Silah ticaretinin denetlenmeyişi dünya çapında çatışmaları, yoksulluğu ve insan hakları ihlallerini körüklüyor. Her hükümet bu durumdan sorumlu. Silah ihracatını düzenleyen küresel ve bağlayıcı bir düzenlemenin olmaması nedeniyle, silahlar geçmemesi gereken ellere geçiyor.

Uluslararası Af Örgütü (UAÖ), Oxfam ve Uluslararası Hafif Silahlar Eylem Ağı (IANSA), silah ticaretini kontrol altına alacak uluslararası bir Silah Ticareti Sözleşmesi”nin Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilmesi için dünya çapında bir kampanya başlattı. “Silahlar Denetlensin” adlı kampanyanın amacı, silahlanmanın ve silahların kötüye kullanılmasının azaltılması ve hükümetlerin bağlayıcı bir silah ticareti anlaşması yapmasını sağlamak.

Bu Sözleşme, silahların insan hakları ihlallerinde kullanılabileceği ülkelere ihracını yasaklayacak.

- Her yıl 16 milyar mermi üretiliyor - bu, kadın, erkek, çocuk her birimize 2 mermi demek.
- Hafif silahlar o kadar yaygın ki, dünya çapında her 10 kişiye bir silah düşüyor.
- Sivillerin sahip olduğu silah sayısı, devletlerin elindekinden daha fazla. Hafif  silahların yüzde altmışı sivillerin elinde.
- Dış yardım alan ülkeler sıralamasında ikinci olan Endonezya, aldığı yardım miktarının neredeyse tamamı kadar parayı ordu için harcıyor.
- Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi”nin 5 daimi üyesi olan ABD, Britanya, Fransa, Rusya ve Çin dünya konvansiyonel silah ihracatının % 88’ini elinde tutuyor.

KAMPANYAYLA İLGİLİ DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN:
Dünyada 98 ülkede 1000’i aşkın firma tarafından üretilen 639 milyon ateşli silah var, bir başka deyişle her on kişiye bir silah düşüyor. Her yıl 500 000’den fazla insan hafif silahlarla öldürülüyor: Dakikada bir kişi. Daha sıkı uluslararası silah denetimi için desteğinizi gösterin. Milyonda bir olun...

 www.controlarms.org

www.amnesty.org.tr/silahlardenetlensin


 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat