"Meclise Girmek İçin Erkek Olmak Şart mı?"
Ka-Der 2007 seçimleri öncesi, "Meclise Girmek İçin Erkek Olmak Şart mı?" kampanyası başlattı. Talepler içinde, pozitif ayrımcılığa yönelik kota uygulamasına geçilmesi, kadın aday havuzu oluşturulması, listelerin ilk üç sırasında kadınların yer alması var.
BİA (İstanbul) - Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (Ka-Der) 2007 genel ve yerel seçimleri öncesinde kadın adayların siyasette temsil edilmesini sağlamak için kampanya başlattı.
The Marmara Oteli'nde yapılan basın toplantısı ile tanıtılan kampanya "Meclise Girmek İçin Erkek Olmak Şart mı?" sorusuyla yola çıkıyor, "Haydi Kadınları Seçelim" mesajı veriyor.
İlk aşama "uyandırma"
Kampanyanın ilk aşaması "uyandırma/farkındalık yaratma" olarak niteleniyor. Bu aşamada,hazırlanan açık hava panoları, afiş ve ilanlarla kamuoyunun dikkatinin "kadın adaylara" çekilmesi hedefleniyor.
Tanıtım kampanyasında, işkadını Ümit Boyner, oyuncu Meltem Cumbul, oyuncu Lale Mansur ve yazar-yayıncı Meral Okay görev alıyor.
Kampanyanın ikinci aşaması, "bilinçlendirme". Bu aşamada Haziran ayında başlayacak, kadın adaylara yönelik eğitim faaliyetleri, destekleme kampanyaları arttırılacak, seminerler, toplantılar düzenlenecek.
Kampanyanın üçüncü ve son aşaması Ağustos-Eylül ayında başlayan "ayaklandırma". Bu aşama seçim listelerinin açıklanacağı döneme denk gelecek. Ka-Der siyasi partilere aday listelerinin ilk üç sırasında kadınlara yer vermeleri konusunda çağrı yapacak.
Kadın yönetici aday havuzu oluşturulmalı
Ka-Der Başkanı Seyhan Ekşioğlu hedeflerinin yalnızca parlamentoda değil, yerel yönetimlerde de kadın adayların seçilmesini sağlamak olduğunu belirtiyor.
Talepleriyse şu:
* Partiler kadın üyelerini yerel ve ulusal seçimlere aday olmaya özendirmeli.
* Partiler yerel ve genel seçimlerde tüm aday listelerinde en az üçte bir oranında kadın bulunmasını sağlamalı.
* Partilerin devletten aldıkları ödeneklerin en az yüzde 20'sinin partinin kadın-erkek eşitliği için yapacağı çalışmalara ayrılması yasal bir zorunluluk olmalı.
* TBMM'de grubu olan partilerin grup yönetim kurullarında kadın milletvekilleri temsil edilmeli.
* İç tüzük değişikliği ile TBMM Başka Vekillerinden en az üçte birinin kadın olması koşulu getirilmeli.
* Eşitlik Çerçeve yasası çıkarılmalı.
* Merkezi bir kadın yönetici aday havuzu/bilgi bankası havuzu oluşturulmalı.
Farkında mısınız kadınlar yüzde 4.4'ü geçemedi
Ka-Der tanıtım filmi Türkiye'de kadınların Cumhuriyet tarihi boyunca mecliste yüzde 4.4'lük temsil oranının aşamadığını ortaya koyuyor.
"Farkında mısınız?" sorusuyla verilen bilgiler arasında, kadınların bugün parlamentoda temsilinin 1934 yılından daha az olduğu, 167 ülke arasında 163. sırada yer aldığı, yerel yönetimlerde kadın belediye başkanı oranının yüzde 1 olmadığı var. (AÖ/NZ)