Yaşa Bağlı Makula Dejeneransı (Sarı Nokta Hastalığı) Nedir?

Gözde makula ismi verilen bölgenin bozulmasıyla karakterize bir hastalıktır. Makula, gözün arkasında yer alan ve detayları görmemizi sağlayan bir bölgedir. Bu bölge sayesinde okuyabilir ya da iğneden ipliği geçirebiliriz.

Makula iyi çalışmadığı zaman baktığımız alanda bulanıklık ve karanlıktan şikayet ederiz. Makula dejenerasyonu, merkezdeki görmeyi azaltsa da yanlardan olan görmemizi bozmayacaktır. Bunun sonucunda örnek olarak; duvarda bulunan bir saati görebilir, ancak saatin kaç olduğunu söyleyemeyiz.

Makula dejenerasyonu tamamen körlükle sonuçlanmaz. Çoğu hasta kendilerine bakmaya yetecek kadar görmesini koruyacaktır.

Sarı Nokta Hastalığının Görülme Sıklığı Nedir?

Toplumda özellikle 50 yaş üstü grupta her 4-5 kişiden birisinde, 85 yaşında ise her iki kişiden birisinde sarı nokta hastalığının belirtileri gözlenir.
 

makula-dejenerasyonu-2



Sarı Nokta Hastalığının Kaç Farklı Tipi Vardır?

  1. Kuru Tip Makula Dejenerasyonu : Çoğu hastada bulunan tiptir. Yaşlanmaya bağlı olarak gelişir. Yavaş ilerlediğinden görme kaybı daha azdır ve uzun sürede ortaya çıkar.
  2. Yaş Tip Makula Dejenerasyonu : Hastaların % 10'unda bulunur. Gözün arka kısmından gelişen anormal damarlanmalar ve buralardan meydana gelen sızıntılar ve kanamalarla belirti verir. Bu durumda görme kaybı ani ve ciddi seviyededir.

Kimler Daha Fazla Risk Altındadır?

En önemli iki risk faktörü şunlardır:

  • İleri yaş: 65 yaşın üzerindeki kişilerin yaklaşık % 25'inde sarı nokta hastalığı bulunur.
  • Bir gözde sarı nokta hastalığı bulunması: Bir gözünde hastalık bulunanların yaklaşık % 40'ında 5 yıl içinde diğer gözde de hastalık gelişir.

Sarı Nokta Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Farklı kişilerde değişik belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Bazen bir gözde ileri derecede görme kaybı olduğu halde öteki göz yıllarca sağlam kalabilmektedir. Erken dönemlerde tanı koymak kolay değildir. Ancak her iki göz birden etkilenirse okurken veya çalışırken zorluk hissedilmeye başlanır.

  • Baktığınız noktanın ortasında koyu karanlık bir bölge olur.
  • Baktığınız noktadaki düz çizgilerde bükülmeler görülür.
  • Renkler daha soluk görünür.
  • Sayfada bulunan harfler bozuk olarak görülür.

makula-dejenerasyonu-3Sarı Nokta Hastalığı Tanısı Nasıl Konur?

Erken tanı ve erken başlanan tedavi büyük önem taşır. Çünkü mevcut tedavilerle varolan görme kaybı çoğunlukla geri döndürülemez, ancak ilerlemesi durdurulabilir. Erken tanı için düzenli olarak gözlerinizi kontrol ettirmeniz gerekir.

Göz muayenesinde görme keskinliğinin değerlendirildiği rutin muayenenin yanı sıra kapsamlı bir retina muayenesi hastalığın tanısında büyük önem taşımaktadır.

Erken tanı için düzenli doktor kontrollerinin yanı sıra evde kendi kendinize yapabileceğiniz basit bir test de mevcuttur.

Kareli Kağıt Testi

Bu test ile Yaş Tip Sarı Nokta Hastalığının ilk belirtilerini saptamak mümkündür. Çizgilerde silinme veya kırılma tarzında bir görme değişikliği durumunda ise hemen doktora başvurulmalıdır.

Sarı Nokta Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

  1. Kuru Tip Makula Dejenerasyonu: Eğer kuru tip hastasıysanız, düzenli aralıklarla göz doktoruna gitmeniz ve koruyucu olarak göz için gerekli vitamin ve mineralleri içeren antioksidan etkili ilaçlar kullanmanız önerilmektedir.
  2. Yaş Tip Makula Dejenerasyonu: Bu tip hastalarda, oluşan görme kaybı genellikle geri döndürülememekle birlikte, başarılı bir tedavi ile görme kaybının ilerlemesi durdurulabilir ve/veya yavaşlatılabilir.

Klasik lazer tedavisi bu tip hastalarda görme kaybının ilerlemesini önlemek amacıyla kanamaları durdurmak için yüksek ısılı bir ışın demetinin kullanılmasıdır. Ancak bu yöntem görme merkezinin dışındaki kanamalar için uygundur. Çünkü ısı uygulanan yerlerdeki damarlarla beraber sağlıklı doku da hasar görecektir.

Yeni tedavi alternatifleriyle ilgili araştırmalar sürmektedir. Günümüzde uygulanan tedavi seçeneklerinden biri de Fotodinamik Tedavi'dir. Bu tedavi şekli ışıkla aktif hale gelen bir ilacın damar içine verilmesini takiben, yakıcı olmayan bir lazer uygulamasını kapsayan 2 aşamalı bir tedavi şeklidir.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat