BİLAL ŞAHAN

ekonomigazetesi.net / 1 Ocak 2010, Cuma

Merak Bu Ya..

Başbakan’ın DEİK’te yaptığı konuşma sağlık sistemindeki aksaklıklara karşı çok duyarlı olamayan basınımızı ABD’ninkini incelemeye yöneltti. Basının eski mali gücü olsaydı yerinde inceleme gezilerine de çıkardı. Ama…Gündem yoğun…

 

Eczacı örgütleri her basın açıklamasında bir iddiayı dile getiriyorlar. SGK’nın ilaç firmalarıyla yaptığı anlaşmayla ilaç endüstrisine  800 milyon TL kaynak aktarıldığını ileri sürüyorlar. Bu iddiayı araştıran, soran yok.

 

Bu kadar hengame arasında hiçbir ilaç firmasından fiyat indirimiyle ilgili ne bir yorum okuduk ne de duyduk, gördük. Yılın ilk gününde de fiyatlarda düşüşler devam ediyor, 73 TL’lik ilacın satış fiyatı 35 TL’ye iniyor. Firmalardan ses yok, basından da ses yok. Köprü ve otoyollara bile %13 zam gelirken “bu indirim nasıl oluyor da oluyor?” diye sorgulamayan basınımız ABD ile ilgileniyor.

 

Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, elindeki kağıdı sallayarak “firmalarla anlaştık, eczacıların zararını firmalar karşılayacak” diyor. Biz sormuyoruz “Anlaşmada TEB var mıydı? Firmaların zararı karşılaması nasıl olacak? Karşılamayanlara yaptırım olacak mı?” Bakan söyledi, biz duyurduk…İşte o kadar.

 

Mesela ben  ABD’de Kamu Kurum İskontosu’na (KKİ) benzer bir indirimin olup olmadığını merak ediyorum. Firma indirim yapmasa bile provizyon sisteminde işleme konulup eczacıyı zarar ettiren uygulama  hangi ülkede var? İlaç firmalarının KKİ uygulayacaklarına dair SGK ile imzaladıkları bir anlaşmaları var mı? Varsa iskonto yapmayan firmalara karşı yaptırım nedir? Merak bu…

 

         3 Aralık 2009 tarihinde resmi gazetede yayınlanan ilaç fiyat kararnamesinde yeni fiyatlara geçiş için verilen sürenin neden 45 günden 5 iş gününe düşürüldüğünü merak ediyorum. Fiyatlar 4 Aralık 2009’ da düşmesine rağmen neden hala yeni listeler yayınlanıyor? Bu merakımı giderecek haber arıyorum.

 

         SGK’nın sık sık kural değiştirmesinden dolayı hastaların mağdur olması haber midir? Haber ise nerede yayınlanıyor? Hastanın elinde rapor olmasına rağmen ilaçların ilgili ilgisiz  uzman hekimlerce reçetelenmesi tasarruf mu yaptırıyor yoksa harcamaları mı arttırıyor?

        

         2008’in sonu, 2009 yılının başında da SGK-TEB gerginliği vardı. Aradaki problemlerin neden hala çözülemediğini, sorunların kimlerden kaynaklandığını anlatan, restleşmelerden kimin zararlı çıktığını, kimlerin de ekmeğine de yağ sürdüğünü ortaya çıkaran haberleri bekliyoruz..

 

Ama illa ABD diyorsanız; http://video.google.com/videoplay?docid=5186750007944385887# 

 

adresindeki görüntüler yeter.

 

Yazımızı bir marketin olabilecek reklamıyla bitirelim: Tek seferde 150 TL’lik alışveriş yapan her erkeğe performans arttırıcı bayanlara da zayıflama bandı bedava…

 

Mutlu yıllar…

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat