SAĞLIKTA DÖNÜŞÜMDE MAKSAT TİCARET (*)
 

Ergun DEMİR

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şube Başkanı  Ergun Demir Komisyondan geçerek meclise getirilen İşletme Hastane Birlikleri Kanun Tasarısı’nın ayrıntıları hakkında bilgi verdi.
Yasayla sağlık çalışanlarının yanı sıra hastaların da büyük sıkıntı yaşayacağını, sağlık hizmetinin tamamen paralı hale getirileceğini belirten Demir, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın (DB) politikaları sonucu hayata geçirilmek istenen yasanın Meclis’ten geçmemesi için eylem hazırlığı içinde olduklarını belirtti.
‘ARTIK DEVLETİN ÖDEVİ OLMAYACAK’
Yasayla Sağlık Bakanlığı’nın artık sağlık hizmeti sunumu yapmayacağını ve sadece tasarım geliştirme ve sağlık politikalarını belirleyeceğini ifade eden Demir, yasayla “En temel insan hakkı ve yaşam hakkı olan sağlık hakkı, Anayasada belirtilen herkesin hayatını beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamak devletin ödevidir” maddesi göz ardı edilerek, sağlık hizmetlerinin hizmet alım yoluyla taşeronlara devredildiğini ifade etti.
Peki yasa neler öngörüyor, öncelikle Sağlık Bakanlığı’na bağlı 2. ve 3. Basamak hastaneler Sağlık Bakanlığı’nın teklifi ve Bakanlar Kurulu kararı ile birleştirilip işletme Hastane Birliklerine, 400 hastane 40 birliğe dönüştürülüyor.
Yönetici personellerin görevleri sona eriyor. Yeni yönetim kurulunda ise, İl Genel Meclisi’nin 2, Valinin 1, Sağlık Bakanlığı’nın 3, Ticaret ve Sanayi Odasının 1, belirlediği üyelerin hukukçu, mali müşavir, muhasebeci, yatırım ve işletme konusunda deneyimli, finans ve bankacılık sektöründen gelmeleri en az 5 yıl Kamu ve Özel sektörden iş tecrübesine sahip olmaları gerekiyor. Adı her ne kadar Kamu Hastane Birliği olsa da maksat ticaret olduğundan yönetim kurulunda yer almak için doktor ya da sağlıkçı olmak gerekmeyecek.
YÖNETİM KURULLARININ GÖREVLERİ
Yeni yasayla hastanelerin Yönetim Kurulunun görevleri ise şöyle açıklanıyor; hastane ve ünitelerinin kurulması, kapatılması, birleştirilmesi veya niteliğinin değiştirilmesi konusunda bakanlığa öneride bulunmak, Birlik Bütçesi, bilançosu, yıllık mali tabloları ve faaliyet raporu ile yatırım tekliflerini karar bağlamak, taşınmaz satın almak. Birliğin her türlü araç, gereç, malzeme ve taşınırları ile tapuda birlik adına kayıtlı taşınmazları üzerindeki yapı ve tesisleriyle birlikte satmak, kiraya vermek, devir ve takas işlemlerini yürütmek. Hazineye ait ve birliğin tahsisli taşınmazları üzerindeki yapı ve tesisleri ile birlikte tahsis amacı doğrultusunda işletmek, işlettirmek, kiraya vermek. Sağlık, avukatlık ve danışmanlık hizmetleri satın alınmasına karar vermek, personel planlaması yapmak ve birlik bünyesinde personel hareketleri için ilke kararları almak. Kadroların ihdas, iptal ve değiştirilmesine karar vermek.
KATKI PAYI YETMEDİ İLAVE ÜCRET DE VAR
Yasadaki beşinci maddeyle özel hastanelerden sonra kamu hastaneleri de sınıflandırılıyor. Hastaneler, hizmet altyapısı, organizasyon, kalite, verimlilik, performans gibi konularda kamu ve özel değerlendirme kuruluşlarının 100 üzerinden verdikleri puanlara göre A-B-C-D-E olmak üzere 5 sınıfa ayrılır. Aynen özel hastaneler gibi hastalara katılım payının yanında “İlave Ücret” de alınacak. Cebindeki paraya ve Amerika’daki gibi rengine göre hastane seçebilirsiniz.
