Taşıdığı risklerle gündeme gelen zayıflama hapları tehlike saçmaya devam ediyor. Ambalajında tamamen bitkisel olduğu belirtilen ürünleri Yeditepe Üniversitesi öğretim görevlilerinden star yazarı Prof. Dr. Erdem Yeşilada analiz etti. Sonuçlar inanılmaz. Pek çoğunda bitki yerine sadece öldürücü etkileri olan yasaklanmış sibutramin maddesi var
PROF. DR. ERDEM YEŞİLADA / eyesilada@yeditepe.edu.tr
Hasta-sağlıklı, genç-yaşlı, zayıf ya da obez... Herkes kilo vererek başkalarının gıpta ettiği bir vücut yapısına sahip olmak ister. Bazıları bunun için ölümcül riskleri hiçe sayarak kilo vermeye çalışır. Ancak en cazip olanı, fazla bir çaba göstermeden, aç kalmadan, istediğini yiyerek kilo verebilmek.
İşte bu noktada ‘ticari deha’ ortaya çıkıyor. Zayıflama hırsını kazanca dönüştürmek amacıyla sürekli araştırmalar ve denemeler yapılıyor. Bu amaçla geliştirilen sentetik ilaçlar, önemli yan etkileri nedeniyle sadece sıkı hekim kontrolünde kullanılabiliyor. Ancak risk sanılandan da yüksek...
İHBAR EDİYORUM!
Sentetik ilaçlarda söz konusu olan riskler, zararsız olduğu düşünülen bitkisel ilaçlara olan talebi artırıyor. Ancak bitkisel ilaçların sentetik ilaçlar gibi ayda 8-10 kilo verdirmesi mümkün değil. Çözüm bitkisel etiketli ürünlerin içerisine sibutramin
gibi sentetik ya da henüz insan üzerinde kullanılması onaylanmamış maddeleri katmak. Nasıl olsa denetim yok. Gıda desteği olarak Tarım Bakanlığı’ndan izin alarak ya da bir izne bile gerek görmeden kaçak olarak internet ve televizyon satış kanalları üzerinden pazarlanan zayıflama ürünleriyle göz göre göre insan sağlığıyla oynanıyor. Üç yıl önce “L...“ isimli hapla başlayan sibutraminli zayıflama ürünleri geçtiğimiz dönemde kırmızı biber haplarıyla tekrar gündeme geldi. Ölümler üzerine ürünler yine piyasadan toplatılıyor. Suçlu yine aynı seri katil “sibutramin”.
Bu gelişmeler üzerine ‘Acaba kırmızıbiber hapları hala pazarlanıyor mu?’ diye internette araştırdım. Herhangi bir değişiklik yok; hapların internetten satışı devam ediyor. Ancak “P........” isimli kırmızı biber hapının web sitesinde gözüme ilişen bir bağlantıyla resmen şoke oldum. Bir devlet kurumunun ilçe laboratuvarının “... bu üründe sibutramin bulunmadığı, gıda yönetmeliğine uygun olduğu....” şeklinde bir raporu bulunuyordu. Üstelik ilgili kurumun analizi, piyasadan falanca seri numaralı ürünü zabıtla aldığı ürün üzerinde yürüttüğüne dair rapor iliştirilmişti. Halbuki biz bu ürünü kullanan kişilerden aldığımız örneklerde yüzde 100 sibutramin tespit ettik. Diğer taraftan söz konusu ilçe tarım laboratuarının bu analizi yapabilmesi mümkün değil çünkü gerekli cihaza sahip değiller. Bu durumu yetkililerin bir ihbar olarak kabul edeceğini umuyorum.
İçinde ‘sibutramin’ olan yasaklanıyor
Avrupa İlaç Ajansı, İlaç izleme Sistemi bulgularına dayanarak tüm sibutramin taşıyan ilaçların AB ülkelerinde 21 Ocak’tan itibaren piyasadan çekilmesini istedi. Bu uyarı doğrultusunda Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü de aynı tarihten itibaren ülkemizde bu etken maddeyi taşıyan ilaçların piyasadan toplatılmasına karar verdi. Sibutramin kalp ve damar hastalarında (kalp yetmezliği, koroner arter hastalığı, kardiyak artimi, kalp kapağı hastalığı, hipertansiyon) ölümcül riskler taşıyor. Özellikle henüz teşhis konulmamış kişilerde ölüm riski daha yüksek. Ayrıca böbrek işlevleri yetersiz olan kişilerde, epilepsi hastalarında (nöbet sıklığını artırabilir), antidepresan tedavisi görenlerde ve emzirenlerde kesinlikle kullanılmaması gerektiği biliniyor.
Onlarca şüpheli vaka
SON yıllarda bitkisel içerikli zayıflama haplarının pek çok ölüme yol açtığı ileri sürüldü. Geçen nisan ayında Bursa’da 24 yaşındaki bir yüksek lisans öğrencisinin zayıflama ürünleri nedeniyle hayatını kaybettiği iddia edildi. Benzer şekilde Kastamonu’da bir çocuk annesi Ebru Dinçer’in ve Antalya’da internet kafe işleten 28 yaşındaki Ferhan Yılmaz adlı gencin de bitkisel ibareli zayıflama hapı yüzünden yaşamını yitirdiği öne sürüldü.
Hepsi riskli!
İKİ hafta önce üniversitemizde çalışan bir görevli kendisine tip 1 diyabet teşhisi konulduğunu ve insülin kullanmak zorunda kaldığını, iştahının son derece arttığını ve sürekli kilo aldığını anlattı. Bir arkadaşının bitkisel zayıflama ilacı kullanarak iki ayda 15 kilo verdiğinden bahsetti. Bu ürünle ilgili fikrimi sordu. “M......” isimli ürünün şık ambalajının üzerinde içeriğinin tamamen bitkilerden oluştuğu yazıyordu: L-karnitin, meyan kökü, likopen, yeşil çay, zencefil, buğday sapı, C vitamini. Ancak üretim yeri Çin. Ürüne kendi geliştirdiğimiz analiz sistemini uyguladık ve maalesef içinde bırakın bitkileri sadece sibutramin olduğunu tespit ettik!
Geçen hafta bir komşum yine zayıflamak için kendisine bir arkadaşının önerdiği “F.....” isimli ürünle ilgili fikrimi sordu. İçeriği yine bitkisel olarak belirtilmiş; üzüm çekirdeği, lotus yaprağı, yeşil çay özütleri... Hemen kapsülleri analize tabi tuttuk. Sonuç yine aynı; temel bileşen sibutramin.
Tüm bu ilaçlarla ilgili internet sitelerinde “Taklit ürünlerden sakınınız” ibaresi bulunuyor. Halbuki biz, analiz yaptığımız ürünleri güvenilir yerlerden aldık ve üzerinde hologram bulunuyordu. Sanırım bir şekilde kendilerini aklamak için böyle bir yola başvuruyorlar!