New York Kolombiya Üniversitesi Mailman Kamu Sağlığı Okulu’ndan Claire Wang liderliğindeki ekibin yaptığı araştırmaya göre mevcut eğilim devam ederse 2030 yılı itibariyle ABD ve İngiltere’de nüfusun yarısı obez olacak.
Obezite nedeniyle ABD’nin sağlık harcamaları %2,6 (yılda 66 milyar dolar); İngiltere’ninki ise %2 (yılda 2 milyar dolar) artacak.
Obezite kalp hastalığı, diyabet, çeşitli kanser türleri, hipertansiyon ve yüksek kolesterol riskini arttırdığı için araştırmayı gerçekleştiren uzmanlara göre, obezite 2030 itibariyle ABD’de fazladan 7,8 milyon diyabet, 6,8 milyon kalp hastalığı ve 539 bin kanser vakasına neden olacak. İngiltere’de ise obezite nedeniyle mevcut diyabet vakası sayısına 668 bin, kalp hastalığına 461 bin ve kanser vakasına 130 bin kişi eklenecek.
Obezite sadece söz konusu ülkelerde değil tüm dünyada sağlığı tehdit eden bir durum haline geliyor. DSÖ Obeziteyi Önlemede İşbirliği Merkezi’nden Boyd Swinburn ve Gary Sacks’ın yönettikleri araştırma sonuçlarına göre Japonya ve Çin’de her 20 kadından biri, Hollanda’da her 10 kadından 1’i ve Avustralya’da her 4 kadından 1’i obez. Dünya çapında 1,5 milyon yetişkin aşırı kilolu ve 170 milyon çocuk obez ya da aşırı kilolu.
Swinburn ve Sacks, ucuz, lezzetli ve enerji yoğun yiyeceklerin arzındaki artışın, pazarlamanın güçlenmesinin ve tüketimi arttırmaya çalışan ekonomik güçlerin varlığının obezite ‘salgını’nın başlıca nedenleri olduğunu belirtiyor.
Uzmanlar hükümetleri obezite ‘salgını’na karşı önlem almaya çağırdı.
http://www.reuters.com/article/2011/08/26/us-obesity-health-idUSTRE77P17020110826
Dünyada Ne Var Ne Yok Agustos Bülteni