GELİRLER PİYASA KOŞULUNA BAĞLANDI
İşletme Hastane Birliğinin Gelirleri’nin düzenlendiği 12. maddede ise; Her türlü muayene, tedavi, tetkik, tahlil, ameliyat vs. sağlık hizmetlerinin karşılığında elde edilen gelirler, malzeme, mamul aşı, serum, protez vs karşılığında elde edilecek gelirler, ilaç, insan kanı ve kan ürünleri imali ve imal malzemeler karşılığında elde edilen gelirler, Birliğin her türlü araç, gereç, malzeme, taşınırlar ile tapuda birlik adına kayıtlı taşınmazları üzerindeki yapı ve tesisleriyle birlikte satılmasından, kiraya verilmesinden, devir ve takas işlemlerinden elde edilecek gelirler.
İşletmenin gelirlerini piyasa koşullarında müşteriye sattığı sağlık hizmetinden elde edilecek; acil hallerde, trafik kazası geçirdiğinizde, ameliyat olduğunuzda veya hastalandığınızda sizlere takılan kandan, serumdan, ameliyatta kullanılan malzemelerden, yapılan tetkik ve tahlillerden elde edilecek bu gelirler.
İşletme Hastane Birliklerinin Giderleri: Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte personellerin aylık ücret ve mevzuat uyarınca yapılacak her türlü ödemeler, ilaç, tıbbi, cerrahi, laboratuvar alet, malzeme ve cihazların satın alınması, kiralanması, İhtiyaç duyulması halinde sağlık, avukatlık ve danışmanlık hizmetlerinin satın alınması, ambulans, hizmet aracı satın alınması veya kiralanması veya hizmet satın alınması yoluyla temini, laboratuvar, görüntüleme ve tıbbi hizmet alımlarına ilişkin giderler.
Hastanelerde yemek, temizlik, güvenlik, bilgi işlemden sonra sağlık hizmetleri de hizmet alımlarıyla taşerona devredilecek.
Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şube Başkanı  Ergun Demir açıklamasında “Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri olarak geçmişten bugüne, sağlığın esas olarak bir kamu hizmeti şeklinde tasarlanması ve yürütülmesi gerektiğini savunmaktayız. Halkın eşit, ücretsiz ve ulaşılabilir sağlık hizmeti alması, bu savunumuzun önemli bir parçasıdır. Hedefimiz, sağlık birimlerine çeşitli yakınmalarla gelen yurttaşların “müşteri” değil “hasta” bireylere koruyucu tedavi edici ve esenlendirici sağlık hizmetleri sunan birimlerin ise “işletme” değil “kamu sağlık birimi” olarak tanımlandığı, tüm sağlık birimlerinde “önce para kazan” yerine, “önce zarar verme” ilkesinin geçerli olduğu sağlık örgütlenmesidir” şeklinde konuştu.
Benzer bir yasanın Latin Amerika ülkelerinde uygulandığını ve sağlık çalışanlarının ek iş yapmak zorunda kaldığını ve psikolojik sorunlar yaşadığını belirten SES İzmir Şube Başkanı  Ergun Demir , hastaların da sağlık hakkına ulaşımının azaldığını söyledi. Demir, yasa hakkında sağlık çalışanlarını bilgilendirme etkinlikleri yapacaklarını, tüm hastanelerde referanduma gideceklerini ve arkasından da bölge mitingleri gerçekleştirerek yasanın hayata geçmesini engelleyeceklerini belirtti. İzmir’de de hastanelerin sınıflandırıldığını ifade eden Demir, her şeyin hazır olduğunu, yasanın bir kılıf görevi göreceğini dile getirdi.

Kaynak: (*) Birgün Gazetesi 02 Nisan 2010



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat