Sağlıkta sorunlar daha da büyüyecek

Prof. Dr. Rana Yavuzer Anadolu, Miami Üniversitesi, Miller Tıp Fakültesi konuk öğretim üyesi, ranaanadolu@hotmail.com, www.profdrranaanadolu.com

Doğrudur, sağlık alanında sorunlar derinleşip kangren olmaktadır. Sağlık sektöründe hekim ve sağlık personeli, eczacılar ve ilaç sanayii ve hastalar mağdur ediliyor. Aslında amaç son derece basit; bedava iş gücüne dönüştürülmekte olan hekim ve sağlık personelinin yanı sıra, maliyetin altında ilaç temini yolu ile, seçmene şirin görünmek. Yaklaşan seçimlere bu destekle girmek. Sözün özü popülizm.

Ne yazık ki sağlık sektöründe "Bol doktor, bedava hizmet ve sudan ucuz ilaç baldan tatlıdır" cümlesi işlemiyor. Önce iri kasabalar il oldu ve her ile içi boş üniversiteler konduruldu. Zaten bir bölümü tamamen kof olan üniversitelerin öğrenci kontenjanları imanına kadar zorlanarak arttırıldı, bu konuda da tıp fakültelerine halay başı çektirildi. Meslek lisesinden hallice bir hale getirilen tıp fakültelerinden nitelik kazanamadan mezun edilen binlerce genç hekim, meslek yaşamının insafına terkedildi ve tabii milletimizin sağlığı da onlara!

Hekim ve sağlık çalışanlarının patronaja mahkûm biçimde çalışması için her türlü koşul yerine getirildi, ucuz ve bol iş gücü ile karın tokluğuna razı olmaları için elden gelen gayret sarf edildi. u biçimde hem seçmene bol ve bedava iş gücü biçiminde hekim-sağlık personeli sunularak oy artırma hesapları yapıldı, hem de yüksek sermayenin kontrolünde özel sağlık kuruluşlarında ucuza çalışacak bol eleman temini amacı güdüldü. Halkın “ilacı ucuzlattılar” demesi sağlandı, ama bu uğurda özellikle yerli ilaç endüstrisi ve ilaç araştırma geliştirme faaliyetleri feda edildi. Bir taraftan otuzuncu jenerasyon ilaçlar ABD ve Avrupa'dan bile önce bizim piyasalarımızda denendi, öte taraftan gerçekten düşük maliyetli birçok eski ama güvenilir ve etkin ilaç bulunamaz oldu. Önce ezcanelerin parfümeri haline dönüşmelerine çanak tutuldu, ardından da yanlış politikalar ile ilaç satışından adeta caydırıldılar. Zincir Drug store'ların kimlerin ortaklık ve sermayesi ile mantar gibi birden her köşe başında biteceği merak konusudur.

Hekimin boynuna  türlü  yaptırım ilmekleri geçirilerek serbest olarak mesleklerimizi icraa etmemiz engelleniyor, "muayenehaneler bitiriliyor"! Öte taraftan ilköğretim mezunu kişilerin ellerinde IPL benzeri tıbbi cihazlar halka uygulama yapmaları serbest haldedir! Populist politikalar ile sağlık sektöründe politik yatırım yapmak kısa vadede kârlı olabilir, ancak orta ve uzun vadede son derece trajik ve ciddi sorunlar doğuracağı kesindir.

Nitekim; düşük nitelikli hizmet ve ürün sağlık alanında halkımızın dikkatini çekmeye başladı, öncelikle hekim ve sağlık personelini ve eczacıyı hasta ile olumsuz biçimde karşı karşıya getiren bu zincirleme yanlış tasarruflar eninde sonunda bu tasarrufların gerçek sahiplerinin ellerinde patlamaya hazır bir hale geldi.

Kaynak: Cumhuriyet Bilim Teknik

Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat