EMEK ÖRGÜTLERİ HALKIN TALEPLERİNİ ESAS ALMALI, YANLIŞA ORTAK OLMAMALIDIR!
“TADİLÂT” HİÇBİR SORUNU ÇÖZMEZ;
SOSYAL GÜVEN(SİZ)LİK VE GENEL SAĞLIK(SIZLIK) SİGORTASI GİRİŞİMİNİN TEMEL PARAMETRELERİ DEĞİŞTİRİLMELİDİR!
AKP Hükümeti’nin Sosyal Güvenlik “Reformu” adı altında hayata geçirmeye çalıştığı düzenlemelerin toplumun emeğiyle geçinen bütün kesimlerinin sağlık ve sosyal güvenlik haklarına bir saldırı olduğunu defalarca ifade ettik.
İfade etmekle yetinmedik; aylardır toplantılarla, panellerle, basın açıklamalarıyla, yürüyüşlerle, bildirilerimizle, pankartlarımızla, dövizlerimizle, sloganlarımızla milyonlarca vatandaşımıza anlattık.
Nitekim Emek Platformu’nun çağrısıyla 13–14 Mart 2008 günlerinde ülkemizin dört bir yanında Türkiye emek hareketinin uzun yıllardan sonraki en kitlesel eylemleri hayata geçirildi.
Mahallelerde, fabrikalarda, hastanelerde, meydanlarda, sokaklarda, otobanlarda gerçekleştirilen protestolara toplumsal katılım ve destek muazzam oldu. Bu muazzam tepki Sosyal Güven(siz)lik ve Genel Sağlık(sızlık) Sigortası girişiminin toplumumuzun vicdanında müebbeten mahkûm olduğunu herkese gösterdi. Bu ülkenin yalnızca örgütlü çalışanları değil, emeklileri, gençleri ve kadınları talepleri için ortaya çıktı, mahallelerde esnaf tepkileri kepenk kapatmaya kadar vardı.
AKP Hükümeti; milyonlarca emekçinin gösterdiği tepki karşısında Sosyal Güven(siz)lik ve Genel Sağlık(sızlık) Sigortası girişimini emek örgütleriyle birlikte tekrar gözden geçirme kararı aldı. Ancak bu gözden geçirmenin çerçevesinin sadece küçük düzeltmelerle sınırlı kalacağını, temel parametrelerde ise hiçbir değişikliğe gitmeyeceğini açıkladı.
Bu temel parametreler ki;
İşçisi, kamu çalışanı, esnafı, çiftçisi, emeklisi, yaşlısı, genci, ev kadını, öğrencisi ile bu ülkenin çalışan ve üreten bütün insanları ve onların çocuklarının siyasi iktidardan talebi bu doğrultuda yapılacak bir reform, Emek Platformu’ndan beklentisi böyle bir reform için mücadeledir.
Hâlbuki Sosyal Güven(siz)lik ve Genel Sağlık(sızlık) Sigortası girişiminin temel parametrelerini değiştirmeden yapılacak bir tâdilatın bu talepleri karşılaması mümkün değildir. Bu nedenle öncelikle mevcut SSGSS Kanun Tasarısı’nda tadilât yapma çalışmalarından vazgeçilmeli, Tasarı tamamen geri çekilmelidir.
Öte yandan, özellikle 13–14 Mart 2008 günü gerçekleştirilen eylemler toplumun geniş kesimlerinin gönlünün kazanmış; Emek Platformu’na ve onu oluşturan örgütlere olan desteğini fevkalâde arttırmıştır. Bu koşullarda, Emek Platformu’nun SSGSS Kanun Tasarısı’nda sınırlı bir tadilâtı her ne gerekçeyle olursa olsun kabul etmesi ise başta kendisini oluşturan örgütlerin üyeleri olmak üzere çalışan kesimleri hayal kırıklığına uğratacak ve bu süreçte oluşan güveni yok edecektir.
Oysa, Sosyal Güven(siz)lik ve Genel Sağlık(sızlık) Sigortası düzenlemesini bir kenara atıp toplumun emeğiyle geçinen kesimlerine sağlıklı bir yaşam ve güvenli bir gelecek sağlayacak gerçek bir reform için mücadele etme imkânı bugün her zamankinden daha fazladır. Bugün, sağlık ve sosyal güvenlik haklarımız için en büyük güvencemiz kendi gücüne güvenen ve iradesini ortaya koymaktan çekinmeyen bir emek hareketidir.
Son olarak, beş buçuk yıldır iktidarda bulunan AKP’ye bir uyarıda bulunuyor ve uyarımızın sağduyu ile değerlendirileceğini umuyoruz:
Cumhuriyet tarihinin bu en gayri insani, bu en gayri vicdani, bu en gayri ahlâki Sosyal Güven(siz)lik ve Genel Sağlık(sızlık) Sigortası girişimini IMF’nin dayatmasına boyun eğerek TBMM’den geçiren bir siyasi partinin sonraki günlerde bu icraatının mağdurlarına ülkemizde yaşanan son gelişmeler bahanesiyle kendisinin “mağdur” olduğunu anlatmaya çalışması beyhude bir çaba olacaktır.
Kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.
BİZ KARŞI ÇIKARSAK YAPAMAZLAR!
HERKESE SAĞLIK/GÜVENLİ GELECEK PLATFORMU-İSTANBUL
Kaynak---İstanbul Eczacı Odası