Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın DEİK toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, "Marketlerde ilaç satılmasına yönelik çalışma yürütüyoruz" açıklamasına TEİS'ten tepki geldi.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan yaptığı yazılı açıklamada, "Bin-iki bin marketle 23 bin eczanenin verdiği hizmeti sunmayı düşünmenin, eski SSK eczaneleri benzeri market eczanelerini hayata geçirmeye çalışmanın halkın sağlığını riske atmak anlamına geldiği unutulmamalıdır" dedi.
Saydan açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
"Başbakanımızın dün yaptığı açıklamayı eczacı camiası olarak, üzüntüyle ve endişeyle izledik. Sendikamız, kurulduğu günden beri ilacın sadece eczaneden ve eczacı elinden satılması gerektiğini her fırsatta dile getirmiştir. Yaşananların bu noktaya gelmemesi ve sorunların çözümü için yapılan sayısız başvuruya rağmen, gerekli adımların ve iyileştirmelerin zamanında yapılmamış olması ve yapılacağına dair somut adımların atılmamış olması eczacı kamuoyunda haklı bir tepkiye neden olmuştur."
"ABD bile market eczaneden vazgeçmeye çalışıyor"
Saydan, ABD'de bile 53 eyaletin sadece 19'unda market eczane (Drugstore) bulunduğunu, buralarda sadece reçetesiz olarak verilebilen ilaçlar satılmasına rağmen ABD'nin bu yapılanmadan vazgeçmenin çarelerini aradığını kaydetti. Saydan, ABD'deki zehirlenmelerin yüzde 65'inin ilaç zehirlenmesi olup bunun en önemli nedeninin de FDA tarafından ilaç reklamları ve market eczaneler olarak görüldüğüne de dikkat çekti.
Saydan, 2006 yılında market eczane uygulamasına geçen Avustralya'da devlet tarafından yapılan araştırmaya göre, doktora muayene olup reçeteye yazılan ilacını market eczaneden alan hastaların yüzde 65'inin tedavi olamadığı, tekrar sağlık zincirinde başa döndüğü, yani tekrar doktora gittiği ve tekrar ilaç aldığının tespit edildiğinin, market eczanelerin ülke ekonomisine katkı sağlamadığı aksine zarar getirdiğinin altını çizdi.
Eczacıların çözüm önerileri
Saydan, "geriye dönüş projelerinin" üretilmesi yerine şu çözüm önerilerinde bulundu:
-İlaç fiyat indirimlerinden oluşan zararların firmalarca karşılanmasının yasal güvence altına alınması,
-Kesintisiz çalışan bir provizyon sisteminin hayata geçirilmesinin sağlanması,
-Kamu kurum iskontoları yükünün ve muayene ücreti tahsildarlığı görevinin üzerimizden alınması,
-Düzenlemelerin ve uygulamaların sık sık değiştirilmesinden vazgeçilmesi,
-SGK'nin fatura bedellerimizi bankalarda bekleterek komisyon almaktan vazgeçmesi,
-ABD başta olmak üzere tüm AB ülkelerinde geçmişten beri var olan eczacı meslek hakkı uygulamasına bir an önce geçilmesinin sağlanması ve bu talepler çerçevesinde TEB ile yeni bir sözleşme imzalanması.
"Market olmayan ilçede SGK'li ilacını nasıl alacak?"
Saydan, market olmayan ilçede SGK'li hastanın ilacı nasıl alacağı sorusunun cevabı verilmeden, ülke genelinde sadece merkezi yerleşim yerlerinde bulunan ve nöbet hizmeti vermeyecek bin-2 bin marketle, 23 bin eczanenin verdiği hizmeti sunmayı düşünmenin, halkın sağlığını riske atmak anlamına geldiğini belirtti.
Saydan, siyasi otorite tarafından bir an önce yaşanan sorunun çözülmesi ve 6643 sayılı Kanun gereği eczacıların talepleri göz önünde bulundurularak yeni bir sözleşme hazırlanması ve imzalanması gerektiğini kaydetti.