Fransa’da biyologlar, fareler ve makaklar üzerinde denedikleri Hepatit C aşısından çok olumlu sonuçlar aldı. Araştırma ekibi "Şimdi sıra insanlar üzerinde deney yapmakta" dedi
Kan yolundan bulaşan ve grip virüsü gibi değiştiği için bir türlü koruyucu tedavisi bulunamayan "Hepatit C" dünya için en sorunlu hastalıklardan biri olarak kabul ediliyordu. Türkiye’de bir milyon kişide bulunuyor, dünyada ise en fazla Çin’de olmak üzere toplam 200 milyon Hepatit C hastası var. Yeni aşı ile ilgili çalışmalar "Science Translation Medicine" dergisinde yayımlanınca büyük yankı uyandırdı.
 
2012’DE DENENECEK 1980’lerin sonlarında keşfedilmiş Hepatit C bugüne kadar ilaç firmalarından çok az ilgi gördü. Bu nedenle Fransız AIDS ve Viral Hepatit Araştırma Ajansı ve Avrupa Birliği bu çalışmayı finanse ederek desteklemeye başladı. Sonunda Fransız biyologlardan oluşan bir ekip, insanlar üzerinde deney yapmak aşamasından bir önceki aşamayı geçmeyi başardı. Hepatit C virüsünü nötralize eden antikorlar farelerde ve bir maymun türü olan makaklarda denendi. Piere et Marie Curie Üniversitesi Araştırma Başkanı David Klatzmann, "Şimdi sıra insanlar üzerinde deney yapmakta" dedi. İnsanlar üzerindeki çalışmalara 2012’de başlanabileceği belirtiliyor. Araştırmanın, AIDS gibi başka virüslerin neden olabildiği enfeksiyonlara karşı aşı bulunmasında da yardımcı olabileceği üzerinde belirtiliyor
.
TÜRK HEKİMLER DEĞERLENDİRDİ: Çok önemli bir gelişme Doç. Dr. Kenan Keskin/ Memorial Şişli Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı: Hepatit B’nin aşısı bulundu ama C’ye bulunamadı. Mutasyonlardan etkilenmeyen bir aşı olması lazım. Bu yeni bulunan aşının bütün tiplere etkili olduğu ve mutasyonlardan etkilenmeyeceği söyleniyor. Bu çok önemli bir gelişmedir. Şimdi insanlarda nasıl sonuç vereceğini beklemek lazım. Eğer başarılı olursa, insanlığı büyük bir beladan kurtarabileceğini söyleyebiliriz.
C’nin 1001 suratı var Uzm. Dr. Önder Yiğit/Bahçelievler Medicana Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı: Fransız ekibin yaptığı çalışma çok değerli ve ilk en önemli adım. Ancak buradaki tek ciddi engel sadece faz 3 ve faz 4 diye tabir edilen insan üzerindeki deneylerin nasıl yapılabileceği değil... Bu yüzden, yapılan çalışma övgüye layık olmakla birlikte, ileride bulunacak bir aşının en azından başlangıçta, tabiri caizse ’1001 surat’ diye nitelendirebileceğimiz bu virüsün bütün varyantlarına etkili olabilmesi imkânsızdır diyebilirim.
Umut vaat ediyor Prof. Dr. Salih Türkoğlu/ Anadolu Sağlık Merkezi Mikrobiyoloji uzmanı: Fransız araştırıcıların geliştirdikleri aşı henüz deney aşamasında ve tabii ki umut vaat ediyor. Şu noktaya vurgu yapmak istiyorum; Hepatit C laboratuvarda çoğaltılamayan bir virüstür, aynı insan papillomavirüsü (HPV) gibi (rahim ağzı kanseri yapan virüs); çok uzun yıllar sonra HPV için bir aşı geliştirilebilmiştir. Şu anda Hepatit C aşısı için denenen yol da aynıdır. Umutlu olmak için önemli bir sebebimiz bulunmaktadır.
 
SAĞLIK SERVİSİ


Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat