olduğunu düşünüyorsunuz?

GAFFNEY - Obamayı Türkiyeye gideceği için değil orada yapacakları için eleştiriyorum. Medeniyetler İttifakı Obamanın katılmaması gereken bir toplantı. Obamanın bu toplantıya katılması ABDnin Türkiyenin İslamlaşmasına ilgisiz kaldığı görüşünün yanı sıra İslam Konferansı Örgütü üye ülkelerin saldırgan politikalarına ve Batı toplumlarında giderek artan bir şekilde şeriatı dayatma gündemlerine destek verdiği görüşünü güçlendirecek.

- Medeniyetler İttifakına neden karşı çıkıyorsunuz?

- Bugünkü uluslararası örgütlerin çoğu gibi Medeniyetler İttifakı da zengin bir azınlığın gündemini yansıtır oldu. Şeriata hakaret edilmesine karşı cephenin lokomotifi haline gelen İslami Konferans Örgütü gibi. Ve bu örgütün çok kültürlülük, çeşitlilik, Müslümanlara hassasiyet adı altında Batı toplumlarına kurnazca yakınlaşmak için bir dizi adımları var. Bu gündem Batı dünyasında özgür insanların yaşamına kattığı ve önemsediği değerler ve özgürlüklere aykırı.

- Sizce Obama neden Türkiyeye gidiyor?

- Obama Müslüman bir başkente giderek büyük bir konuşma yapacağını açıkça söylemişti. Bu konuşmayı Türkiyeden yapacağı belli değil ama bu gezi bunun için bir fırsat. Obamanın ayrıca Müslüman dünyasına saygıyla yaklaşmakgibi de bir gündemi var. Benim endişem bunun sunulma tarzının Müslüman dünyasında çoğunluk tarafından saygı değil bir boyun eğme olarak algılanacak olması. Bu düşmanlarımız arasında en kötü dürtüleri güçlendirecektir.

- Obamanın Türkiyeye giderek siyasi İslama destek verdiğini mi düşünüyorsunuz?

- Ben büyük bir Türkiye hayranıyım. 20 yıldır Türkiyenin İslamlaşmanın yayılmasına karşı önemli siper olduğunu savunuyorum. Türkiye Batı için dünyanın çok önemli bir bölgesinde bir çapa. Ancak Türkiye gözlerimizin önünde yok oluyor. Obama dikkatli olmazsa İslamlaşma olgusunun giderek daha fazla parçası olan, kurumlarına sızılmış, Atatürk tarafından öngörülmüş politikaların ve anayasadaki ilkelerin bir tarafa atıldığı bir Türkiyeyi desteklemiş olacak. Ondan önceki başkan Bush da yeterince dikkatli değildi. Laik ve İslamlaşmamış bir Türkiyeyi takdir etme konusunda her iki yönetim altındaki dışişleri bakanlığı da dikkatli değil. Pek çok Avrupa ülkesi de bu konuda dikkatli değil. Türkiyede laik düzen İslamlaşan bir ülkenin önünü açacak şekilde erozyona uğruyor.Obama dikkatli olmazsa oradayken bu sürece destek vermiş görünecek.

- Bush yönetimi AKPyi açık bir biçimde destekledi, Türkiyeyi ılımlı İslam ülkesiolarak tanımladı. Yeni yönetimin tutumu ne olacak?

- Eğer ben yönetimde olsaydım Türkiyedeki geleneksel uygulamalara, anayasal ilkelere ve yerleşik laik kurumlara vurgu yapardım. Bu Müslüman Kardeşler yaklaşımından çok daha iyidir. Bu ilkeleri terk eden bir ülkenin kesinlikle ABnin parçası olma şansına sahip olmadığını açıkça söylerdim. Ülkede baskıcı bir ortama neden olan bu erozyonun sürmesi hem Türkiye için hem de Batı ile olan ilişkileri açısından zararlı.

- Obama bu konuda sizce Bushtan farklı bir tutum belirleyebilecek mi?

- Obamanın Bushun çizgisini takip etmesi hatta daha da az dikkatli olması yüksek olasılık. Clinton ve Bush yönetimi altındaki dışişleri bakanlığı İslamcılar seçimle geldiği sürece bunun kabul edilebilir olduğunu savundular. İslamcıların ülkeyi nereye götüreceğine, demokrasinin kurumlarına neler yaptıklarına bakmadan bunun iyi bir şey olduğunu düşündüler. Ben kişisel olarak bunun iyi bir şey olduğunu düşünmüyorum. ABDden gelecek bu yöndeki bir mesaj Türkiyeyi ve Avrupayı gerçek tehdide karşı aşılayacaktır.

Erdoğan AB’yi kullanıyor

- Obamanın İslam dünyasına yönelik politikası nasıl olmalı?

- Benim görüşlerim Obamanınkinden çok farklı. Eğer başkan olsaydım kapsamlı, dini, siyasi, yasal bir program olan ve acımasız bir biçimde baskıcı küresel bir teokrasi yaratma hedefine odaklı şeriat ile dindar Müslümanları birbirinden ayırırdım. Ki bu Müslümanların çoğu böyle bir rejim altında yaşamak istemediği gibi kimseye de bunun dayatılmasından yana değil.

- Türkiyenin AKP yönetiminde Batıdan uzaklaştığı görüşüne katılıyor musunuz?

- Bence Başbakan Tayyip Erdoğan bundan çok daha karmaşık bir oyun oynuyor. AB sürecini, zaman kazanmak, orduyu baskı altında ve yargıyı emrinde tutmak, devletin kurumlarında gücünü pekiştirmek için kullanıyor. Bağımsız medyayı ortadan kaldırarak, eğitimdede egemenlik kurmayı ve iş dünyasındaki kontrolünü arttırmayı hedefliyor. Ve Avrupanın parçası olma projesi bunun gibi hedefleri gerçekleştirmeye yardımcı oluyor. Erdoğanın aynı zamanda Batının düşmanlarına da ulaşmaya çalışması NATOdan uzaklaşma ve Batı yanlısı bir ülke geleneğinden kopma olarak yorumlanıyor.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat