Hipertansiyon hastalarını ilaca bağımlılıktan büyük oranda kurtaracak yeni yöntem, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde uygulanmaya başlanacak.

 İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Keleş, yazılı açıklamasında, hipertansiyon hastalarının yaklaşık yüzde 20'sinde çoklu ilaç tedavisine rağmen tansiyonun normale dönmesinin sağlanamadığına işaret etti.

Keleş, en zor grup olan bu grupta ''renal denervasyon''un, ''en uygun'' tedavi olduğunu belirtti.
Bu işlemin, böbreğin santral sinir sistemi ile ilişkisini kesmeye dayandığını kaydeden Keleş, tedavide radyofrekans dalgaları kullanılarak böbrek arterinin çevresindeki sempatik sinirlerin devre dışı bırakıldığını ifade etti.

Prof.Dr. Keleş, işlemin anjiyoya benzer bir yöntemle yapıldığını, 30 dakika civarında sürdüğünü ve hastaların 1-2 gün sonra taburcu edildiğini anlattı.

Keleş, güvenilir olan yöntemin herhangi bir yan etkisinin bulunmadığını vurgulayarak, şu bilgileri paylaştı:
''Bu yöntem, 18 yaş üstündeki herkese yapılabilmektedir. 1960'lardan beri denenen bu yöntem ancak son birkaç yılda popülarite kazanmıştır. Bu konuyla ilgili en önemli bilimsel çalışma 2010'da Lancet isimli uluslararası bilimsel dergide yayınlanan Alman ve Avusturyalı bilim adamlarının yaptığı 21 merkezli çalışmadır (The Symplicity HTN-2 çalışması). Bu çalışmaya 3 veya daha fazla tansiyon ilacı alan ve kan basıncı ayarlanamayan hastalar alınmıştır. İlk 6 ay içerisinde hastaların kan basıncında ciddi anlamda düşüş sağlanmıştır. Ayrıca bu işlemin Tip 2 diyabet hastalarında ve uyku apne sendromu olan hastalarda da iyileştirici etkisi gözlenmiştir ve hastaların ilaca ihtiyacı büyük oranda azalmıştır.''

Türkiye'de az sayıda merkezde uygulanan bu yöntemin, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde de uygulanması için Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Keleş öncülüğünde çalışmalara başlandığı bildirildi.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat